Væggen er knap halvt fyldt med vinpropper, men det skal heller ikke gå hurtigt.

Væggen er knap halvt fyldt med vinpropper, men det skal heller ikke gå hurtigt. "Det er ren hygge", siger Henrik Reipur.

Henrik samler på vinpropper i Uvelse

I en kælder i Uvelse er en vin-entusiast godt i gang med at dekorere en væg med lutter vinpropper

Af
Niels Idskov

Omkring 10.000 propper. Så mange vil der være på hele væggen, når Henrik Reipur er færdig. Men det hører med til historien, at han ikke selv har selv har drukket alle flaskerne, hvorfra korkpropperne stammer. Men kender og vin-entusiast, det er han. Og nok i endnu højere grad er han en ægte samler.

"Ja, jeg har kælderen fuld af vinpropper, og ovenpå er der masser af bil-modeller. Dem har jeg samlet på i mange år. Der er især mange brandbiler," fortæller Henrik Reipur. Han er til daglig afdelingschef i Alm Brand Leasing, men når han holder fri, står der vin på programmet.

Fra roderum til vinrum

"Det var engang et roderum, og nu er det et vinrum. Det er da et fremskridt ," kommer det med en del tilfredshed fra Henriks kone, Rikke. Men rummet i kælderen med de mange propper og alle de andre vin-ting er stort set forbeholdt mænd.

Det er her, at Henrik og vennerne sætter sig omkring det store, rustikke og omkring 100 år gamle bord fra en klassisk vinkælder og drikker et par flasker, der afgiver endnu flere propper til samlingen.

Forskel på propper

"Jeg begyndte på det her projekt sidste sommer, og jeg gør det bare for at gå og hygge mig med det. Væggen skal ikke være færdiglimet med propper til et bestemt tidspunkt. Der skal bruges 100 propper fra gulv til loft i bare en enkelt række, så der er lang vej endnu, som du kan se. Det kræver også lidt beregning, for vinpropper er ikke lige store. De korte propper er typisk italienske, og de lidt længere er som regel fra Frankrig," forklarer Henrik Reipur.

Henrik Reipur samler på vinpropper og har kælderen fuld. Foto: Niels Idskov

Henrik Reipur samler på vinpropper og har kælderen fuld. Foto: Niels Idskov

Han står med en pose friske propper i hænderne, som han lige har modtaget fra en nabo eller et par, der har droppet dem af i postkassen, når de nu alligevel var ude og lufte hund. Et opslag i den lokale Facebook-gruppe har givet pote, så det vælter ind med propper til vin-entusiasten, der har omkring 300 flasker vin stående i kælderen. Der er nyere og ældre mellem hinanden. Ældst er en Bourgogne fra 1964, som ikke bør drikkes, men flot ser den ud. Amarone er et hit, og italienske vine er i højsædet - og nogle gange går turen så sydpå til støvlelandet for at smage på sagerne og blive inspireret.

Glad for flot design

"Det er da en ret dyr hobby," kommer det fra samleren, der indrømmer - mens han skotter til sine Benedetti-glas - at det er nydelsen af flot design, der betyder rigtig meget.

"Hver anden weekend samler jeg vennerne, så vi kan se Formel 1-løb sammen, og derudover er vi en gruppe, hvoraf mange er rigtige vinkendere, der et par gange i kvartalet mødes her i kælderen og optager næsten alle 10 pladser. Hans Nielsen fra Holte Vinlager er en af dem. Der bliver snakket vin - og afleveret et par propper. Det er også nødvendigt. Jeg får brug for dem," griner Henrik Reipur.

Publiceret 20 March 2019 06:00