Investor vil bygge nye boliger med navnet Lowsons Have her bag den fredede bygning Den Lowzonske Gård. Foto: Jens Berg Thomsen

Investor vil bygge nye boliger med navnet Lowsons Have her bag den fredede bygning Den Lowzonske Gård. Foto: Jens Berg Thomsen

Udvalg uenige om nyt byggeri

Socialdemokratiet mener allerede nu, man skal lægge sig fast på en bygningshøjde på kommende boligbyggeri

Af
Mette Dolmer Thygesen

Højden på et kommende boligbyggeri på Møllestræde 4 i det centrale Hillerød skabte uenighed blandt politikerne i Arkitektur, Byplan og Trafikudvalget på deres møde i onsdags.

Bygherren er kommet med to forskellige forslag til byggeriet ved den lowsonske gård - forslag 1 i 3½ - 4½ etager og forslag 2 på maksimalt 3½ etager.

Et flertal bestående af Venstre og SF stemte for at udskyde beslutningen om hvilket af de to projekter, bygherren skal arbejde videre med, til kommunen har afholdt et borgermøde.

Socialdemokratiet mente til gengæld, at man allerede nu skal lægge sig fast på forslaget om et byggeri på højst 3½ etager. Forslaget overholder kommuneplanen og har dermed en bygningshøjde, som svarer til den lowsonske gård.

"Vi havde gerne set, at vi allerede nu sender et signal til bygherren om, at vi vil fokusere på forslag 2 og holde projektet nede i højde, så vi sikrer en bedre sammenhæng med den lowzonske gård. Men vi kunne desværre ikke få de øvrige medlemmer med på at sende det signal allerede nu i processen," siger Mie Lausten, som er det socialdemokratiske medlem af udvalget.

Ikke imod byggeriet

Socialdemokratiet mener også, at det skal afklares nærmere hvor meget plads, der skal afsættes til butikker i det kommende byggeri, og at det kommunale areal ud til Markedsstræde skal henlægges som grønt, offentligt areal.

Mie Lausten understreger, at Socialdemokratiet ikke er imod byggeriet:

"Vi er bestemt for byggeriet, men vi synes, der er nogle forhold, som skal afklares allerede nu i processen, så vi sender et signal om, hvilket projekt vi mener bedst kan integreres i området. Området er vigtigt for vores by, og vi har en klar holdning i vores gruppe til, at projektet skal spille godt sammen med og respektere gården og de øvrige bygninger i Møllestræde," siger hun.

Vente til møde

Venstre vil dog ikke tage stilling til projektets højde inden borgermødet, siger Dan Riise, som er formand for udvalget:

"Det her er en af de flotteste lokalplansanmodninger, vi har fået længe. Der bliver taget højde for arkitekturen i området på en rigtig smuk måde. Så spørgsmålet om etager kan vi få input til på borgermødet, hvor alle har mulighed for at 'skyde' på både bygherren, kommunen og udvalgsformanden. Og så samler vi op efter mødet og beslutter, om vi skal sætte lokalplansarbejdet i gang eller ej," siger han.

Publiceret 10 September 2019 06:00