Politikerne har bedt forvaltningen undersøge, om der er mulighed for at stille krav til fremtidens byggerier om mindre brug af den larmende pælefundering. Foto: Martin Warming

Politikerne har bedt forvaltningen undersøge, om der er mulighed for at stille krav til fremtidens byggerier om mindre brug af den larmende pælefundering. Foto: Martin Warming

Dunk, dunk, dunk: Politikere vil se på, om byggestøj kan begrænses

"Vi skylder byen at undersøge, om piloteringen kan gøres på andre måder, og om vi skal korrigere de tidspunkter, der må piloteres på fremover," siger udvalgsformand

Af
Mette Dolmer Thygesen

Dunk, dunk, dunk. Rigtig mange borgere i Hillerød kan høre, at der bliver bygget i byen - ja, måske endda mærke det.

De mange pælefunderinger får blandt andet mange kommentarer med på diverse facebooksider:

"Mit porcelæn står og klirrer, man kan godt blive lidt træt i hovedet, 10 1/2 time om dagen," skriver en, mens en anden skriver: "Det er ikke rart at opholde sig i haven, og at sove efter nattevagt er en stor udfordring".

"Deres bor hamrer så hårdt i jorden, at min lejlighed ryster fra kl. 07.30-18," lyder det fra en tredje beboer i byen, mens en fjerde skriver, at "det er en frygtelig larm og rysten, vi kan også mærke det, men der er intet vi kan gøre, de overholder reglerne".

Se hinanden i øjnene

I Arkitektur, Byplan og Trafikudvalget har de heller ikke kunnet undgå at bemærke, at lyden af pilotering fylder både i bybilledet og hos borgerne. De havde derfor en sag på dagsordenen til deres møde 14. august for at se nærmere på, om reglerne for pilotering skal ændres - eller om der måske er alternative muligheder for fundering:

"Vi kan jo selv stikke øret ud af vinduet og høre, hvad der foregår. Så vi havde lyst til at se hinanden i øjnene og diskutere, om vi gør det rigtige. Vi synes, vi skylder byen at undersøge, om piloteringen kan gøres på andre måder, og om vi skal korrigere de tidspunkter, der må piloteres på fremover," siger udvalgsformand Dan Riise fra Venstre.

Finde alternativer

På Frederiksbro, hvor de bygger omkring 1300 nye lejeboliger, er der foreløbig varsel om pilotering helt frem til marts næste år. Derudover bliver der netop nu bygget på for eksempel Carlsbergvej og Vibekevej, og nye byggerier er på vej på både Slangerupgade, på grusparkeringen bag biblioteket, på Markedspladsen og i Slotsgade.

Derfor vil politikerne gerne se nærmere på, om der er andre måder at fundere til nye byggerier på.

"Vi vil bede forvaltningen se på, om der er andre muligheder - og hvis der er, hvad kræver det så og hvilken økonomi er der forbundet med det. Hvis vi kan finde nogle alternativer, er der måske nogle steder i byen, hvor vi kan stille nogle andre krav til kommende byggerier," siger han.

Støje fra 7 til 18

Kommunens regler om støj fra bygge- og anlægsarbejder blev vedtaget i 2007. Forskriften indeholder en støjgrænse på 70 dB mandag til fredag fra klokken 7-18, som skal overholdes ved nærmeste nabo. Uden for dette tidsrum er støjgrænsen på 40 dB, oplyser forvaltningen i sagsfremstillingen.

Mange andre kommuner har lignende regler, for eksempel i Horsens Kommune, hvor der også er stor byggeaktivitet. Men i nogle kommuner, for eksempel i Roskilde og København, må byggerier også støje op til 70 dB om lørdagen, og i nogle kommuner må støjen fortsætte til klokken 19.

Reglerne i Hillerød er gode, som de er vurderer udvalget, som tog sagen til efterretning uden at beslutte nogen ændringer i reglerne. Men sagen slutter ikke her, fortæller Dan Riise:

"Vi skal have kigget på, om vi skal have ændret på reglerne - om de skal have lov at banke mere eller mindre i nye byggerier. Så der kommer en ny sag på dagsordenen inden for de næste måneder, når forvaltningen har undersøgt, om der er alternative muligheder".

"Hvad kan vi leve med"

Hvis byggerier skal banke i færre timer om dagen, vil selve pælefunderingen selvfølgelig vare flere dage. Hvis de til gengæld får lov at støje om lørdagen for eksempel, vil pælefunderingen så til gengæld også være overstået hen over færre uger.

"Så det handler om, hvad vi kan leve med, og hvor hurtigt vi ønsker, de skal være færdige med byggerierne," siger Dan Riise.

"Hvis der er andre muligheder end pælefundering, men det for eksempel er 10 procent dyrere, så er det jo ikke det første, en bygherre foreslår. Så vi skal se på, om der skal være nogle områder, hvor vi stiller nye krav til støj i de lokalplaner, vi skal lave," siger Dan Riise og fortsætter:

"Nu varer det jo heller ikke længe, inden byggeriet af det nye sygehus går i gang. Der er mange projekter, så der vil blive banket i Hillerød i de næste mange år. Så nu vil vi se på, om vi kan gøre noget - og hvad det i så fald koster for bygherren - i et forsøg på at gøre tingene lidt mere nænsomt for borgerne," siger Dan Riise.

Publiceret 28 August 2019 07:00