A.P. Møller ser ikke konkurrencedygtige priser ved et værk, der alene skal dække Hillerød. Modelfoto: Adobe Stock

A.P. Møller ser ikke konkurrencedygtige priser ved et værk, der alene skal dække Hillerød. Modelfoto: Adobe Stock morissfoto - stock.adobe.com

A.P. Møller-direktør: Geotermi i Hillerød alene er ikke interessant

Kæmpekoncernen Mærsk har ansøgt om at bygge geotermiske anlæg i stor del af Nordsjælland, men ét værk til Hillerød bliver for småt

Af
Jens Berg Thomsen

varme En af fremtidens nye energiformer, geotermi, har været på tale i Hillerød siden 2013, hvor Hillerød Forsyning ansøgte om tilladelse til at måtte bygge et anlæg. Energiformen, hvor man henter varmt vand op fra undergrunden, er dog blevet droppet igen af forsyningsselskabet på Solrødgård. Sidenhen har A.P. Møller så ansøgt om tilladelse hos Energistyrelsen til at etablere geotermi i Hillerød.

Men Hillerød alene er ikke stor nok, lyder vurderingen fra admnistrerende direktør i A.P. Møller Holding og ansvarlig for geotermi.

"Vi mener, at et anlæg på 70 megawatt, der dækker 40.000 husstande, vil være mest konkurrencedygtigt på prisen. Hillerød vil kunne dækkes af et anlæg på 20 megawatt. Vi har oprindeligt ansøgt om geotermi hele Nordsjællland, men vi søgte ikke, mens forsyninsselskabet selv havde tilladelsen. Den er leveret tilbage nu, og derfor søgte vi, da der var ansøgningsrunde tilbage i februar," siger han.

Samtidig med A.P. Møller, har også et selskab ved navn Gerotermisk Operatørselskab A/S øjnene rettet mod Hillerød og har en ansøgning ude. Dette selskab har dog søgt Hillerød alene i Danmark, mens A.P. Møller har ansøgning ude for en stor del af Midtjylland og har fået tilladelsen i Aarhus og Aalborg.

Jyske garantier

Til netmediet Energiwatch.dk siger Samir Abboud, at de lokale forsyningsvirksomheder i Aarhus og Aalborg har fået den garanti, at A.P. Møller vil levere licenserne tilbage, hvis forsyningsvirksomhederne ikke er interesseret i et samarbejde. Den samme garanti gælder, hvis A.P. Møller får tildelt licenserne i Nordsjælland og Hillerød.

"Det er et stort arbejde, men vi er fortsat i dialog med de lokale forsyningsselskaber.

Hvis man vil være billig, så skal man have en vis størrelse. Det er også derfor, vi fortsat er i dialog med dem. Vi har respekt for de investeringer, der allerede er. Men der er også steder, hvor man måske får brug for geotermisk varme end tidligere, fordi der findes anlæg rundt omkring, hvor slutlevetiden nærmer sig," siger Samir Abboud til Hillerød Posten.

Nordsjælland minus Helsingør og Farum

A.P. Møller har ikke søgt om tilladelse i Helsingør og i Farum, da de lokale forsyningsselskaber her har fået licensen.

Tilbage i november 2018 meldte Hillerød Forsyning ud, at man ikke længere ville etablere geotermi selv.

"Når vi leverer koncessionen (eneretten) tilbage, vil Energistyrelsen tildele den til en anden, og det bliver nok Ap.P. Møller Holding. Det er vigtigt for os, at vi selv arbejder målrettet på at kunne levere varme miljømæssigt og billigt, men det er klart, at vi er interesseret i et samarbejde med A.P. Møller Holding, hvis de kan levere endnu billigere," sagde formand for Hillerød Forsynings bestyrelse Klaus Markussen dengang til Hillerød Posten.

Publiceret 29 July 2019 05:00