Trine Wagners søn, 12-årige Mads Emil, holder en af familiens fem katte, som de er nu er fri for at skulle slæbe af sted i en transportkasse. Foto: John Jessen Hansen

Trine Wagners søn, 12-årige Mads Emil, holder en af familiens fem katte, som de er nu er fri for at skulle slæbe af sted i en transportkasse. Foto: John Jessen Hansen

Dyrlægeklinikken rykker ud i hjemmet

Anne Svejgaard Hoff har etableret sig som mobil dyrlæge, som kommer ud til dyreejerne

Hvis katten skal vaccineres, eller hunden aflives, så kan det være rart at undgå at fragte dyrene ud i bilen og ind på en klinik.

Det behov ønsker dyrlæge Anne Svejgaard Hoff at imødekomme med sin mobile klinik Flexdyrlægen.

"Mine kunder henvender sig på mail eller telefon, så snupper jeg min taske og tager og ud og behandler dyrene i deres eget hjem, hvor de føler sig trygge," forklarer hun.

Specielt for katte kan det være en fordel at slippe for at komme i transportkasse. Anne Svejgaard Hoff har ofte oplevet, hvordan kattene kommer ud af kassen nærmest med kløene strittende ud - allerede inden behandlingen skal gå i gang.

"Mange dyr bliver også utrygge og stressede af de andre - måske angste eller ophidsede - dyr i klinikken. Der kan være en masse lyde og indtryk. Det kan for eksempel også være besværligt at slæbe et helt kuld hvalpe af sted," siger hun og oplever også, at det er mere fleksibelt for ejerne, at hun kommer ud til dem i stedet for omvendt:

"Så kan de stå og lave mad eller gøre rent, lige til jeg kommer ind ad døren. De kan udnytte den tid, de ellers ville have brugt på transport og ventetid i dyreklinik, hjemme hos sig selv".

Også ældre, gangbesværede eller folk, der ikke har bil, håber hun, kan se en fordel i at få besøg af dyrlægen derhjemme.

"Jeg kan selvfølgelig ikke tage røntgenbilleder eller lave komplicerede operationer - det skal være forsvarligt at stå med det alene. Men de fleste behandlinger kan klares med et eller to besøg i hjemmet".

Aflivning i trygge rammer

Anne Svejgaard Hoff udfører også tandrensning og almene kirurgiske indgreb, men dette finder sted på hendes klinik i Hillerød. Derimod kan aflivninger med fordel finde sted i dyrets eget hjem, mener hun:

"Mange ejere synes, det er rarere at være derhjemme, når deres dyr skal aflives. Der er mere roligt, og de behøver ikke blive udstillet over for andre i klinikken, hvis de bliver kede af det eller græder."

33-årige Anne Svejgaard Hoff bor i Hillerød og blev uddannet dyrlæge i 2009. Hun har siden været ansat på Greve Dyrehospital og Blågård Dyreklinik, hvor hun har arbejdet med behandlinger af alle dyr fra mus til store hunde. Men efter at hun havde fået datteren Julie og kom tilbage fra barsel, syntes hun ikke, det fungerede optimalt at pendle frem og tilbage mellem København og Hillerød. Mobilklinikken Flexdyrlægen etablerede hun tilbage i oktober 2012, men virksomheden er først nu kommet i gang på fuldt blus - og alle ugen ugens fem hverdage.

Anne Svejgaard Hoff kører ud med sin mobile dyrlægeklinik til kunder som Trine Wagner, her med hunden Louis. Trine Wagner opdagede den mobile dyrlæge, fordi hendes hund var skrækslagen for dyrlæger og dyrlægeklinikker.

Anne Svejgaard Hoff kører ud med sin mobile dyrlægeklinik til kunder som Trine Wagner, her med hunden Louis. Trine Wagner opdagede den mobile dyrlæge, fordi hendes hund var skrækslagen for dyrlæger og dyrlægeklinikker. "Det er dejligt trygt for dyrene og mig. Så bliver dyrene ikke udsat for stress og jag - og uro i venteværelset," siger hun. Foto: John Jessen Hansen

Tid og ro

Hun har undersøgt, om der findes andre mobile dyrlæger, men det er ikke så udbredt - hun er stødt på en i Sorø og en i Virum. Så hun håber, at mange kunder vil tage godt imod tilbuddet:

"Det giver mere frihed og fleksibilitet - og tid og ro, end hvis det er på en klinik, hvor det næste dyr står klar, og man skal hurtigt ud af døren. Og så er det mere hyggeligt," siger hun med et smil.

Læs mere på flexdyrlaegen.dk.

Foto: John Jessen Hansen

Foto: John Jessen Hansen

Publiceret 12 November 2014 06:00