Bag bygningen Den Lowzonske Gård vil investorer bygge nye boliger. Foto: Jens Berg Thomsen

Bag bygningen Den Lowzonske Gård vil investorer bygge nye boliger. Foto: Jens Berg Thomsen

Investor vil bygge lejligheder tæt på nyt hotel

Investor vil opføre cirka 30 nye lejligheder i Møllestræde. Udvalg udsætte sagen, men er positivt indstillet

Af
Mette Dolmer Thygesen

30 nye lejligheder kan blive bygget i Møllestræde 4, lige ved det lille torv Køies Bugt i Hillerød bymidte. Dermed bliver boligerne nye naboer til det store Zleep-hotel, som snart skal opføres på Markedspladsen.

Se billeder fra området her:

Det er de lokale investorer i Frederiksborggruppen, som i sidste uge havde en startredegørelse for det nye byggeri til debat i Arkitektur, Byplan og Trafikudvalget.

Udvalget valgte at udsætte sagen, fortæller formand Dan Riise (Venstre):

"Vi har nogle spørgsmål til højden, det grønne område med mere, og vi vil gerne invitere bygherren til at komme og præstere planen, så vi kan stille spørgsmålene direkte til dem".

Positivt indstillet

Politikerne i udvalget er dog overordnet positivt indstillet over for projektet, som skal have navnet Lowsons Have, siger Dan Riise:

"Alt efter hvordan mødet går næste gang, tror jeg, at udvalget vil anbefale, at vi sætter det i gang. Der var ikke noget, der 'strittede', og alle synes, det er et godt projekt. Personligt synes jeg, projektet passer godt ind i området. Hvis vi ser på, hvordan det ser ud, så vil det give det et gigantisk løft. De gamle bygninger bliver bevaret, og så vil det passe godt ind mellem det nye hotel, som kommer på Markedspladsen, og de store fredede huse. Men nu har vi altså først og fremmest nogle spørgsmål, vi gerne vil stille til bygherren".

3,5 etager

I startredegørelsen fremlægger Frederiksborggruppen to forskellige projekter for at bygge boliger bag den fredede bygning Den Lowzonske Gård, som skal bevares. Det ene forslag er i 3,5-4,5 etager, mens det andet er i 3,5 etager. Begge forslag overholder kommuneplanens rammer.

Der ligger både boliger, butikker og virksomheder i bygningerne i dag, blandt andet Hifi Klubben som dog er ved at rykke ned i nye lokaler i Frederiksgade. Ønsket fra bygherren er, at der kommer etageboliger i bygningerne med en mindre del udlagt til butikker.

Der vil blive anlagt parkeringspladser, cirka 30, og opholdsarealer, både i gård og på altaner, i overensstemmelse med kommunens krav, oplyser forvaltningen om projektet. Forvaltningen vurderer, at begge forslag "er indpasset flot i det eksisterende bybillede".

Bygninger rives ned

Udover de bevaringsværdige nabobygninger, som projektet tilpasses arkitektonisk, ligger der også nogle ældre bygninger, som skal rives ned for at gøre plads til det nye projekt. Forvaltningen har aftalt med Museum Nordsjælland, at bygningerne bliver gennemfotograferet og dokumenteret før en eventuelt nedrivning. Museet "vil ikke modsætte sig en nedrivning af bygningen," står der i startredegørelsen.

Hvis politikerne på deres møde siger ja til det, skal en høringsproces sættes i gang om først startredegørelsen og derefter et eventuelt lokalplansforslag. En lokalplan kan sandsynligvis ligge klar til foråret næste år.

Den Lowzonske Gård

  • Er opkaldt efter regimentsskriver og amtsforvalter Jacob Lowson, der i 1758 købte grunden for at opføre huset. Det blev den første bebyggelse, der blev opført i to etager. Forinden opførte man altid pga. risikoen for bybrande såkaldte ildebrandshuse i ét fag. Den Lowzonske gård er med sin fine arkitektur fredet.

Publiceret 21 August 2019 07:00