Meget tyder på, at PFA snart kan stikke spaden i jorden og komme i gang med byggeriet på Markedspladsen. Illustration: Mikkelsen Arkitekter

Meget tyder på, at PFA snart kan stikke spaden i jorden og komme i gang med byggeriet på Markedspladsen. Illustration: Mikkelsen Arkitekter

Efter flere års tovtrækkeri: Lokalplan for Markedspladsen tæt på at blive godkendt

Politikerne i Arkitektur, Byplan og Trafikudvalget har nikket ja til at sende lokalplanforslag for Markedspladsen videre til endelig godkendelse

Af
Martin Warming

Det ser ud til, at hotelbyggeriet på Markedspladsen snart kan gå i gang.

Politikerne i Arkitektur, Byplan og Trafikudvalget har arbejdet på en ny lokalplan for området siden 2016. Lokalplanen skal bane vejen for det nye hotel, der bliver en del af hotelkæden Zleep Hotels med cirka 100 værelser.

Og nu ser det altså ud til, at det endelig er lykkedes at få strikket en lokalplan sammen, som politikerne kan blive enige om at godkende. Politikerne i Arkitektur, Byplan og Trafikudvalget nikkede onsdag aften ja til at sende lokalplanforslaget videre til endelig godkendelse i først Økonomiudvalget og derefter byrådet.

Tre bygninger

Det nye byggeri på Markedspladsen kommer til at bestå af tre bygninger. Den ene bygning, den ud mod Slangerupgade, bliver hotel, mens de to andre bygninger, der opføres bag hotelbygningen - altså ned mod Slotsgade og Møllestræde - kommer til at indeholde primært boliger.

Politikerne i Arkitektur, Byplan og Trafikudvalget har tidligere afvist et forslag fra PFA, der har købt Markedspladsen. Politikerne mente blandt andet, at byggeriet i det første forslag var for højt og ikke havde den rigtige farve, men siden har kommunen og PFA altså tilsyneladende fundet hinanden.

I det oprindelige forslag kunne der bygges i op til syv etager, men siden er lokalplansforslaget indskrænket til, at der højest kan bygges i fem etager - og desuden udgår muligheden for at bygge butikker.

Lokalplanforslaget har været i offentlig høring siden juni, og der har også været afholdt et borgermøde om lokalplanen. Kommunen har modtaget 15 høringssvar, og der har været en ophedet debat om byggeplanerne, som mange frygter vil tage kigget til slottet og være alt for dominerende i området. I læserbreve i Hillerød Posten er byggeplanerne blandt andet blevet kaldt for en 'dødssynd' og 'en katastrofe'.

Der bliver der åben offentlig adgang til det indre gårdrum mellem de tre bygninger. Illustration: Mikkelsen Arkitekter

Der bliver der åben offentlig adgang til det indre gårdrum mellem de tre bygninger. Illustration: Mikkelsen Arkitekter

Landet den pænt

Dan Riise (V), der er formand for Arkitektur, Byplan og Trafikudvalget, er glad for, at det endelig er lykkedes at sende et lokalplanforslag videre til endelig godkendelse.

"Det var den første lokalplan, vi havde på dagsordenen, da det nye udvalg startede efter kommunalvalget i november 2017. Så det er en sag, der har taget lang tid og vakt mange følelser blandt borgerne, og det forstår jeg godt, men jeg synes, at vi har landet den pænt," siger Dan Riise til Hillerød Posten.

"Vi har blandt andet fået sat byggeriet så meget ned i højde, at der stadig vil være et godt kig til slottet. Vi har stor respekt for slottet, og det skal vi blive ved med at have, og vi skal selvfølgelig byforny i respekt for slottet, men vi skal også passe på, at hensynene til slottet ikke bliver så store, at vi slet ikke tør lavet noget nyt i byen," tilføjer han.

"De væsentligste ændringer er, at vi har trukket byggeriet længere væk fra Slangerupgade og sat byggeriet ned i samme højde som de øvrige tagrygge i området, så det ikke bliver for dominerende. Derudover bliver der åben offentlig adgang til det indre gårdrum med gennemgang fra Slotsgade og Mølletorvet til Markedsstræde," fortæller Dan Riise.

Sammen med lokalplansforslaget er også en miljøvurdering sendt i høring. Her har forvaltningen vurderet, hvordan byggeriet spiller ind på miljøet, herunder de kulturhistoriske forhold - altså Frederiksborg Slot som ligger cirka 120 meter derfra.

Kommunen bruger i dag Markedspladsen som parkeringsplads, og i den nye lokalplan, der altså først skal godkendes af Økonomiudvalget og byrådet, før den er endeligt vedtaget, står der, at der skal etableres omtrent 65 offentligt tilgængelige parkeringspladser i en p-kælder. Derudover skal der være plads til omtrent 10 parkeringspladser som kantstensparkering langs vejen nord for Markedspladsen.

Vil Hillerød

Det er pensionsselskabet PFA, der har købt Markedspladsen for ti millioner kroner, og her glæder ejendomsdirektør Michael Bruhn sig over, at man formentlig snart kan stikke spaden i jorden.

"Det ser ud til, at det går den rigtige vej, og det er vi glade for. Det har taget lang tid, og det er selvfølgelig ærgerligt, når man vil være med til at gøre noget godt for byen og skabe noget vækst. Et eller sted er der noget, der ikke har været helt stemt af, men det er sådan, demokratiet virker, og det accepterer vi. Nu ligger der et nyt projekt, som vi formoder har den støtte, der skal til, for at vi kan komme videre så hurtigt som muligt," siger Michael Bruhn, der er ked af, at der har været så mange borgerprotester mod PFA's byggeplaner på Markedspladsen.

"Vi vil rigtig gerne Hillerød, og vi synes, det er en rigtig fin by, men jeg synes, det er trist, at der er nogle, der mener, at status que er det bedste. For så sker det absolut ikke noget. Ja, et byggeri af den her størrelse sviner og larmer i en periode, men hvis man ikke byudvikler, så kører man i min verden baglæns, og så kommer man aldrig videre," siger han.

"Vi kan leve med de ændringer, der er kommet i projektet undervejs. Nu har vi et projekt, der omfatter 7.000 kvadratmeter seniorvenlige boliger, og det mener vi, der er behov for i Hillerød. Derudover bygger vi et hotel på 3.000 kvadratmeter, og så kommer der også 500-600 publikumsorienterede kvadratmeter, altså noget, der henvender sig udadtil mod byen. Det kan eksempelvis være en cafe og et fitnesscenter," fortæller Michael Bruhn.

Der kommer et sted mellem 80 og 100 lejelejligheder, der alle bliver seniorvenlige, i det nye byggeri på Markedspladsen. Michael Bruhn forventer, at byggeriet kan stå færdigt i løbet af halvandet til to år – hvis alt går efter planen, og lokalplanen for området bliver godkendt af byrådet i løbet af oktober.

Publiceret 05 October 2019 05:00