Hillerød Kommune skal i retten for at afgøre, hvor stor en erstatning de skal give to borgere, hvis personfølsomme oplysninger de har udleveret til en anden borger. Arkivfoto

Hillerød Kommune skal i retten for at afgøre, hvor stor en erstatning de skal give to borgere, hvis personfølsomme oplysninger de har udleveret til en anden borger. Arkivfoto

Retssag på vej: Kommunen udleverede fortrolige oplysninger

Mor fik udleveret personfølsomme oplysninger om far - nu skal Hillerød Kommune i retten for at afgøre hvor stor erstatning, han skal have

Af
Mette Dolmer Thygesen

En medarbejder i Hillerød Kommune har ved en fejl udleveret fortrolige oplysninger om en far og hans ægtefælle til et barns mor. Det kommer nu til at koste kommune dyrt i advokatsalærer.

"Det er sket ved en beklagelig, menneskelig fejl. Der er tale om, at en medarbejder ved en fejl uberettiget har udleveret personfølsomme helbredsmæssige og økonomiske oplysninger," siger kommunaldirektør Erik Nygreen.

Mor søgte aktindsigt

Fejlen skete, da en mor bad om aktindsigt i sit barns sag og fik udleveret oplysninger om barnets far og hans ægtefælle.

Det er sket ved en beklagelig, menneskelig fejl

Kommunen modtog en stævning fra Retten i Hillerød 9. september, hvori de to borgere lagde sag an mod kommunen. De ønsker at få tortgodtgørelse og erstatning på 160.000 kroner for den uberettigede udlevering af de personfølsomme oplysninger.

Ifølge sagsfremstillingen er retspraksis på området dog meget sparsom, så forvaltningen ved endnu ikke, om kommunen vil være erstatningsansvarlig i sagen. Samtidig vil størrelsen på en eventuel tortgodtgørelse og erstatning i denne sag danne præcedens i forhold til fremtidige sager om uberettiget udlevering af personfølsomme oplysninger, skriver forvaltningen i referatet fra Økonomiudvalgets møde 23. oktober, hvor sagen var på dagsordenen.

Så endnu har kommunen altså ikke sat penge af til at betale en eventuel erstatning - men blot til advokatsalæret, retsafgiften, transport med videre.

Kan ske igen

Erik Nygreen beklager fejlen, men lover ikke, at noget lignende ikke kan ske igen:

"I og med det er en menneskelig fejl, så ligger der i det, at det kan ske igen. Men det er et brud på datasikkerheden, og vi gør hele tiden en helt masse for at forebygge, at der sker brud på datasikkerheden," siger han.

Politikerne i Økonomiudvalget godkendte, at kommunen bruger omkring 100.000 kroner på udgifter til advokater med mere. Hvor meget, der så skal bruges på en eventuel erstatning, er altså endnu uvist.

Publiceret 25 October 2019 11:31