Alf Christensen er Hillerøds nye områdebetjent. Foto: Mdt

Alf Christensen er Hillerøds nye områdebetjent. Foto: Mdt

Hillerøds områdebetjent: "Politiet er der ikke kun for at slå med staven og dele bøder ud"

Alf Christensen har det seneste års tid fungeret som områdebetjent for Hillerød Kommune. Hans job er at komme ud og lære borgerne at kende

Af
Mette Dolmer Thygesen

En politibetjent som siger 'dav' og kender beboernes navne. En som kan mærke, når noget ulmer, eller som hører landsbysnakken om, hvad der foregår bag facaden.

Efter at politiets nærstationer blev sparet væk, lyder det som noget fra en fjern fortid - men politikerne har et ønske om at få det nære politi tilbage og har derfor besluttet, at hver kommune skal have en områdebetjent.

I Hillerød er det 52-årige politiassistent Alf Christensen, som har fået det job. Og selvom han kun har haft stillingen i et halvt års tid, kender han Hillerød rigtig godt. Han har nemlig arbejdet i politiet i 30 år - og de 16 af dem i Hillerød.

"Hillerød er en dejlig kommune. Jeg bor her også selv. Og jeg håbede, da jeg søgte stillingen, at jeg netop ville få Hillerød. Her er også forholdsvist stille og roligt, men alligevel er der - groft sagt - nok at lave politimæssigt til, at det ikke bliver kedeligt," siger han.

Synlig i gadebilledet

Alf Christensens job går meget af tiden ud på at være synlig i gadebilledet og lære befolkningen godt at kende. Så han kommer både i Skævinge, Slotsgade og Sophienborg, og han lægger især en del timer i Hillerød Øst. Han er for eksempel både med til Østfestival, og når beboerne mødes til morgenmad i Brohuset fredag formiddag.

"Det er godt for mig at kende en helt masse mennesker. Jo mere vi kender hinanden, jo mere vil de have tillid til at komme til mig, hvis der er noget. Det begynder så småt at gå bedre. Jeg kunne virkelig mærke det til Østfestival, hvor mange gerne ville hilse og snakke," siger han.

Mobil politibil

Alf Christensen kører også af og til rundt i en mobil politivarebil. Det kan både være til et arrangement som Østfestival, hvor børn kan se en politibil, og de voksne kan komme og snakke. Men det kan også være til mere alvorlige hændelser som mord. Da en læge blev dræbt nord for kommunen i Tisvilde, parkerede Alf Christensen og hans kolleger bilen på vejen, for at beboerne kunne komme og snakke med politiet.

"Mange var jo bekymrede, fordi det var sket på deres vej. Så giver det rigtig god mening for os at komme ud. Vi var der ikke for at efterforske, men for at tale med borgerne, men selvfølgelig gav vi tip videre, når vi fik nogle," siger Alf Christensen.

Flinke nok

Hans job er altså ikke at efterforske, men at forebygge. Så hvis der sker noget akut, er det ikke Alf Christensen, der rykker ud - men han vil typisk komme bagefter og snakke med beboerne i området og høre om, hvad der skete, og hvad der kan gøres for, at det ikke sker igen.

"I Østervang er der for eksempel nogle, der historisk set ikke har haft det bedste forhold til politiet. Så vi vil gerne være til stede og vise, at politiet ikke kun er der for at dele bøder ud og slå med staven. Vi vil vise, vi har andre sider - vi kan altså godt være flinke nok," siger Alf Christensen og fortsætter:

"Der vil selvfølgelig altid være nogen, som ikke kan lide politiet, og det har de jo deres egen ret til. Men hvis vi kan overbevise bare nogen af dem om, at vi er der for at hjælpe, så er det noget, jeg gerne vil være med til".

Alf Christensen håber også, han kan være med til at løse småting, inden de vokser sig til et stort problem.

"Hvis borgerne har tillid til at tale med mig om for eksempel rygter - så kan jeg jo undersøge sagen og måske finde ud af, der ikke er noget i det. Og så kan rygterne blive manet i jorden".

Bandeudfordringer

Der er ganske fredeligt og roligt i Østervang for tiden, fortæller Alf Christensen. Området har haft problemer med bandekriminalitet, men flere medlemmer af banden LFT har været fængslet. En er dog løsladt nu og er flyttet tilbage til området, fortæller Alf Christensen, og en anden er på vej tilbage.

"Så det er vigtigt, beboerne har tillid til mig og fortæller mig, hvad der sker i området. Indtil videre har den løsladte holdt lav profil, men hvis der begynder at samles en masse LTF'ere derude, så kan der hurtigt komme ballade. Men pt. går det rigtig godt, og hvis de begynder at gruppere sig der eller andre steder i kommunen, så vil vi komme det til livs," siger han.

Om aftenen og natten og i weekenderne er det dog hans kolleger, der patruljerer i Hillerød, både i Østervang, i nattelivet på Torvet, hvor det også kan gå vildt for sig, og andre steder i kommunen.

Nærhed i fremtiden

Politiet har de seneste år levet lidt af en omtumlet tilværelse med omlægninger og flytninger. Men Alf Christensen er sikker på, at ideen om det nære politi vil blive prioriteret højt politisk, også de kommende år:

"De små stationer kommer nok ikke igen, men det virker som om, at politikerne på Christiansborg, også den nye regeringen, går meget op i, at politiet er tilstede ude i nærområderne. Så jeg tror, der kommer endnu mere nærhed og forebyggelse ind i politiets arbejde, også i fremtiden," siger han.

Publiceret 21 August 2019 06:00