Det kan komme til at koste forældre i Hillerød op mod 3.500 kroner om året, hvis regeringen indfører minimumsnormeringer. Modelfoto

Det kan komme til at koste forældre i Hillerød op mod 3.500 kroner om året, hvis regeringen indfører minimumsnormeringer. Modelfoto RioPatuca Images - stock.adobe.c

Minimumsnormeringer kan koste hillerødforældre dyrt

Forældre i Hillerød risikerer at skulle betale flere tusinde kroner ekstra om året, hvis der bliver indført minimumsnormeringer

Det kan komme til at koste hillerødforældre næsten 3.500 kroner ekstra om året, hvis regeringen beslutter sig for at indføre minimumsnormeringer i børnehaver og vuggestuer.

Det viser en en analyse, som den borgerlig-liberale tænketank CEPOS har lavet.

BUPL, fagforeningen for pædagoger, har foreslået, at der skal indføres minimumsnormeringer, så der maksimalt må være tre børn per pædagog i vuggestuerne og maksimalt seks børn per pædagog i børnehaverne.

Regeringens støttepartier, SF, RV og Enhedslisten, har erklæret sig enige i det mål.

Betaler selv en fjerdedel

Men hvis forslaget fra BUPL bliver til virkelighed, vil det koste flere penge til flere pædagoger, og da forældrene selv betaler cirka 25 procent af udgiften til en plads i institution, vil pladserne blive dyrere for forældrene.

”Hvis regeringen tilfører flere penge til området, betyder det, at kommunerne må lade forældrebetalingen stige yderligere. Og det er der god grund til at tro, at kommunerne vil gøre. Effekten kommer muligvis ikke første år, men den skal nok komme,” siger velfærdspolitisk chef i CEPOS, Mia Amalie Holstein og påpeger, at næsten samtlige kommuner i dag har ramt loftet for forældrebetalingen på 25 procent.

”Det bør være kommunalpolitikerne i samråd med daginstitutioner og forældre, der skal vurdere, om bedre normeringer er en god anvendelse af skattekronerne. Og så skulle kommunerne selv finde pengene til at øge normeringerne indenfor de kommunale budgetter,” siger hun og peger på, at en indsats for at gøre noget ved det meget høje sygefravær i daginstitutionerne kunne være en vej til at finde pengene.

Børnehave kan stige med 3.446 kroner

Analysen fra CEPOS viser, at en børnehaveplads i Hillerød ville kunne stige med 3.446 kroner om året, mens en vuggestueplads ville kunne stige med 1.919 kroner om året, hvis regeringen beslutter sig for at indføre minimumsnormeringer.

mw

Publiceret 12 November 2019 09:33