Indiana Jones-pinballmaskinen er ikonisk, og rigtig mange kender den, siger Roald Nielsen. Foto: Mdt

Indiana Jones-pinballmaskinen er ikonisk, og rigtig mange kender den, siger Roald Nielsen. Foto: Mdt

Retro i Hillerød: Roald åbner kælder med gamle flippermaskiner

Roald Nielsen slår dørene op for en ny pinball-kælder i Slangerupgade

Af
Mette Dolmer Thygesen

20 pinball-maskiner - nogle helt tilbage fra starten af 1970'erne - er nu rykket ind i kælderen under Escape-VR i Slangerupgade 44 i Hillerød.

Her åbner 49-årige Roald Nielsen, som bor i Ramløse, et nyt sted, hvor man kan komme og spille flippermaskiner med for eksempel Baywatch, Indiana Jones, Star Trek, Walking Dead eller Twilight Zone som tema. Han havde længe gerne villet åbne sit eget sted, hvor hans mange pinballmaskiner kunne komme ud i lyset og blive spillet på.

"Jeg ejer omkring 80 pinballmaskiner. Min kone synes, jeg er lidt tosset, for nogle af dem har kostet omkring 30.000 kroner, specielt hvis de er i god stand. Men jeg vil gerne holde pinball i live," siger Roald Nielsen, som har haft sin hobby i omkring 15 år og brugt omkring 450.000 kroner på langsomt at bygge sin samling op.

Huske fra ungdomsklubben

I hans nye pinballkælder kan man betale per time og så ellers gå amok med at spille på både pinballmaskiner og gamle arkadespil som Space Invaders, Pacman eller Donkey Kong.

"Det er retro, og jeg tror, at både mange unge mennesker og folk mange folk på min alder vil synes, det er sjovt at komme ind og spille de gamle spil. Nogle vil måske kunne genkende maskinerne tilbage fra deres ungdomsklub eller lignende. Mange tror måske ikke, at pinballmaskinerne findes længere, men de er her altså stadig," siger Roald Nielsen, som håber, at for eksempel polterabender, herreture og firmaaftner vil blive blive afholdt i den nye pinballkælder.

Roald Nielsens nye pinballkælder er åbnet under Virtual Realitystedet Escape-VR i Slangerupgade 44. Foto: Mdt

Roald Nielsens nye pinballkælder er åbnet under Virtual Realitystedet Escape-VR i Slangerupgade 44. Foto: Mdt

"Det vil være rigtig fedt, hvis kolleger vil komme og have en hyggelig og sjov aften med at dyste på maskinerne. Det er også noget for kvinderne - faktisk er det tit dem, der render med at vinde. Mændene skal ikke vide sig for sikre," siger han og fortæller, at hans egne tre døtre også er blevet glade for pinballmaskiner - en af dem har selv en flippermaskine stående derhjemme og spiller med kæresten om opvasken på den.

Sætter dem i stand

Roald Nielsen elsker både konkurrenceelementet ved pinballmaskiner, men også at sætte dem i stand. Derfor har han også projektet 'Save a pinball', hvor han tager imod gamle pinballmaskiner, som han restaurerer og giver nyt liv, i stedet for at de bare står og går til grunde i en gammel kælder. Han både sælger, køber eller bytter maskiner til samlingen.

"Man kan stadig købe de dele, man mangler, hjem fra Tyskland, Sverige eller USA - og så kan man fixe dem. Det er en del af min hobby - for jeg er af den generation, hvor man hellere vil reparere noget og bevare det end at smide det ud".

Levende spil

Roald Nielsen har også været med til at arrangere både DM og EM i pinball, for han elsker også konkurrenceelementet:

"Når man spiller pinball, sidder man ikke bare stille i en sofa med en skærm. Det er et mere levende spil," siger Roald Nielsen, som også holder af lydene fra maskinerne og deres design.

Han har for eksempel en gang mødt den amerikanske pinballdesigner Steve Ritchie, hvis autograf han fik på en t-shirt.

Roald Nielsen, som også lejer pinballmaskiner ud til firmaer, private fester med mere, har planer om kalde sit nyt sted for 'Silverball Maniacs' - opkaldt efter en Bally flippermaskine fra 1980. Man kan komme og kigge nærmere på det hele, når han holder åbent hus fredag 18. oktober klokken 12-19 - og man kan prøve pinballmaskinerne ganske gratis. Der vil også være en lille “high score”-turnering.

Roald Nielsen har rykket 20 af sine omkring 80 pinballmaskiner ind i en kælder i Slangerupgade, hvor man kan leje sig ind på timebasis og afprøve dem. Han vil hen ad vejen skifte ud i udvalget. Foto: Mdt

Roald Nielsen har rykket 20 af sine omkring 80 pinballmaskiner ind i en kælder i Slangerupgade, hvor man kan leje sig ind på timebasis og afprøve dem. Han vil hen ad vejen skifte ud i udvalget. Foto: Mdt

Publiceret 16 October 2019 06:00