Julie Schelhart til venstre og Pernille Strøm Øster til højre. Pressefoto: Daniel Buchwald

Julie Schelhart til venstre og Pernille Strøm Øster til højre. Pressefoto: Daniel Buchwald

Pernille mistede sin lillebror i en togulykke: Nu laver hun podcast for at nedbryde tabuet om døden

'Pernille Strøm Øster, søster til 16-årige Jonas, som døde i en ulykke ved Hillerød Station i 2014, er medskaber af den nye podcast 'Jeg plejede at tro på for evigt'

Pernille Strøm Øster, som i 2014 mistede sin lillebror Jonas i en ulykke i Hillerød, er nu med til at skabe en ny podcast om livet med døden.

Jonas og hun var til samme gymnasiefest på Frederiksborg Gymnasium, men Jonas forlod festen alene, sandsynligvis for at gå til en anden fest, men blev ramt af et tog nær Jagtvej i Hillerød.

Læs mere om Pernilles oplevelser i artiklen her:

Pernille Strøm Øster skrev i 2017 bogen 'Tankestrøm og -streger. Om min sorg', som beskriver tiden efter Jonas' død og hendes sorg. Nu er hun gået sammen med den ligeledes 24-årige Julie Schelhart, som mistede sin i mor i 2016, da moderen pludselig døde af en hjerneblødning, om den nye podcastsserie 'Jeg plejede at tro på for evigt'. De mødte hinanden gennem fælles bekendte. Serien 'Jeg plejede at tro på for evigt' skal bidrage til at nedbryde tabuet om døden gennem en uformel samtale mellem podcastens to værter, Pernille Strøm Øster og Julie Schelhart, og en gæst, som har mistet en af sine nærmeste.

"Hver for sig har de to unge kvinder truffet en stærk beslutning om, at deres tab ikke må blive et punktum, men snarere en begyndelse. Inspireret af hinandens historier, energi og insisteren på at tale om det, der er allersværest, fik de ideen om at skabe en podcast om livet med døden," skriver Landsforeningen Liv&Død, som podcastserien er udviklet i samarbejde med, i en pressemeddelelse.

Personlige fortællinger

For mange mennesker er død og sorg tabubelagte og ubehagelige emner. Netop temaet for podcast-serien, livet med døden, er vigtig at sætte fokus på, forklarer sekretariatschef for Landsforeningen Liv&Død Kirsten Søndergaard i pressemeddelelsen:

"Vi hører ofte, at når folk mister, giver andres historier om deres tab dem håb om, at livet kan blive meningsfuldt igen. Podcastserien er relevant for alle mennesker. Serien skaber en mulighed for lytteren for at reflektere og blive inspireret gennem gæsternes personlige fortællinger om sorg og tab. Og så er den direkte brugbar for alle i berøring med sorg, for eksempel folk, som ikke selv har mistet, men som er tæt på en, der er i sorg".

Julie Schelhart og Pernille Strøm Øster er enige i, at det er vigtigt at bryde tabuet om døden:

"Vi skal jo alle sammen dø en dag, så hvorfor ikke starte med at tale om det noget før," udtrykker Pernille Strøm Øster det.

Fra 21. marts

Ambitionen med podcastserien 'Jeg plejede at tro på for evigt' er også at udvikle et sprog til at tale om døden og det at sørge. Sammen skal vi starte samtaler og udvikle nye måder at håndtere og tale om det allersværeste i livet. I podcastserien fortæller nogle af deltagerne blandt andet om, hvordan de har udviklet deres egne ritualer for at håndtere sorgen.

Podcastformatet er lettilgængeligt, og serien er et bud på en tidssvarende måde at forstå og håndtere døden, sorg og det at mindes. Den skal samtidig vise, hvor stor betydning mødet med døden kan få for livet. Derfor handler podcasten i virkeligheden mere om livet end om døden. Eller om livet med døden – om man vil.

Podcastserien kan fra 21. marts findes på alle relevante platforme for podcasts som iTunes og Spotify, ligesom podcastserien vil være tilgængelig på Landsforeningen Liv&Døds hjemmeside. Der vil udkomme en podcast hver uge i 10 uger.

Mdt

Publiceret 17 March 2019 11:00