Birgitte Bregnedal fra Hillerød har skrevet en ny børnebog, som tager udgangspunkt i hendes oplevelser i Grønland. Privatfoto

Birgitte Bregnedal fra Hillerød har skrevet en ny børnebog, som tager udgangspunkt i hendes oplevelser i Grønland. Privatfoto

Grønlandstur gav Birgitte ideen til ny børnebog

Den lokale børnebogsforfatter Birgitte Bregnedal tog til Grønland for inspiration til ny børnebog

Lærke flytter fra Gribskov til Grønland med sin familie, fordi hendes mor får job som helikopterpilot. Men hvordan føles det at komme til et nyt land, når ikke alle byder en lige velkommen, og man ikke kan sproget?

Det fortæller den nye bog 'En ven blandt isbjerge' om. Bogen er Hillerød-forfatter Birgitte Bregnedals 19. bog siden debuten i 2015.

”Jeg havde drømt om at komme til Grønland i mange år, og selvom rejsen var forberedt godt, så blev jeg helt overvældet i mødet med Grønland og det grønlandske folk, der har et tæt forhold til naturen. Både mænd, kvinder og børn er fortrolige med jagt. Jeg indså også, hvor fjernt mange danskere er fra naturen, og hvor meget vi kan lære af at besøge Grønland,” fortæller siger Birgitte Bregnedal i en pressemeddelelse om bogen og uddyber:

”Rejsen var spækket med nye indtryk, som jeg har brugt i bogen. Allerede i flyet blev jeg fascineret over, hvordan øjenbrynene er en særdeles aktiv del af grønlænderes mimik. Et charmerende træk det forekom mig nemt at kopiere videre på rejsen, hvor oplevelserne stod i kø: Isbjerge, der drev forbi kysten, hvalernes blåst og deres slag med halen, de frit løbende hundehvalpe i bygderne og fiskemåltider så friske, at de næsten sprællede på tungen. Det var rørende at møde de mange grønlændere med markant anderledes baggrund og livsvilkår og alligevel have mulighed for at tale dansk sammen.”

Kendt i Grønland

”Bogen ’En ven blandt isbjerge’ er afgjort den af mine bøger, der har krævet mest research, så ud over rejsen, har jeg efter hjemkomsten interviewet folk, der har boet i Grønland, både med og uden børn,” fortæller Birgitte Bregnedal og fortsætter:

”I Danmark er jeg forvent med, at eleverne har læst flere af mine bøger, når jeg tager ud og holder skoleforedrag. Men det var både overraskende og overvældende, at eleverne i 4. klasse på en skole i Nuuk allerede kendte min fodboldserie Drømme & Driblinger, da jeg holdt foredrag for dem”.

Historien

I ’En ven blandt isbjerge’ møder Lærke grønlandske Malik, men ingen af de to vil være venner med hinanden, selvom de mødes mere og mere på taget med udsigt til isbjerge og hvaler. Hvor meget skal der egentlig til, før man kalder sig for venner? Bogen er en historie om at finde sin plads i et nyt land og en historie til alle, der slås med at finde ud af, hvem de er.

’En ven blandt isbjerge’ er netop udkommet hos Gyldendal og egner sig til selvlæsning for børn fra 8-12 år eller som højtlæsning for de yngre, men kan også læses af voksne, der er nysgerrige omkring Grønland.

Den 115 sider lange bog er Birgitte Bregnedals 19. børnebog, siden hun i 2015 debuterede med den prisbelønnede serie Drømme & Driblinger. Birgitte Bregnedal er 49 år og bor i Hillerød med mand samt to børn, er uddannet økonom og har arbejdet 13 år i finanssektoren, før hun ændrede kurs fra boliglån til børnebøger. Forfatteren tager ud på skoler og holder foredrag om bøgerne og forfatterlivet, på Grønland blev det til to skolebesøg.

-feldt

Publiceret 07 July 2019 15:00