Greta Thunberg blev kendt, da hun pjækkede fra skole for at strejke for klimaet for den svenske Rigsdagen i Stockholm. Foto: Martin Warming

Greta Thunberg blev kendt, da hun pjækkede fra skole for at strejke for klimaet for den svenske Rigsdagen i Stockholm. Foto: Martin Warming

16-årig svensk klimahelt pryder gavlen på tennishallen

Streetartkunstneren MPO, alias Miki Pau Otkjær, står bag portrættet af Greta Thunberg på tennishallens gavl

Af
Martin Warming

Den 16-årige svenske pige Greta Thunberg pryder nu gavlen på tennishallen i Hillerød.

Greta Thunberg blev kendt over det meste af verden, da hun pjækkede fra skole for at strejke for klimaet foran den svenske Rigsdagen i Stockholm.

Efterfølgende har hun blandt andet holdt tale for EU-ledere og er blevet et globalt 'klima-fænomen'.

Se flere billeder af maleriet i galleriet nederst i artiklen

Det er Street-Lab, som sammen med en gruppe elever på Grundtvigs Højskole har taget initiativ til graffiti-maleriet af den unge klimahelt.

"Der er nogen, der har kritiseret valget af hende, fordi de synes, det er fjollet at have et barn som forbillede for klimakampen. Men vi synes, at hun er en rigtig godt billede på, at ungdommen er ved at vågne op, og at unge mennesker også have nogle meninger i forhold til klimaproblematikken. Hun er et af de største symboler på klimakampen lige nu," fortæller Johan Hald, der er med i den gruppe, der har taget initiativ til maleriet.

På tennishallens 8,70 meter høje gavl ud mod togbanen, cykelstien og ungdomshuset er det kun inviterede kunstnere, der kan male - eller kunstnere som søger om det med et kunstprojekt. Og her er 'klima' altså det sammenhængende tema. Udover portrættet af Greta Thunberg er der med store borgstaver blevet skrevet "Save the planet now" på tværs af gavlen.

Udover maleriet af Greta Thunberg har eleverne også skabt Danmarks største kunstvæg på 200 meter på tennishallens langside, hvor det er meningen, at alle skal kunne male.

Det er streetartkunstneren Miki Pau Otkjær, der også står bag Kim Larsen-maleriet på et plankeværk ved Christinia, der har lavet graffiti-maleriet på tennishallens gavl. Foto: Martin Warming

Det er streetartkunstneren Miki Pau Otkjær, der også står bag Kim Larsen-maleriet på et plankeværk ved Christinia, der har lavet graffiti-maleriet på tennishallens gavl. Foto: Martin Warming

"Et fedt emne"

Det er streetartkunstneren MPO, alias Miki Pau Otkjær, der har lavet det seks meter høje graffiti-maleri af Greta Thunberg.

"Det er et fedt emne. Det var da også en del af grunden til, at jeg sagde ja til at være med. Nu arbejder jeg jo selv med spraymaling, som måske ikke ligefrem er det mest miljøvenlige, men bortset fra det så går jeg meget op i miljøspørgsmål. Jeg synes, at hun (Greta Thunberg, red.) er ret sej," siger Miki Pau Otkjær til Hillerød Posten.

Det faste blik

Miki Pau Otkjær står blandt andet bag portrættet af Kim Larsen på et plankeværk ved Christiania, og selv om gavlen på tennishallen

"Togene kører jo lige forbi, og det er jo altid sjovt at male steder, hvor ens malerier bliver set," siger han.

Maleriet af Greta Thunberg er ikke det største maleri, han har lavet - til gengæld er det et af de højeste. Miki Pau Otkjær har forberedt sig ved at lave skitser og studere en masse billeder af Greta Thunberg.

"Jeg ville gerne ramme det der faste blik i hendes øjne og den beslutsomhed, hun udstråler. Og så er den gule regnfrakke jo meget ikonisk for hende," fortæller Miki Pau Otkjær om maleriet.

Publiceret 14 March 2019 07:32