"Stationsbygningen har stået og set meget træt ud i flere år. Så vi besluttede, at nu skulle der ske noget," siger Niels A. Dam, chef for Bygherre og Entreprise i DSB Ejendomme. Foto: Mdt

Træt stationsbygning har fået nyt look

Hillerød Station er blevet renoveret og får snart nyt toilet

Af
Mette Dolmer Thygesen

En ny facade, en lys forhal med højt til loftet og glaspartier i facaden - og indgang til både 7Eleven og Lagkagehuset.

Det er lidt af en makeover, som Hillerød Station har fået henover de seneste måneder.

"Stationsbygningen har stået og set meget træt ud i flere år. Så vi besluttede, at nu skulle der ske noget. Huset har gennemgået en stor istandsættelse - både på facaden og i indretningen," siger Niels A. Dam, chef for Bygherre og Entreprise i DSB Ejendomme.

Respekt for historien

Hillerød Stationsbygning stammer helt tilbage fra 1864, og det har renoveringen taget hensyn til, siger Niels Dam:

"Bygningen er bevaringsværdig og en meget markant bygning i Hillerød. Så vi har renoveret den med respekt for historien. Selvom den har fået et helt andet udtryk end tidligere, er det sket med respekt for husets karakter".

Nyt toilet på vej

I stationsbygningens forhal har de rejsende mulighed for at opholde sig i et mere lyst område end tidligere. På førstesalen er 450 kvadratmeter kontorlokaler også gennem-renoveret og klar til udlejning til virksomheder. Ingen lejere har dog budt ind på lokalerne endnu, oplyser Niels Dam. På andensalen er der indrettet faciliteter til DSB's togpersonale.

7Elevens tidligere bygning er nu revet ned, og samtidig er DSB ved at sætte den lille 'godsbygning' ved siden af stationen i stand. Her skal nemlig indrettes et kundetoilet, som man skal betale med dankort for at få adgang til.

Når det nye toilet åbner, formentlig i slutningen af september eller starten af oktober, håber DSB, at kunderne vil passe godt på toilettet. Der har nemlig været mange problemer med konstant hærværk på det midlertidige toilet, som er sat op i en toiletvogn på stationen nu.

"At det er et betalingstoilet skal sikre, at toilettet benyttes af de rigtige mennesker, og det hjælper med at sikre, at toiletterne bliver holdt rene og pæne, så de er nemmere at vedligeholde," siger Niels Dam.

Nogle borgere har rejst en kritik af, at Hillerød Station kun får ét toilet. Hertil svarer Niels Dam:

"Det er den kapacitet, vi har valgt at tilbyde i Hillerød. Det er rigtigt, at det ikke er mange, men det er det valg, vi har truffet".

Bygningen er bevaringsværdig og en meget markant bygning i Hillerød. Så vi har renoveret den med respekt for historien...

Det er heller ikke alle s-togstationer, som har et toilet, fortæller han. Men de store stationer har - og stationerne for enden af s-togsfingrene og nogle midt på ruterne, alt efter en vurdering af kundegrundlaget, forklarer han.

"Men der var ingen tvivl om, at Hillerød Station skulle have et toilet. Og det er da også en af baggrundene for renoveringen, at vi skulle bruge et toilet og et lager," siger han.

Spor kan lægges sammen

I renoveringen af stationen er det tænkt ind, at lokalbanetogenes spor måske skal bygges om i fremtiden, så de kan passere gennem stationen. Men indtil politikerne sætter penge af til det, bliver der etableret en stor plads mellem stationsbygningen og det første s-togsspor, hvor DSB sætter en stor, rund bænk op. Her kan de rejsende mødes eller slappe af, mens de venter på at komme med tog eller bus.

"Der, hvor 7Elevens tidligere bygning lå, kommer en stor, åben og pæn plads, som skal give området karakter, indtil lokalbanen bliver bundet sammen," siger Niels Dam.

Ny gangbro eller tunnel

Gangbroen hen over s-togssporene er også blevet kritiseret for at mangle handicapvenlighed, fordi der ingen elevatorer er, så kørestolsbrugere eller folk med barnevogn skal hele vejen rundt om stationen for at komme fra Carlsbergvej om til stationen. Det bliver der forhåbentlig rettet op på, når projektet med ombygningen af lokalbanesporene er klar, siger Niels Dam. Der skal nemlig laves enten en ny tunnel under s-togssporene eller en ny forbedret gangbro i forbindelse med projektet, fordi den nuværende tunnel ikke kan bruges, når lokalbanesporene skal passere foran stationen.

Parkeringsforholdene omkring stationen kan DSB ikke gøre så meget ved, siger Niels Dam. Men de vil kigge på, om cykelparkeringen skal friskes op og forbedres - og så håber han, at den nye Favrholm Station syd for Hillerød kan gøre en forskel for pendlerne, når den står klar:

"Favrholm Station får mange parkeringspladser, som jeg tror, mange borgere i Hillerød og omegn vil bruge," siger han.

Publiceret 12 September 2019 06:00