Fest: 25 år med byens kulturhus

Klaverfabrikken fejrer 25 års jubilæum med 350 frivillige i ét stort fællesskab - med plads til nye ideer og masser af rummelighed

Af
Mette Dolmer Thygesen

Fællesskab, netværk, samvær og rummelighed. Det er, hvad der binder Klaverfabrikken sammen i ét stort kulturhus, som i år kan fejre 25 års jubilæum.

"Det sociale kommer før alt andet her i huset. Jeg tror ikke, at nogen af os ville være her, hvis det ikke var rart og inspirerende at være her på det sociale plan," siger Klaverfabrikkens daglige leder Jens Jepsen, som selv startede i huset, da han gik i gymnasiet og blev spurgt, om ikke han ville være til at stå for nogle koncerter:

Se en masse billeder fra Klaverfabrikkens 25 år gamle historie:

"Det er sådan, vi alle er kommet ind i det. Nogen har spurgt os: 'Vil du være med?'. Det er et rigtig godt spørgsmål, som er empatisk og inkluderende. Vi er ikke delt op i et spillested og et kulturhus - nej, vi er ét samlet hus, hvor man måske kommer ind i det, fordi man har en interesse for koncerter, men så ender man måske at lave noget helt andet i huset".

350 frivillige

I øjeblikket er der hele 350 medlemmer af foreningen. De er frivillige, som har deres gang i huset fra morgen til sen aften, og i hverdagen og på de månedlige fællesmøder byder de ind på opgaver på kryds og tværs i huset. Én dag hjælper man måske til med dramaskolens kulisser, og næste dag stiller man grej op til en børnekoncert.

Det her hus har noget, som ingen andre huse har. Det har en særlig sjæl eller ånd

En af de frivillige er Annette Matthison, som er tilknyttet Klaverfabrikkens systue. Hun begyndte at komme i huset for omkring 18 år siden, og hun holder rigtig meget af det:

"Det her hus har noget, som ingen andre huse har. Det har en særlig sjæl eller ånd, og alt i huset er ligesom levende på en god måde. Og her er så mange dejlige mennesker at møde," siger hun.

Her er rummeligt og plads til forskellighed, oplever hun. Folk bliver set for, hvem de er som person, snarere end hvordan de ser ud eller er på overfladen, forklarer hun:

"Og så er alle dygtige på hver sit felt - ligegyldigt hvem du møder. Her er så megen kunnen, og man kan altid få råd og vejledning til noget".

Spontane ideer

Samtidig holder hun af at sy og den kreative proces, der ligger bag:

"Det handler om at bruge sin kreativitet. Her i huset har man virkelig mulighed for at være spontan og impulsiv - og det passer mig rigtig godt. Hvis der er et nyt projekt, så finder vi på noget på kort tid, og gerne noget der udfordrer og provokerer lidt. Der er rigtig mange, der byder ind med ideer og så får vi hurtigt skabt noget nyt".

Også 20-årige Anders Kozuch er frivillig i huset, som han nærmest beskriver som sit hjem. Han lærte Klaverfabrikken at kende, da han startede på Frederiksborg Gymnasium for omkring fem år siden og blev mere og mere opslugt af miljøet i huset. Nu øver han i Klaverfabrikkens øvelokaler og er frivillig til koncerter - men hænger også bare ud i huset og hjælper til.

"Det er så fedt at være her. Det giver bare mening," siger han.

Klaverfabrikkens sangskriverklub har betydet meget for ham, fortæller han. Han havde aldrig turdet stå på en scene og spille sine sange, hvis ikke han havde fået et kærligt skub op på scenen en novemberdag for cirka fem år siden. Nu skriver og producerer han sange.

"Klaverfabrikken er et vildt trygt sted at være. Det er et rigtig vigtigt fællesskab for mig, også efter jeg flyttede hjemmefra. Jeg kan altid komme herned og snakke og få en kop kaffe. Jeg kan mærke en ro og en glæde ved at være her," siger han.

Bindeled mellem generationer

Jens Jepsen glæder sig over, at Klaverfabrikken samler frivillige i alle aldre:

"Vi er et bindeled mellem generationer. Det yngste medlem er 15 år, mens det ældste er 91. Der kommer hele tiden nye unge til, mens andre rykker videre, for det er jo det, de unge ofte skal. Andre har været med os i alle 25 år. Her møder man mennesker, man ellers ikke ville tale med. Det, mener jeg, er enormt meningsfuldt og perspektiverende," siger han.

Jens Jepsen oplever af og til, at folk siger til ham, at han har 350 frivillige under sig. Men det er helt misforstået, understreger han:

"De 350 medlemmer har dannet en forening med en bestyrelse, som har ansat mig. Så jeg har 350 mennesker over mig, og de kan sætte mig i gang med alle mulige opgaver," siger han og glæder sig over, at så mange vil være med til at drive Klaverfabrikken:

"Frivilligheden kommer først - alt andet kunne ikke lade sig gøre," siger han.

Nye rejser forude

Jens Jepsen håber, det frivillige engagement fortsætter i fremtiden:

"Jeg håber, vi holder fast i det fundament og den kultur, vi har i dag, hvor vi sikrer, at vi hele tiden inviterer folk ind og har en åben dør. Der skal være plads til at sige ja alle de nye ideer, som skaber huset. Næste år skal vi søge Statens Kunstfond om at blive regionalt spillested i fire år mere, og det håber vi selvfølgelig på. Men det er ikke eksistentielt for huset. Så er der bare nogle andre rejser, vi skal ud på. Ting opstår. Og uanset hvordan jeg forestiller mig, det bliver om 10 år - så bliver det sikkert noget helt andet," siger han.

Klaverfabrikken inviterer i anledning af jubilæet til det, de kalder "en skør og festlig fødselsdagsreception" på fredag 27 september klokken 16-19. Om aftenen er der koncert klokken 20 med Chris Grey & The BlueSpand. Lørdag holder de mange frivillige deres egen fest i huset.

Publiceret 25 September 2019 10:30