Hjemmeplejens biler kommer fortsat til at køre rundt uden reklamer på. Forslag, som skulle give kommunen 180.000 kroner i kassen, må nu droppes. Arkivfoto

Hjemmeplejens biler kommer fortsat til at køre rundt uden reklamer på. Forslag, som skulle give kommunen 180.000 kroner i kassen, må nu droppes. Arkivfoto

Sparekniven må svinges: Kommunen kan ikke tjene penge på reklame-biler

Det er alligevel ikke muligt at tjene penge på, at Hjemmeplejens biler får reklamer på siderne. Nu skal der spares 180.000 kroner på Hjemmeplejens budget, fordi ideen må opgives

Af
Mette Dolmer Thygesen

budget Hillerød Kommune kan alligevel ikke tjene 180.000 kroner om året på at sælge reklamer til Hjemmeplejens biler. Men indtjeningen er allerede regnet med i budgettet for 2019, så nu skal de 180.000 kroner findes på Hjemmeplejens budget, besluttede byrådet på deres møde 26. juni.

Det er meget beklageligt, men det var undersøgt, og vi troede på ideen ud fra de vurderinger, vi havde fået

"Vi havde fået vide i forbindelse med budgetforhandlingerne, at vi havde et godt finansieringsforslag, hvor vi kunne få en indtægt. Markedet var blevet undersøgt, og en leverandør havde sagt, at det godt kunne lade sig. Men det viste sig så, at der ikke var noget provenu ved ordningen. Så nu indstiller vi at finde pengene. Det er meget beklageligt, men det var undersøgt, og vi troede på ideen ud fra de vurderinger, vi havde fået," sagde Christina Thorholm (Radikale Venstre), som er formand for Omsorg og Livskraftsudvalget, på mødet.

Seks reklamebureauer

Forvaltningen var forud for beslutningen i dialog med seks forskellige reklamebureauer, som gjorde det klart, at den forventede indtægt for annoncesalg på Hjemmeplejens biler ikke modsvarede de samlede udgifter til et reklamebureau for at løse opgaven, står der i referatet fra mødet. Både store og små bureauer i og omkring Hillerød Kommune er blevet spurgt, oplyser forvaltningen.

Ét lokal bureau havde ellers inden budgetforhandlingerne undersøgt sagen og vurderet over for kommunen, at hver af Hjemmeplejens biler kunne tjene cirka 18.000 kroner årligt på at køre rundt med reklamer. Det kunne have givet en indtægt på cirka 540.000 kroner, hvoraf der så skulle trækkes udgifterne - men de har altså vist sig væsentligt større end forventet. Det reklamebureau er ét af de seks bureauer, som kommunen har været i dialog med, oplyser forvaltningen.

"Efter nærmere analyse af mulige annoncører, annoncepriser for bilreklamer samt omkostninger for at løse opgaven var der ingen af reklamebureauerne, der forventede, at indtægten for annoncesalget kunne modsvare de samlede udgifter til annoncesalg, praktiske opgaver osv.," skriver forvaltningen i referatet.

"Vanvittigt"

Nye Borgerliges Mette Thiesen stemte som den eneste imod, at pengene skal findes på Hjemmeplejens budget:

Det er vanvittigt, at vi sidder her og har fået fremlagt en sag med et finansieringsforslag, der viser sig ikke at have gang på jord

"Det er rigtig beklageligt. Og jeg synes, det er vanvittigt, at vi sidder her og har fået fremlagt en sag med et finansieringsforslag, der viser sig ikke at have gang på jord. Der er nogle, som ikke har gjort deres arbejde ordentligt. Det er dårligt forarbejde," sagde hun.

Borgmester Kirsten Jensen understregede, at sagen har været vurderet uden for huset, men at det altså har vist sig, at det er så dyrt at administrere ordningen, at der ikke kan tjenes penge på det.

"Dårlig ide fra starten"

Enhedslistens Tue Tortzen erklærede, at han godt kunne forstå, at Mette Thiesen stemte imod:

"Det er noget skidt, hvis vi ikke kan regne med de oplysninger, vi får. Nu kommer der andre nedskæringer, for at vi kan finansiere det. Men samtidig glæder jeg mig over, at der ikke kommer omkørende reklamer i byen. Det var en dårlig ide fra starten af," sagde han.

Hos SF stemte de for - men ikke med glæde, sagde Rikke Macholm:

"Vi har en bekymring, som går på, at det ikke kan lade sig gøre at finde de 180.000 kroner inden for et budget, som i forvejen ikke er alt for stort. Så du, Christina (Thorholm, red.), må overbevise os om, at det er muligt, ellers er vi nødt til at finde en anden løsning og se på kommunens samlede budgetter. Du må fortælle, om det er muligt at finde besparelsen, uden at det går voldsomt ud over Hjemmeplejen," sagde hun, og Christina Thorholm lovede at vende tilbage, når der var kommet et forslag til, hvordan pengene skal findes.

Ærgerligt

Socialdemokratiets Ingo Hvid ærgrede sig og sagde, at forslaget i sin tid var kommet fra ham:

"Jeg troede, jeg fik en god idé, og at vi faktisk kunne tjene lidt penge på den sag. Nu er jeg ked af, vi skal betale de 180.000 kroner. Det er ærgerligt, men jeg tror ikke, den her sag er færdig. Der ligger forholdsvist mange penge i at have reklamer på biler," sagde han.

Publiceret 03 July 2019 06:00