De unge fra Hillerød Lilleskole og Levuk deltog forleden i et løb i Tisvilde, hvor de skulle løbe sammen.

De unge fra Hillerød Lilleskole og Levuk deltog forleden i et løb i Tisvilde, hvor de skulle løbe sammen.

"Jeg glemte helt, at jeg er handicappet den dag"

Elever fra Hillerød Lilleskole er med til at nedbryde fordomme om, at handicappede er farlige eller mærkelige

Der er slet ikke så stor forskel på 'normale' unge og unge med handicaps.

Det viser et samarbejde mellem Hillerød Lilleskole og Levuk STU, der er et tilbud til unge med særlige behov og handicaps.

Venskabssamarbejdet er startet op på Levuk STU's initiativ og kører nu på andet år.

9. klasse på Hillerød Lilleskole er venskabsklasse med eleverne på Levuk STU, og for tovholder Stine Wienberg fra Levuk er et af målene med samarbejdet at skabe en unik mulighed for at give de unge indsigt i hinandens verden, som udefra kan virke meget forskellig.

Klassen fra Hillerød Lilleskole er nemlig en 'normal' 9. klasse, mens eleverne på Levuk STU går på en ungdomsuddannelse, hvor alle har en diagnose og/eller et fysisk handicap.

"Men i virkeligheden er de unge meget ens. Det har de opdaget allerede fra første færd, hvor de indledningsvis har sendt videopræsentationer til hinanden og sammen løbet 'Nature Nordic Race'. Her er det tydeligt, hvor ens interesser man har som teenager: Man er på Facebook, Insta og YouTube, sammen med vennerne, hører samme slags musik, har kærester og kærestesorger og går op i tøj og fester," fortæller Stine Wienberg.

Kæmpede side og side

Den 11. september kæmpede de to klasser side om side i 'Nature Cross Race' i Tisvilde, der er et benhårdt forhindringsløb på strand og i klitter arrangeret af Levuk.

Eleverne løb i par, der bestod af én elev fra Hillerød Lilleskole og én fra Levuk.

”Jeg glemte helt, at jeg er handicappet den dag, og jeg følte mig som en helt almindelig ung pige, og jeg kunne løbe hele ruten, det troede jeg ikke," lød det fra nogle af Levuk-eleverne efter løbet.

”'Nature Cross Race' er startskuddet for videre samarbejde mellem de to skoler. Forventningen er blandt andet, at eleverne overværer hinandens fremlæggelser i forskellige fag, at der etableres flere fælles sportsarrangementer, eller at eleverne er forsøgspublikum til for eksempel en generalprøve. Fælles undervisning som seksualundervisning, ungeliv og samfundsfag er også på tegnebrættet, og Hillerød Lilleskole vil i dette skoleår skrive en avis om venskabet mellem skolen og Levuk STU," siger Stine Wienberg.

"Ofte er der en opdeling i samfundet mellem unge med og uden handicap. Normalt går handicappede i klub, til festival, tager på ferie for sig selv og går til sport på et handicaphold – hvilket betyder, at de bevæger sig mere i en isoleret verden. Det samme gælder 'normale' unge, selv om deres verden ikke er begrænset på samme måde. Projektet skal være med til at skabe tydelighed om, at man er mere ens, end man er forskellig. Det er et mål, at STU-eleverne får syn på lighederne mellem sig selv og andre unge og i højere grad kan identificere sig med dem. Det samme gælder for 9. klassen fra Hillerød Lilleskole, som kan være med til at nedbryde fordomme om, at handicappede er farlige eller mærkelige," tilføjer Stine Wienberg.

Publiceret 26 September 2019 17:00