Sophie Løhde besøgte lærere og elever fra 5. og 8. klasse på Sigerslevøster Privatskole for at høre, hvad de synes om deres lokale skole. Pressefoto

Sophie Løhde besøgte lærere og elever fra 5. og 8. klasse på Sigerslevøster Privatskole for at høre, hvad de synes om deres lokale skole. Pressefoto

Sophie Løhde og Anders Samuelsen besøgte privatskoler: "Dårlig idé at sænke tilskuddet"

To ministre besøgte Hillerød Kommune for at sætte fokus på den statslige støtte til fri- og privatskolerne

To ministre lagde i sidste uge vejen forbi privatskoler i Hillerød Kommune. Torsdag besøgte Minister for offentlig innovation Sophie Løhde fra Venstre Sigerslevøster Privatskole, mens Udenrigsminister Anders Samuelsen fra Liberal Alliance fredag gæstede Marie Mørks Skole.

For begge ministre var årsagen til besøgene at sætte fokus på den statslige støtte til privat- og friskolerne. Socialdemokratiet har nemlig foreslået at sænke statens tilskud til fri- og privatskoler, og ifølge Venstres beregninger vil fri- og privatskolerne i Hillerød Kommune samlet miste cirka 5,4 millioner kroner om året, hvis den nuværende såkaldte koblingsprocent - det offentliges andel af økonomien - sænkes fra 76 til 71 procent.

Det frie skolevalg skal ikke kun være forbeholdt dem med mange penge på bankkontoen

"Det er en hamrende dårlig ide at sænke tilskuddet til fri- og privatskolerne. For det vil bl.a. betyde, at vi sætter det frie skolevalg ud af kraft for mange af de forældre, som tjener mindre end gennemsnittet. Og alle forældre skal have mulighed for selv at vælge skole til deres barn. Det frie skolevalg skal ikke kun være forbeholdt dem med mange penge på bankkontoen", sagde Sophie Løhde til eleverne på Sigerslevøster Privatskole.

Mister 860.000 kroner

Ifølge skoleleder Kurt Nymann står skolen til at miste omkring 860.000 kroner om året, hvis forslaget gennemføres:

"Derfor vil vi være tvunget til at sætte forældrebetalingen op og sætte flere elever i klasserne. Det vil være ærgerligt. Allerede i dag har vi nemlig forældre, der har svært ved at betale indskud til skolen, og vi vil heller ikke i samme omfang kunne tage hånd om de sårbare elever, der er kommet fra folkeskolerne," fortæller han.

Udenrigsminister i vandkamp

På Marie Mørks Skole besøgte Anders Samuelsen eleverne på sidste skoledag, midt i vandkamp og karamelkastning. Her udgør det statslige tilskud, altså koblingsprocenten, 75 procent af skolens økonomi, og Marie Mørks Skole står til at miste knap 1,5 millioner kroner i tilskud, hvis forslaget gennemføres. Forstander Henrik Christensen siger om udsigterne:

"Det kommer meget konkret til at kunne mærkes for børnene i form af enten mindre personale, på indkøb af bøger og lignende".

Det kommer meget konkret til at kunne mærkes for børnene i form af enten mindre personale, på indkøb af bøger og lignende

Anders Samuelsen mener, at koblingsprocenten ikke blot skal ligge på 76 procent som i dag - men i stedet skal sættes op til 80 procent:

"Danskerne skal have råd til at vælge den skole, der passer deres børn bedst. Socialdemokratiet vil gøre fri- og privatskoler til rige menneskers skoler. Det er vi lodret imod," udtaler han ifølge en pressemeddelelse.

"Overbetaling"

Socialdemokratiet har kaldt det nuværende niveau for støtten til fri- og privatskoler for overbetaling, og partiet har forklaret deres forslag om sænke støtten med, at de vil styrke folkeskolens økonomi.

Anders Samuelsen fik en snak med forstander Henrik Christensen om, hvad det vil betyde for Marie Mørks Skole, hvis statens tilskud sænkes. Pressefoto

Anders Samuelsen fik en snak med forstander Henrik Christensen om, hvad det vil betyde for Marie Mørks Skole, hvis statens tilskud sænkes. Pressefoto

"Vi fastholder, at der er behov for en prioritering, for folkeskolens økonomi er blevet undergravet," har Mattias Tesfaye (S) udtalt til Politiken.

Der er behov for en prioritering, for folkeskolens økonomi er blevet undergravet

Men partiet har moderet deres forslag for nogle dage siden, da der ikke er politisk flertal for det, og på grund af de bekymringer, forslaget har rejst blandt andet fra friskoler i landdistrikter. Partiet foreslår derfor nu, at friskoler, der ligger i områder, hvor der ikke umiddelbart er en folkeskole i nærheden, eller i yderkommuner, skal friholdes for en nedsættelse af koblingsprocenten.

Mdt

Publiceret 27 May 2019 19:00