Sang og humor skal holde gymnasieelever fra at se Youtube og Netflix i undervisningen

Kampagne med sang, logo og plakater skal på en sjov måde minde gymnasieelever om at lægge telefonen fra sig i timerne

Af
Mette Dolmer Thygesen

'Hands off, baby, hands off. Give me your phone, give me, give me your phone'.

Eleverne på Teknisk Gymnasium på Carlsbergvej i Hillerød har fået en ny sang at nynne med på - en sang som virkelig sætter sig på hjernen.

Sangen er en del af en ny, alternativ kampagne, der skal begrænse elevernes brug af sociale medier og mobiltelefoner i skoletimerne. Kampagnen skal - i stedet for strenge regler og straf - komme med et positivt budskab til eleverne om at lægge telefonen væk - og sang og dans krydres med et grafisk design, så budskabet kommer ud på både plakater, kaffekopper og t-shirts.

Ser film i timerne

For lyden af sms'er, der bliver modtaget, og mobiltelefoner, der vibrerer, er blevet dagligdag i undervisningen på mange gymnasier - således også på Teknisk Gymnasium. Og mange elever er ikke blot på Messenger og Snapchat – de sidder også og ser filmklip på Youtube eller serier på HBO eller Netflix i timerne.

”Hvis en elev er aktiv og gerne vil følge med tavlen, så er det altså svært, når en anden elev sidder ved siden af og ser Game of Thrones eller Friends. Og derudover kommer de evindelige afbrydelser af lyde eller vibrationer fra mobiltelefoner. De betyder meget, når de er 30 elever i en klasse,” siger underviser Carsten Lundh.

På gymnasiet sidder eleverne ofte med hver deres bærbare computer for at skrive noter eller på anden måde bruge den i undervisningen. Men udfordringen er, at det er fristende lige at sætte en film eller et youtube-klip i gang, hvis undervisningen bliver for kedelig.

”Problemet er, at elevernes vigtigste redskab - deres computer - også bliver deres værste fjende. Det bimler og bamler med notifikationer og meddelelser, men eleverne kan stadig ikke gennemføre deres uddannelse uden computeren,” siger underviser Carsten Lundh.

Det handler altså om, at computeren er et redskab, der gør skolegangen nemmere og mere effektiv, men som samtidig gør det helt modsatte, hvis eleverne ikke får den rette uddannelse i at bruge den.

Beskeder under eksamen

Carsten Lundh oplever også gentagne gange, at eleverne glemmer at slå notifikationer fra på deres computer, når de er til mundtlig eksamen og skal fremlægge et projekt fra deres computer.

”Selv under en eksamen kan de ikke finde ud af slå det fra. Så sidder vi og kigger på en Powerpoint-præsentation, og pludselig kommer der en besked fra en ven op på elevens skærm: ’Hej med dig, dit p**hoved, har du fået noget i weekenden’. Jeg tror, der poppede beskeder op fem-seks gange til eksaminationerne i sommers, også selvom vi har gennemgået til eksamenstræning, hvordan man slår notifikationerne fra. Det er et stort problem”.

"Mor ringede"

Ifølge gymnasiet handler det om, at vi er blevet vant til, at alle er tilgængelige hele tiden. Og nogle gange er det faktisk også forældre, der skriver beskeder i skoletiden. ’Har du husket din nøgle,’ spørger en mor for eksempel og forventer et svar fra sit barn i skoletiden.

”Vi får ofte at vide, at ’det var min mor, der ringede, så jeg er nødt til at tage den’. Men forældre er simpelthen nødt til at acceptere, at de må vente med at få besked,” siger Carsten Lundh.

Det skal være ok at sige ’kan du ikke godt slukke for den film’, når man bliver generet af, at sidemanden sidder og ser noget

Foto: Mdt

Foto: Mdt

Han oplevede også at have elever med i Seattle, hvor de blev undervist af nogle rigtig dygtige spiludviklere i halvanden time. Og så længe var det ikke alle elever, som kunne holde sig fra Youtube:

”To-tre elever var på Youtube imens. Det er som om, de bare skulle have deres daglige fix,” siger han.

Nogle tjenester giver også belønninger, når man er aktiv hver dag, for eksempel har SnapChat et såkaldt ’streak’, hvor man skal sende mindst ét snap til hinanden inden for 24 timer i mindst tre dage. Et ’streak’ kan så køre i årevis, så længe man holder det ved lige, og det kan betyde rigtig meget for nogle.

