Skifergas eller ej? Diskusionen gik i byrådet, og det endte med, at et flertal ikke ville udtale sig.Illustration: Mostphotos

Skifergas eller ej? Diskusionen gik i byrådet, og det endte med, at et flertal ikke ville udtale sig.Illustration: Mostphotos

Flertal på plads:

Byråd forholder sig tavst om skifergas

Det blev hverken til en udtalelse for- eller imod skifergas på byrådsmødet onsdag

Af
Jens Berg Thomsen

Skal Hillerød udtale et symbolsk "nej" til skifergasboringer eller ej? Det var genstand for en del debat, da byrådet onsdag var samlet til møde i Hillerød. Oplægget var, at et enigt byråd i Allerød har sagt nej, og det mente Fælleslistens Tue Tortzen også, at Hillerød skulle gøre.
"Jeg synes, vi skal gå foran lige som Allerød. Ganske vist er det staten, der bestemmer, men vi kan vedtage at tale imod det. Hvis vi ikke holder op med at hive kulbrinter op fra undergrunden, så ødelægger vi det for vores børnebørn og oldebørn," sagde Tue Tortzen.
Viceborgmester Kirsten Jensen gav sin støtte.
"Vi har mulighed for at sende et politisk signal. Vi ønsker ikke, der skal udvindes skifergas i Hiilerød, for derer både højt vandforbrug og mulighed for forurening ved at udvinde skifergas. Der findes bedre og mere miljørigtige projekter som solenergi og geotermi med et lagt bedre CO2-regnskab. Vi skal ikke være med til at producere fossilt brændstof," sagde hun.
De konservatives Mette Thiesen mente, at byrådet slet ikke skulle udtale sig om skifergas.
"Vi er et grønt parti, og vi kerer os om miljø og grundvand. Vi ved ikke nok om skifergas, og vi som kommune har ikke myndighed til at beslutte noget i denne sag. Vi ønsker ingen udtalelse," sagde Mette Thiesen.


"Jeg føler mig radikal"

Liberal Alliances Jonathan Nielsen ville gerne have en udtalelse for skifergas.
"Viceformand for FN's klimapanel har udtalt, at skifergas er en mere kulstoffattig løsning. CO2 kan reduceres "markant", og det er FNs ord," sagde han og pegede også på, at skifergasboringer fører arbejdspladser og investeringer med sig til Nordsjælland.
Venstres Dan Riise havde inden byrådsmødet givet udtryk for, at han ville vente med at beslutte sig. Miljøministeriet er i gang med at undersøge, om udvindelsen af skifergas er farlig for miljø og grundvand, og det burde man vente på.
"Jeg føler mig helt radikal i denne sag," sagde han og fik latter retur fra byrådskolleger og tilhørere. 
"Jeg forstår bekymringerne for miljøet. Men forstår også Jonathan. Jeg mener ikke, vi skal tage stilling til sagen. MMinisteriet er i gang med en masse undersøgelser. Alle på Christiansborg undtagen Enhedslisten støtter det her," sagde Dan Riise og foreslog, at byrådet skulle stemme om Venstre konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliances ønske om, at Hillerød slet ikke skulle udtale sig om skifergas.


Hensyn til miljøet

De radikales Christian Thorholm rejste sig også i byrådssalen.
"Jeg ved, at regeringen siger, der er god økonomi i skifergas, men vi mener også, der skal tages hensyn til miljøet. Vi vælger at give udtryk for den modstand, jeg føler mod skifergas, men jeg mener også, at vi skal vente på den ekspertudtalelse fra ministeriet," sagde hun.
Forslaget om at skrive en udtalelse mod skifergas faldt i byrådssalen, fordi Socialdemokraterne, radikale, Fælleslisten og SF ikke havde flertal. De øvrige stemte imod.
Der var flertal for ikke at komme med en udtalelse, da Venstre, konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance stemte for. De øvrige stemte imod på nær radikale Christina Thorholm, der stemte blankt til det sidste forslag.

Et par stykker var mødt op til byrådsmødet for at protestere mod skifergasboringer i Hillerød.

Et par stykker var mødt op til byrådsmødet for at protestere mod skifergasboringer i Hillerød.

Publiceret 27 November 2014 13:00