Frederiksborghesten optræder her ved en anden lejlighed ved Esrum Kloster. Nu ønsker blandt andet Hestegruppen Gribskov racen tilbage til Esrum Kloster. Foto: Kim Nielsen / Ritzau Scanpix

Frederiksborghesten optræder her ved en anden lejlighed ved Esrum Kloster. Nu ønsker blandt andet Hestegruppen Gribskov racen tilbage til Esrum Kloster. Foto: Kim Nielsen / Ritzau Scanpix Ritzau Scanpix

Historisk hesterace på vej til nationalparken Kongernes Nordsjælland

Hestegruppen Gribskov håber, at den historiske hesterace Frederiksborghesten kan komme tilbage i Nationalpark Kongernes Nordsjælland

Af
Jens Berg Thomsen

Engang tjente den danske konger på krigsfærd og blev givet væk i gave til adelige rundt om i Europa. Nu er den historiske hesterace Frederiksborghesten måske på vej til nationalparken Kongernes Nordsjælland. Et af forslagene til en ny nationalparkplan er at få hestene tilbage på Esrum Kloster og Møllegård, hvor de også befandt sig i gamle dage.

Racen er Verdens ældste stambogsførte hesterace, fortæller kredsen bag forslaget om at få hesteracen tilbage.

Dengang var Danmark berømt i hele Verden for hesteracen. Racen kunne være en overordnet indgang til nationalparken og også Nordsjællands historie

"Hestene har opholdt sig netop på Esrum Kloster og også Frederiksborg Slot i Hillerød og små folde inde i skovene imellem. Dengang var Danmark berømt i hele Verden for hesteracen. Racen kunne være en overordnet indgang til nationalparken og også Nordsjællands historie," siger formand for Hestegruppen Gribskov Marianne Christensen.

"Hvis man ser på det område, vi bor i, og hvad der karakteriserer det, så er det et hesteland. I Gribskov er antallet af folk, der går på rideskole steget, mens det er faldet andre steder i landet.

Med tiden har Frederiksborghesten udviklet sig i to forskellige retninger: Den oprindelige Frederiksborger og Knabstupperhesten.

Også til turister

Kommer den oprindelige race tilbage til Esrum Kloster og Møllegård og måske også på lokale rideskoler, så Marianne Christensen gerne, at racerne blev brugt til turister.

"Det kunne være sjovt, hvis turisternes hesteture foregik på de historiske stier ude i skovene," siger hun og henviser blandt andet til Parforcejagtsystemet længere sydpå i Hillerød Kommune.

Esrum Kloster og Møllegård er også med blandt forslagsstillerne. Stedet vil gerne have en udstilling om de historiske heste.

"Nogle er måske ikke interesserede i at ride, men de kunne så lære om hesten den vej," siger Marianne Christensen.

Den nye nationalparkplan skal efter tidsplanen i høring til december 2019.

Publiceret 09 May 2019 07:00