Slottet arrangerer nye udstillinger i Kina med bl.a. Kasper Eistrups portræt af kronprinsen. Arkivfoto: Presse

Slottet arrangerer nye udstillinger i Kina med bl.a. Kasper Eistrups portræt af kronprinsen. Arkivfoto: Presse

Frederiksborg Slot står bag nye udstillinger i Kina

Slottet i Hillerød præsenterer to nye udstillinger i Kina 4. september

Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot i Hillerød åbner i september to særudstillinger på Prins Gongs Paladsmuseum i Beijing. Her vil gæster kunne opleve en række tableauer, hvori der indgår historiske dragter, fornemme bordopdækninger og gobeliner. Dertil kommer en mindre udstilling, som viser et udvalg af den forhenværende rockmusiker Kasper Eistrups billedkunst, blandt andet det nye kronprinsportræt, som blev udført i 2018 i anledning af kronprinsens 50-års fødselsdag.

Museet på Frederiksborg Slot har siden 2008 haft et tæt samarbejde med Prins Gongs Paladsmuseum. Det seneste resultat af dette er de to nye udstillinger.

Dronningens dug

Udstillingen 'Art Works of Silk and Wool. Noble and Princely Textiles from Denmark 1600-2000' vil give det kinesiske publikum et indblik i dansk kulturhistorie. Udstillingen viser, hvordan vævede tapeter (gobeliner), pragtduge og dragter er blevet brugt fra renæssancen og til i dag. Herunder belyses det også, hvordan traditioner for håndarbejde har rod i 1500- og 1600-tallets højt udviklede broderikunst blandt kongelige og adelige kvinder.

Som noget helt særligt har Dronning Margrethe givet tilladelse til, at museet kan udstille en dug, som hun selv har broderet efter traditionel teknik, samt fire puder, som hun har broderet i sin helt egen ”fri stil”. Derudover vil gæster kunne opleve den gallakjole, som dronningen bar ved sin 70-års fødselsdag. Dronningen bidrog selv til kjolens design.

Portræt af Kronprinsen

Udover den kulturhistoriske udstilling har Det Nationalhistoriske Museum også arrangeret en mindre udstilling 'Fragmentarium: Paintings by Kasper Eistrup' med værker af billedkunstneren Kasper Eistrup.

Han har tidligere gjort sig bemærket som en fremtrædende rockmusiker i bandet Kashmir, men har i de seneste år udelukkende helliget sig billedkunsten.

Eistrup har gennem hele livet tegnet og malet og har deltaget i flere kunstudstillinger siden 1999. I 2018 kunne han afsløre sit nyeste portræt af HKH Kronprinsen, ´Lancier´, som blev bestilt af Det Nationalhistoriske Museum i anledning af Kronprinsens 50-års fødselsdag. Det nye portræt indgik i en stor retrospektiv udstilling med Eistrups værker, som kunne opleves på museet i de efterfølgende måneder. Her blev gæster mødt af Kasper Eistrups billedunivers igennem 20 år repræsenteret ved mere end 80 værker.

På udstillingen kunne man blandt andet se malerier, tegninger og installationer, der viste Eistrups store spændvidde som billedkunstner. Til udstillingen i Kina vil portrættet af Kronprinsen indgå. Derudover vil et udvalg af Eistrups øvrige værker også kunne opleves i udstillingen.

De to udstillinger åbner på Prins Gongs Paladsmuseum den 4. september.

Danske historiske dragter udstilles i Kina - et samarbejde som Frederiksborgmuseet står bag. Pressefoto

Danske historiske dragter udstilles i Kina - et samarbejde som Frederiksborgmuseet står bag. Pressefoto

Publiceret 01 September 2019 09:00