Stefan og Charlotte Velløv, som i år stod for en mindebegivenhed på Posen på den internationale mindedag for spædbarnsdød, er overvældede over opbakningen. Privatfoto

Stefan og Charlotte Velløv, som i år stod for en mindebegivenhed på Posen på den internationale mindedag for spædbarnsdød, er overvældede over opbakningen. Privatfoto

Arrangører efter mindedag: "Det var så rørende og smukt"

Omkring 100 mennesker mødte op på Posen og tændte lys i poserne for at mindes et barn, de har mistet

Af
Mette Dolmer Thygesen

"Det var simpelthen så rørende og smukt".

Arrangørerne af mindebegivenheden på Posen 15. oktober er overvældede, efter at over 100 mennesker mødte op for at mindes det barn, de har mistet.

"Det er helt vildt, at så mange mennesker mødte op, og der var en virkelig god stemning. Vejret var med os, og alt var, som det skulle være," siger Stefan Bank Velløv, som sammen med sin hustru Charlotte Dyberg Velløv stod bag arrangementet på International Mindedag for Spædbarnsdød.

Her blev der tændt en lang række af lys i papirsposer, som de fremmødte kunne skrive børnenes navne og små beskeder på. Lysene bliver tændt over hele verden, så der i 24 timer er lys tændt for alle de børn, der ikke er iblandt os.

Inden mindehøjtideligheden havde det været overvældende for parret at skulle stå for alt det praktiske og samtidig ikke vide, hvor mange der ville dukke op, siger Stefan Velløv:

"Men det var helt overvældende med det fremmøde. Folk kom fra nær og fjern, og mange takkede Charlotte og mig for at holde det - både forældre og bedsteforældre. Nogle havde for eksempel mistet et barn for fem år siden, men vidste ikke, at disse arrangementer blev afholdt. Der var også en kvinde, som mistede et barn helt tilbage i 1967. Hun var med for første gang i år og følte, at hun for første gang kom af med sin sorg. Det var noget helt specielt," fortæller Stefan Velløv.

Graviditet er en lykke. Det skal det altid være, og det må man aldrig pille ved. Men det er også vigtigt at fortælle, at hvis der sker noget, så er man ikke alene

Positiv respons

Parret havde fortalt i en artikel i Hillerød Posten om deres tab sidste år af datteren Olivia under fødslen og har siden oplevet en rigtig god respons ved at stå frem og være med til at bryde det tabu, spædbarnsdøden er.

"Det har været helt fantastisk med den positive feedback, vi har fået på artiklen. Gamle skolekammerater, som jeg ikke har snakket med i 15 år, har skrevet til mig, om hvordan de slet ikke turde tænke på, hvordan de ville have det, hvis det var sket for dem. Det virker til, det har sat tanker i gang hos rigtig mange, og mange har vist os den dybeste sympati, støttet op og kondolerer," siger han.

Ikke alene

For det er svært at tale om spædbarnsdød, siger han:

"Graviditet er en lykke. Det skal det altid være, og det må man aldrig pille ved. Men det er også vigtigt at fortælle, at hvis der sker noget, så er man ikke alene. Der er nogle, som er i samme båd".

Tv-vært Cecilie Hother, som mistede sin søn Karl under graviditeten i marts, var også mødt op på Posen, hvor hun talte om sorgen og læste digtet 'Til mit døde barn' af Tove Ditlevsen op.

"Det med, at man ikke er alene, var også noget af det, Cecilie talte om. Vi er alle forskellige, men vi har én ting til fælles, og det er sorgen - og det er noget af kraftigste, man kan have sammen - desværre," siger Stefan Velløv.

Igen næste år

Både duoen Me and Maria og kaffevognen har meddelt parret, at de gerne vil være med til et lignende arrangement næste år, og parret overvejer, om de vil stå for en højtidelighed igen.

"Vi er dybt taknemmelige for opbakningen - og støtten fra de lokale virksomheder også. Nu overvejer vi, hvad der skal se, og jeg tror også, vi gør det igen næste år," siger han.

Landsforeningen Spædbarnsdød markerer også hvert år på 15. oktober Den Internationale Mindedag for Spædbarnsdød skiftevis i Odense, Aarhus og København.

Publiceret 21 October 2019 19:00