Nyt madskoleprojekt i Hillerød skal give autister og adhd-ramte inspiration til at arbejde i køkkenbranchen. Arkivfoto

Nyt madskoleprojekt i Hillerød skal give autister og adhd-ramte inspiration til at arbejde i køkkenbranchen. Arkivfoto

Madskole med Meyers er åbnet i Hillerød

Ny madskole skal give personer med for eksempel autisme eller ADHD smag for en fremtid i madbranchen

erhverv "Vejen til arbejdsmarkedet går gennem køkkenet".

Det mener initiativtagerne til en ny madskole, som er startet op i Hillerød og Halsnæs Kommuner. Projektet skal give personer med kognitive handicap som autisme eller ADHD smag for en fremtid i madbranchen.

Det er Meyers Madhus og rådgivningsvirksomheden A2B, som står bag madskolen, og ifølge dem kæmper restauranter, kantiner og cafeer landet over med at finde arbejdskraft. Samtidig har en stor gruppe mennesker med kognitive handicap svært ved at finde en arbejdsplads, som kan rumme dem og tilbyde fleksible rammer. Disse to ender skal det nye projekt få til at mødes, så personer med kognitive handicap bliver klædt på til et job i fødevarebranchen.

"På Madskolen får deltagerne et forklæde på, og de lærer at lave mad fra den første dag. Vi træner dem i, hvad det vil sige at passe et job og indgå i relationer med kolleger og kunder. Samtidig ser vi på, hvilke ressourcer den enkelte kan bidrage med i en virksomhed i fødevarebranchen og matcher det med en konkret virksomhed. På den måde tror vi på, at vi kan nå målet om at få flere med kognitive handicap i job," udtaler Iben Nielsen, markedschef i A2B, i en pressemeddelelse.

Konkrete opgaver

Meyers Madhus sikrer den madfaglige træningsbane for deltagerne i projektet gennem workshops, hvor deltagerne får hænderne i råvarerne og prøver kræfter med konkrete køkkenøvelser og madlavning.

"Vi oplever dagligt, hvad sanseligheden og glæden ved mad og måltider kan i forhold til at flytte og motivere personer. Mange processer i et køkken kan brydes ned til meget konkrete opgaver, som kan være et godt sted at begynde for personer med kognitive handicap og udvikle sig fra. Derfor har vi meget store forventninger til, hvad vi kan opnå med dette projekt," siger Dorthe Petersen, som er direktør i Meyers Madhus.

Sagde straks ja

Sammen med Hillerød og Halsnæs Kommuner har de fået tildelt 3,6 millioner kroner af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering til projektet. Begge involverede kommuner sagde straks ja, da de blev spurgt om at deltage i projektet.

"Vi ved, at mange af vores virksomheder inden for fødevarebranchen nærmest skriger på arbejdskraft, og det er spændende og interessant, at vi nu undersøger, om vi kan være med til at opkvalificere personer med kognitive handicap, således at de får såvel faglige som personlige kvalifikationer, der gør dem attraktive for branchen," udtaler Thomas Elong (V), formand for Udvalget for Erhverv, Beskæftigelse og Turisme i Hillerød Kommune, og fortsætter:

"Hvis det lykkes, er det en ren win win-situation, hvor virksomhederne sikres arbejdskraft, samtidigt med at personer, som ofte kan have svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet, kommer i arbejde".

Madskolen åbnede i uge 45 og fortsætter frem til slutningen af 2021. Forløbet varer 26 uger, som er delt op i 13 ugers træningsbane og 13 ugers udebane, hvor deltagerne er i praktik i en virksomhed inden for fødevare- eller restaurationsbranchen.

Mdt

Publiceret 13 November 2019 06:00