Antallet af indbrud i Hillerød er faldet en smule samtidig med, at antallet af sigtelser er steget. Modelfoto

Antallet af indbrud i Hillerød er faldet en smule samtidig med, at antallet af sigtelser er steget. Modelfoto Erwin Wodicka

Tyveknægtene under pres: Færre indbrud og flere sigtelser

Nordsjællands Politi sætter hårdt mod hårdt - og det ser ud til at give pote

Af
Martin Warming

Det går godt med indbrudstallene i Hillerød. Nemlig nedad.

I første halvår af 2019 var der 205 indbrud i Hillerød Kommune, mens der i samme periode sidste år blev begået 212 indbrud.

Flere sigtes

Der er ikke tale om et voldsomt fald, men dog et fald, og samtidig er antallet af tyveknægte, der bliver fanget og sigtet, steget, viser tal fra politiet.

I første halvår af 2018 rejste Nordsjællands Politi 'kun' 26 sigtelser mod indbrudstyve. Det svarer til, at der blev rejst sigtelser i 12,3 procent af indbrudssagerne. I første halvår af 2019 er der blevet rejst 45 sigtelser - eller det der svarer til 22 procent af indbruddene.

I dag er al efterforskning samlet i én enhed, der bliver kaldt for 'indbrud og berigelse', på politistationen i Gentofte

Al efterforskning er samlet

Hos Nordsjællands Politi forklarer politikommissær Henrik Sejer de gode tal med en reorganisering i politiet.

"I september 2018 fandt der en reorganisering sted i Nordsjællands Politi. Tidligere var det lokale efterforskere på de fire politistationer i henholdsvis Hillerød, Frederikssund, Helsingør og Gentofte, der tog sig af efterforskningen af de indbrud, der blev begået i deres respektive områder, men i dag er al efterforskning samlet i én enhed, der bliver kaldt for 'indbrud og berigelse', på politistationen i Gentofte," fortæller Henrik Sejer, der er leder af afdelingen.

"Vi laver stort set ikke andet end af efterforske indbrud, og det betyder selvfølgelig, at vi opnår en vis ekspertise på det område, og når vi laver en central enhed, der tager sig af al efterforskning i forbindelse med indbrud i Nordsjællands Politikreds, så betyder det også, at vi får en stor viden om de tyve, der opererer i området. Vi ved altså, hvem der er på fri fod, hvem der plejer at opererer i et specifikt område, og hvordan de plejer at begå indbrud, og det er selvfølgelig nyttige oplysninger, som vi kan bruge i forbindelse med vores efterforskning," siger Henrik Sejer.

Stor vægt på sporsøgning

Tidligere var det alle politibetjente, der lavede gerningsstedundersøgelser efter et indbrud, men det er også blevet lavet om.

"Vi har efteruddannet et antal medarbejdere, der nu fokuserer på gerningsstedsundersøgelser efter indbrud. Samtidig har vi taget en ledelsesmæssig beslutning om, at vi skal lægge stor vægt på sporsøgning - altså på at sikre os alle mulige forskellige spor på gerningsstedet, eksempelvis dna. Og endelig har et af vores fokusområder været på asylansøgere, der begår indbrud, og det tal har vi også fået bragt langt ned," siger Henrik Sejer, der samtidig understreger, at politiet taget indbrud meget alvorligt.

Vi har taget en ledelsesmæssig beslutning om, at vi skal lægge stor vægt på sporsøgning - altså på at sikre os alle mulige forskellige spor på gerningsstedet, eksempelvis dna

"Det er et område, vi tager meget seriøst. Det er en kæmpe gene for folk at have indbrud, og det er noget, der fylder meget," slutter han.

Publiceret 06 November 2019 09:18