Idrætsforeninger ærgrer sig over, at der ikke er sat flere penge af i årets budget til idrætsinvesteringer. Arkivfoto: Jens Berg Thomsen

Idrætsforeninger ærgrer sig over, at der ikke er sat flere penge af i årets budget til idrætsinvesteringer. Arkivfoto: Jens Berg Thomsen

Idrætten: "Det værst tænkelige budget i mange år"

Både Hillerød Samvirkende Idrætsforeninger og Hillerød Firmaidræt ærgrer sig over, at der ikke er sat flere penge af til idrætten i årets budget. Idrætsudvalgsformand lover at kæmpe videre for nye investeringer

Af
Mette Dolmer Thygesen

budget Idrætsforeningerne er langt fra tilfredse med det budget, som 26 ud af 27 byrådsmedlemmer stemte igennem onsdag i sidste uge.

"Et budget, der set med idrættens briller, er noget af det værst tænkelige budget i mange år – en (1) hel kunstgræsbane kunne det blive til i et budget på 3 mia. kroner og med en befolkningstilvækst de næste 8 år på ca. 10%," skriver Jørgen Nielsen, som er formand for bestyrelsen i Hillerød Samvirkende Idrætsforeninger i et debatindlæg til Hillerød Posten.

Kun ord

Han ærgrer sig over, at kommunen vokser, uden politikerne sætter penge af i budgettet til nye idræts- og fritidsfaciliteter til de mange nye borgere. Politikerne kommer ikke med penge - men kun med ord i forligsteksten om, at de ønsker sig blandt andet multipark og et nyt hovedstadion.

"Men hvad med alle de øvrige ønsker fra idrætten – bl.a. om klubhuse i forfald, en nedslidt svømmehal, en gymnastiksal med springgrav, fodboldbaner der er konstant oversvømmede etc. og de manglende fritidsfaciliteter i de nye byområder. Hvor skal de mange nye borgere – børn som voksne – dyrke deres idræt?," spørger han i sit indlæg.

Også på eliteidrætten er der skåret ned med 10.000 kroner de næste fire år, og tilskuddet til Nordsjælland Håndbold udfases i 2022, ærgrer han sig over.

Ingen penge til udbygning

Peder Bisgaard, som er formand for Firmaidræt Hillerød med næsten 9.000 medlemmer, ærgrer sig også over årets budget. Firmaidrætten vil gerne udbygge deres hus ved Frederiksborgcentret, men da Firmaidrættens Hus er en kommunal ejendom, kan foreningen ikke låne penge uden kommunal sikkerhed. Det kræver et udlæg fra kommunen på 3,9 millioner kroner fordelt over to år - penge som er tilbagebetalt over 15 år, hvorefter firmaidrætten så har "foræret Hillerød Kommune en gratis bygningsmasse," skriver Peder Bisgaard:

"For Firmaidrætten handler dette om at forsøge at spille med på Hillerød Kommunes vision 'Bevæg dig for livet', og vil med en udbygning med omklædning, spinninglokale og fitnessrum kunne aktivere mere end 500 nye aktive borgere – borgere som på sigt formentlig vil spare kommunen for mange sygepenge. Vi synes, at det vil være en win-win situation, hvis byrådet havde prioriteret anderledes og sagt ja-tak til Firmaidrættens tilbud. Men en sådan prioritering i et budget på over 3 mia. kroner er fravalgt," skriver han i sit indlæg.

Glæde over kunstgræs

Hanne Kirkegaard (Venstre), som er formand for Idræt og Sundhedsudvalget, kunne også godt ønske sig flere penge til idrætten i budgettet, men hun glæder sig til gengæld over det, der blev råd til:

"At der 'kun' blev sat penge af til en kunstgræsbane er meget mere, end vi fik sidste år. Da fik vi blot 250.000 kroner til en konsulent. Og jeg er rigtig glade for, at vi fik den kunstgræsbane i Skævinge - den har vi kæmpet benhårdt for. Samtidig har en masse folk fra Skævinge selv skaffet mange penge til projektet. Det er virkelig flot".

Der var andre området, hvor kommunen var nødt til at sætte ind med en stor pose penge, siger hun:

"Kommunen har jo en masse 'skal-opgaver', som vi har skullet finde penge til i det her budget. Vi skal udvise rettidig omhu for at sikre, at der er de nødvendige midler til alle 'skal'-opgaverne fremover," siger hun og peger på, at der bliver gjort en kæmpe forskel på for eksempel børnespecialområdet i år.

"Men alle området har skullet finde besparelser. Forældrene skal for eksempel også til at betale mere for børnenes HFO'er. Og kulturen har heller ikke fået nogen penge i det her budget. Jeg kunne godt læne mig tilbage og være sur - men i stedet vil jeg hellere arbejde ufortrødent videre. Vi har virkelig noget at kæmpe for," siger hun.

Har ikke guldet

Hanne Kirkegaard vil nu kæmpe videre for projekter som multipark og nyt stadion:

"Det kunne være rigtig rart med både multipark og stadion - men vi har ikke det guld, der skal til. Vi har mange kerneopgaver - idrætten er én af dem, men der er nogle områder, hvor vi flere problemer, som skal løses. Men jeg tror på, at i takt med at kommunen vokser, så vil vi også tænke idrætsfaciliteter ind i nye byområder," siger hun.

Idrætsbudget:

  • Her spares der på drift: Vedligehold af tennisbaner, drift af Hillerød Stadion, FrederiksborgCentret, Hillerød Elite Idræt, Uvelse Fritidscenter og Alsønderup Skytte, Gymnastik og Idrætsforenings halleje.
  • Her udvides der på drift: HGI Gymnastik/Trampolin – tilskud til fortsat benyttelse af Trollesmindehallen
  • Her sættes penge af til anlæg: Kunstgræsbane i Skævinge
  • Her sættes ikke penge af til anlæg: Multipark, udvikling af Hillerød Stadion og firmaidrættens nye bygning

Publiceret 07 November 2019 07:00