Forælder Kristina Hobbs (til venstre) og skoleleder Sanne Wiedemann forstår ikke, at kommunen ikke prioriterer en sikker skolevej højere. Foto: Martin Warming

Forælder Kristina Hobbs (til venstre) og skoleleder Sanne Wiedemann forstår ikke, at kommunen ikke prioriterer en sikker skolevej højere. Foto: Martin Warming

Forældre og skole i opråb over farlig skolevej: "Jeg kan ikke forstå, at kommunen ikke synes, at det er vigtigt"

Forældrene på Hillerød Lilleskole har i snart ti år kæmpet for at få politikerne til at afsætte penge til en cykelsti på Brødeskovvej, så børnene kan komme sikkert til og fra skole

Af
Martin Warming

"Forestil dig, at der hverken er fortov, cykelsti, fodgængerovergang eller trafiksignal på den vej, dit barn skal færdes på hver eneste dag i al slags vejr på vej til og fra skole".

Sådan starter et åbent brev, som forældre på Hillerød Lilleskole på Brødeskovvej har sendt til blandt andre Hillerøds borgmester Kirsten Jensen.

Forældrene har i snart ti år forsøgt at råbe politikerne op og overtale dem til at afsætte penge til en cykel- og gangsti på Brødeskovvej på strækningen mellem Gl. Frederiksborg og skolen.

Presset ud af lastbil

Men der er ikke sket noget endnu, og både forældre og skolens leder frygter, at der sker en ulykke en dag.

"Det er ikke mere end tre uger siden, at en af vores elever, der var på cykel, måtte køre ud i grøften, fordi han blev presset af en stor lastbil. Der er heldigvis ikke sket noget alvorligt endnu, men vi frygter, at der i værste fald sker en ulykke en dag," fortæller Sanne Wiedemann, der er skoleleder på Hillerød Lilleskole

220 elever bruger vejen

Der er hverken fortov eller cykelsti på Brødeskovvej på strækningen mellem Gl. Frederiksborgvej og skolen, der har 220 elever, men mange af skolens elever bruger vejen hver dag - enten fordi de bliver sat af bussen nede på Gl. Frederiksborgvej eller cykler til og fra skole.

Det her er en skolevej. Men der er hverken cykelsti eller fortov - udover cirka 20 centimeter grus i hver vejside - på den i forvejen smalle Brødeskovvej. Foto: Martin Warming

Det her er en skolevej. Men der er hverken cykelsti eller fortov - udover cirka 20 centimeter grus i hver vejside - på den i forvejen smalle Brødeskovvej. Foto: Martin Warming

Derudover går elever og lærere også dagligt ad den farlige skolevej, når klasserne skal på tur.

"Det er helt urimeligt, at vi skal gå med 22 elever på en i forvejen smal vej, hvor der hverken er fortov eller cykelsti. Der er dårligt udsyn, og mange bilister kører for stærkt," siger Sanne Liedemann.

Meget mærkeligt

Både skolelederen og forældrene håber, at Hillerød Kommune vil prioritere vejen, så eleverne kan komme sikkert til og fra skole.

"Der sker jo ingen ulykke på en cykelsti, og jeg forstå simpelthen ikke, at kommunen ikke synes, at det er vigtigt at give vores børn en sikker skolevej," lyder det fra Kristina Hobbs, der selv har to børn, der går på skolen.

"Der er mange forældre på skolen - blandt andre mig selv - der ikke tør lade deres børn cykle til og fra skole på grund af de dårlige forhold. Det er rigtig ærgerligt og meget mærkeligt, når Hillerød kommune har en målsætning om at forbedre trygheden for bløde trafikanter og dermed øge andelen af forældre, som tør lade deres børn være selvtransporterende til skole," tilføjer Kristina Hobbs.

Der går crka 220 elever på Hillerød Lilleskole, og mange af dem bruger dagligt Brødeskovvej, når de skal til og fra skole. Foto: Martin Warming

Der går crka 220 elever på Hillerød Lilleskole, og mange af dem bruger dagligt Brødeskovvej, når de skal til og fra skole. Foto: Martin Warming

Ingen aktuelle planer

Hillerød Kommune arbejder i øjeblikket med en række cykelsti-projekter, som skal fremmer trafiksikkerheden for skolebørn og andre bløde trafikanter. Det drejer sig om cykelstier på Frejasvej, Selskovvej, Holmegårdsvej, Tamsborgsvej samt bag FrederiksborgCentret.

Men der er ingen aktuelle planer om en cykelsti til eleverne på Hillerød Lilleskole, og Dan Riise, der er formand for Arkitektur, Byplan og Trafikudvalget, kan ikke sige noget om, hvornår - og om - den kommer.

"Hvornår det bliver muligt for os at prioritere midler til etablering af cykelsti på strækningen ud for Hillerød Lilleskole kan jeg ikke love, men vi er opmærksomme på behovet," skriver han i en mail som svar på forældrenes åbne brev.

"Vi har selvfølgelig forståelse for, at Hillerød Kommune bliver nødt til at prioritere, men vi startede med at gøre kommunen opmærksom på problemet for ni år siden, men vi er bare blevet holdt hen. Forældrene til de børn, der nu går i 9. klasse, startede faktisk med at klage til kommunen, men hver gang får vi at vide, at der skal gøres noget, og hver gang sker der ingenting. Hvorfor sættes der ikke handling bag kommunens ord om, at strækningen er farlig," lyder det fra Kristina Hobbs.

Publiceret 25 June 2019 16:00