Forbud er ikke vejen

Gymnasiet har forsøgt på forskellige måder at få eleverne til at følge med i undervisningen – fremfor på Instragram eller Facebook i timerne. Men forbud og strenge regler er ikke vejen frem, mener de.

”Hvis man for eksempel blokerer for et program som Facebook, finder de altid en vej udenom. For nogle er der faktisk sjovere at kunne komme på, når der restriktioner,” siger Carsten Lundh.

Samtidig har skolen også et ansvar for at give eleverne en digital dannelse, siger uddannelsesleder Charlotte Buhl:

”Vi har et ønske om, at de skal være selvreflekterende og have selvindsigt, så de ikke bruger en masse tid på at sidde og se film, når de nu selv har valgt at gå her på uddannelsen. Vi vil ikke sætte en masse regler op for dem - de skal lære at være selvjusterende”.

Ny kultur

Samtidig handler det også om at skabe en kultur, hvor eleverne tør sige fra over for hinanden.

”Det skal være ok at sige ’kan du ikke godt slukke for den film’, når man bliver generet af, at sidemanden sidder og ser noget,” siger hun.

mdmdm

Gymnasiet har altså derfor fundet på den nye kampagne, som består både af en sang, der minder om Ottawans 80’er-hit ’Hands up’, og af plakater med de to enkle regler: Lad mobiltelefonen ligge i tasken, og vær kun på skolesystemet Lectio, når der er undervisning - ikke på for eksempel Facebook eller Instagram. Gymnasiet har desuden fået udarbejdet et logo med en abe med høretelefoner på.

Det handler om at bruge et enkel budskab pakket ind i et genkendeligt logo – og så at bruge humor og sang, dans og musik.

”Vi vil gerne kaste lys på, hvad eleverne laver, og få dem til at tænke over det. De skal tænke over, at de har et valg,” siger Charlotte Buhl.

Samtidig får eleverne så et redskab, de kan bruge over for andre elever - at de kan pege op plakater eller på deres t-shirt og sige, ’kan du huske det?’.

Vi håber, at vores kampagne kan tage kampen op mod de sociale medier med et glimt i øjet

De unge skal også vænne sig til, at de kommer fra en folkeskole, hvor de i højere grad var styret:

”Når de kommer her, skal vi forberede dem på at gå på en videregående uddannelse, hvor de selv skal administrere deres tid,” siger Carsten Lundh.

Desuden handler det også om at tage ansvar for sin egen læring. For hvis man har siddet og set Netflix i en hel time, kommer man bagud, og så kan man for eksempel blive valgt fra, når der er gruppearbejde senere.

”Vi kan selvfølgelig ikke revolutionere verden, og de her unge er vant til at zappe rundt mellem ting. Men vi håber, at vores kampagne kan tage kampen op mod de sociale medier med et glimt i øjet,” siger Carsten Lundh.

HANDS OFF, BABY

1.

Phones are smart

So are pc’s

Here to stay

Tech-no-lo-gy

Easy to use and it’s easy to love

All day long you look at your screen

Contact friends but don't you see

That you’re a slave of Technology

*** (omkvæd)

Hands OFF, baby

Hands OFF, baby

Give me your phone, give me, give me your phone,

give me, give me…

Hands OFF, baby

Hands OFF, baby

Give me your phone, give me, give me your phone,

give me, give me…

Take a break……..eaaaa….eaaaaa

Take a break

***

2.

Look around

I think you know

Your success

is all that you show

Posing your pictures and showing your life

see my ass and see “my duck-face”

See my cake I’m at a Cafe

I’m the person you all wanna be

***

(Omkvæd)

***

3.

How about

You took a break

Spare your neck

“For heaven's sake”

Just for a moment e-ve-ry day

Hold head high give your attention

Face to face and talk with me

Something will happen you just wait and see

***

(Omkvæd)

***

4.

Instagram

Facebook and Snaps

Messenger

Great for a chat

Always have Music or friends in your ear

Earplugs out and try to listen

See the world without the noise

Always beware of that you have a choise

***

(Omkvæd)

***

(Handling)

Hands klap, hands klap ;-)

Publiceret 05 September 2019 06:00