Rasmus, Nikoline, Molly og Alex studerer pastaopskriften med kokkehuerne på, inden arbejdet skal gå i gang. Foto: Mdt

Rasmus, Nikoline, Molly og Alex studerer pastaopskriften med kokkehuerne på, inden arbejdet skal gå i gang. Foto: Mdt

Madskole i ferien: "Jeg vidste slet ikke, jeg kunne lide spinatpandekager"

38 børn bruger en uge af deres sommerferie på Madskole, hvor de snitter hvidløg, ælter dej og smager på mad, de ikke troede, de kunne lide

Af
Mette Dolmer Thygesen

Der dufter af appelsinskal og nybagt brød i køkkenet på Hillerødsholmskolen. Her bruger 38 børn mellem otte og 12 år en uge af deres ferie på at bage franske grovflutes og spinatpandekager på Madskole.

"Det er rigtig sjovt selv at lave maden. Det gør jeg ikke så tit derhjemme - der er det mest sammen med mine forældre. Her lærer jeg mere, hvordan man laver maden. Og så får vi lov at spise det bagefter," siger 11-årige Klara, som er med på Madskole for tredje gang og til daglig går på Kontikiskolen, imens hun drysser solsikkekerner og sesamfrø ud over sine ægpenslede flutes.

Se billeder fra Madskolen her:

Lækre spinatpandekager

Ved siden af står Lukas på ni år sammen med 11-årige Adam og rører honning sammen med appelsinskal og vanillesukker til at smøre på det nybagte brød. De synes også, det er sjovt at gå på Madskole - og Lukas har smagt på mange nye ting, fortæller han:

"Jeg har aldrig vidst, at jeg godt kunne lide spinatpandekager. Og jeg har også spist grovboller. Og rødfisk. Det smagte faktisk rigtig godt".

Mad til forældrene

På Madskolen har børnene fået udleveret en kokkehue, et forklæde og en opskriftsbog. Under ledelse af fem frivillige voksne har de så i løbet af ugen kastet sig ud i at tilberede kylling med kartofler og tomatsalsa, gratineret pasta med champignoner og bacon, müsli, grøntsagsjuice med æble og såkaldte 'namnambrød', som de stegte på panden og serverede med tunmousse og avocadocreme med hvidløg. De har også skåret vandmeloner med store knive, og fredag bager de kage.

"Det er sjovt at lave mad. Og det kunne være fedt, hvis jeg selv kunne lave mad til mine forældre. Jeg har i hvert fald lært meget - for eksempel at lave kylling og salsa og bage brød," siger 9-årige Rasmus, som sidder ved bordset ved siden af og studerer opskrifter med sin kokkehue på.

Rykker sig meget

Børnene har rykket sig meget i løbet af ugen, fortæller en af de frivillige, Bolette Herskind fra Virum:

"Da vi startede i mandags, var der mange, der sagde nej til maden, og sagde, at de ikke kan lide den. Men det viste sig, at der faktisk var meget, de godt kunne lide, for eksempel rødfisken. Og de er rigtig gode til selv at tage initiativ i køkkenet og styre det. De scanner lynhurtigt opskriften og klør på med krum hals".

Og der skal selvfølgelig også ryddes op bagefter:

"Det er de også rigtig gode til. Vi skulle lige snakke om, at man skal bruge varmt - og ikke koldt - vand til at vaske op i. Men det har de hurtigt lært - og så hjælper de hinanden rigtig fint," siger Bolette Herskind.

Børnene har også fået en del motion i ugen, da de i pauser i madlavningen har spillet høvdingebold i hallen eller rundbold udenfor.

Madskoler arrangeres af organisationen 4H over hele landet. Og skulle man få lyst til at lave nogle af opskrifterne derhjemme, så ligger de seneste fire års opskriftsbøger frit tilgængelige til download på madskolernes hjemmeside www.madskoler.dk.

Publiceret 16 July 2019 06:00