Eleverne fra Grundtvigs Højskole vil fortælle mere om projektet til fællesspisningen på biblioteket onsdag den 6. marts. Foto: Martin Warming

Eleverne fra Grundtvigs Højskole vil fortælle mere om projektet til fællesspisningen på biblioteket onsdag den 6. marts. Foto: Martin Warming

Elever vil nedbryde tabuer: "Mine forældre hader hinanden, og det gør mig ked af det"

Elever fra Grundtvigs Højskole har netop afsluttet et projekt, hvor de har sat fokus på tabuer - og det der er svært at tale om blandt unge

Af
Martin Warming

projekt En gruppe elever fra Grundtvigs Højskole i Hillerød har netop afsluttet projektet 'Ærlig talt - ærlig snak er vigtig snak'.

Formålet med projektet har været at nedbryde tabuer blandt børn og unge og sætte fokus på emner, som ellers kan være svære at tale med andre om.

"Målet med projektet har været at give børn og unge en oplevelse af, at selv om sorgen måske ikke er den samme, så er der en masse følelser forbundet med at gå rundt og gemme på noget 'svært', og at det kan være rart og nyttigt at tale med andre om det," fortæller Maja Dyrby Christoffersen, der er elev på Grundtvigs Højskole.

I forbindelse med projektet har eleverne fra Grundtvigs Højskole blandt andet haft en boks stående på biblioteket på Hillerødsholmskolen i en uge, som eleverne kunne gå ind i og på en seddel skrive, hvad der bekymrer dem, eller hvad de har svært ved at tale med andre om.

Og det er der kommet mange ærlige sedler ud af.

En elev har blandt andet skrevet: "Jeg synes, det er svært at være hos min far, fordi han er alkoholiker og ryger, og så er han hele tiden negativ", mens en anden elev har skrevet: "Mine forældre blev skilt, da jeg var 2 år, og de har ikke snakket sammen i 10 år, og de hader hinanden, og det gør mig ked af det".

De mange sedler bliver nu hængt op på et træ, der kommer til at stå på biblioteket fra onsdag den 6. marts. Foto: Martin Warming

De mange sedler bliver nu hængt op på et træ, der kommer til at stå på biblioteket fra onsdag den 6. marts. Foto: Martin Warming

Hul på bylden

Sedlerne har gjort et stort indtryk på eleverne bag projektet.

"Vi frygtede lidt, at eleverne ikke havde lyst til at dele den slags med andre, selv om de er anonyme, men der skulle bare hul på bylden, og der er kommet nogle meget stærke sedler ud af det," fortæller Anne Hjul Johannessen, der er elev på Grundtvigs Højskole og har været med til at lave projektet.

"Vi var inde i en klasse, hvor vi blandt andet lavede nogle øvelser med eleverne, og specielt drengene havde i starten meget svært ved det, men da vi gik derfra, stod der 10 elever og græd og krammede hinanden. Det var meget rørende. Det viser bare, at der kan været noget forløsende i at skrive det ned, man går og gemmer på. Samtidig kan dem, der læser sedlerne, få en oplevelse af, at de ikke er alene, og at der er andre, der har det ligesom dem selv," siger Maja Dyrby Christoffersen.

Boksen har også stået på Grundtvigs Højskole i en uge, og sedlerne fra både Hillerødsholmskolen og Grundtvigs Højskole bliver udstillet på biblioteket fra den 6. marts, hvor de kommer til at hænge på et træ, så man kan læse dem.

Højskole-eleverne vil i øvrigt fortælle mere om projektet i forbindelse med fællesspisningen på biblioteket den 6. marts.

I forlængelse af fællesspisning er der koncert på Klaverfabrikken går vi over på Klaverfabrikken med Dj Noize og Pede B. Koncerten tager udgangspunkt i at nedbryde tabuer, og i den forbindelse vil Pede B freestylerappe over nogle af de sedler, som eleverne på henholdsvis Hillerødsholmskolen og Grundtvigs Højskole har skrevet omkring ting, som er svære at tale om og bære rundt på.

Publiceret 01 March 2019 08:00