"Marie Mørks Skoles valgsprog: Modig, Munter, Mild fylder 100 i år, og af alle de særegne traditioner skolen dyrker, så er de tre M’er nok det vigtigste," skriver forstander Henrik Christensen. Pressefoto

'Modig, Munter og Mild' fylder 100 år

Marie Mørks Skoles motto 'Modig, Munter, Mild' har 100 års fødselsdag

skoler Marie Mørks Skole er grundlagt i 1895, men der skulle 24 år, før skolen fik sine tre M’er. Det skete i 1919, for 100 år siden, da Marie Mørk holdt sin translokationstale for skolens elever, forældre og gæster ved skoleårets afslutning.

Det var en følelsesmæssig tale, der nok også hang sammen med afslutningen af 1. verdenskrig, og at Versaillestraktaten var netop underskrevet blot et par dage forinden. Udsigten til fred og nye tider gjorde også sit til, at denne dag var ganske særlig.

I translokationstalen noterede Marie, at eleverne syede to M’er på deres afgangshuer. Hun takkede for den fine gestus, men hun ville dog tilføje et tredje M.

Hun fortalte hvordan hun som ganske lille pige kom på sit valgsprog; 'Modig, Munter, Mild'.

Udrag af Marie Mørks translokationstale fra 1919:

"Jeg var en lille skolepige, som mange af eleverne på skolen i dag. I en have på Fyn mødte jeg en yndig gammel mand, der sad på en bænk.

Han ridsede med sin stok i jorden og jeg tegnede og skrev ved siden af ham.

”Hvad skriver de”, spurgte den yndige gamle mand?

Jeg antager, at jeg sagde: ”M. M. -Marie Mørk”, for det havde jeg ridset, fra jeg var så lille og det sagde: ”M. M. – Marie Mørk er en sød lille pige”.

”Nåh”, svarede han.

”Det gør jeg også, men jeg sætter et M. til, for det betyder: Mads, Melby, Middelfart; og sådan hedder jeg, men det siger også: Modig, Munter, Mild.”

Jeg besluttede straks i hjerte, der på bænken, at de ord skulle stå i mit skjold.

Og jeg forærer dem herved til jer.

Modig er ungdommen vel af naturen, og munter i reglen også. Det tredje M, er nok det sværeste at vinde. Jeg vil ønske for jer, der hører denne skole til, at jeres tre M’er må blive klare og faste".

Marie Mørks Skoles valgsprog: Modig, Munter, Mild fylder 100 i år, og af alle de særegne traditioner skolen dyrker, så er de tre M’er nok det vigtigste.

Året efter talen i 1919 samlede skolens elever frugter fra bøg og eg, som de solgte, og for pengene forærede de skolen et banner med skolens tre M’er i 1920. Siden da har skolen år efter år kredset om disse tre kerneværdier i stort og småt i skolens dagligdag.

Der er ingen manual i, hvordan man opnår dem, men det forhindrer os bestemt ikke i dagligt at stræbe efter alle tre. Og Marie havde nok fat i noget, når hun sagde, at det tredje M, var det sværeste at tilegne sig.

Artiklen er skrevet af Marie Mørks Skoles forstander Henrik M. Christensen

Publiceret 14 July 2019 06:00