Kenneth Christensen fra Hillerød med værten Camilla Miehe-Renard og hjerteredder Sashia Unold fra Jørlunde. Pressefoto: Heidi Maxmiling/Hjerteforeningen

Kenneth Christensen fra Hillerød med værten Camilla Miehe-Renard og hjerteredder Sashia Unold fra Jørlunde. Pressefoto: Heidi Maxmiling/Hjerteforeningen

Kenneth reddet efter hjertestop i s-toget

Sashia Unold blev forleden hyldet for at have reddet hillerødborger Kenneth Christiansen, som pludselig fik hjertestop i s-toget på vej til arbejde

hjertestop En helt almindelig togtur på en tirsdag morgen i myldretiden udviklede sig dramatisk for 50-årige Kenneth Christiansen fra Hillerød den 16. oktober sidste år.

I S-toget mellem Birkerød og Allerød stationer, da Kenneth Christiansen var på vej på arbejde, stoppede hans hjerte med at slå.

Toget var fyldt, men flere medpassager enten turde ikke eller kunne ikke give førstehjælp. En passager hentede den hjertestarter, der hang i toget, men den viste sig desværre at være defekt.

Nogle medpassagerer trak derefter i nødbremsen, og da gik det op for en anden passager, 28-årige Sashia Unold fra Jørlunde, der sad længere væk, at noget var helt galt. Hun hørte nogen råbe, om der var en, der kunne førstehjælp.

Uden at tøve råbte Sashia Unold ”det kan jeg” og løb ind fra den anden ende af vognen hen til Kenneth Christiansen. Sashia Unold instruerede to andre kvinder til på skift at give hjertemassage, og hun gav selv kunstigt åndedræt.

Det sidste, jeg husker fra den dag er, at jeg satte mig ind i toget. Og så gik der vel tre timer, så vågnede jeg op på hospitalet

Det stod på i 15 minutter, indtil toget ankom til Birkerød station, hvor ambulanceredderne tog over. Kenneth Christiansen fik stød fire gange, før hjertelægen ankom og stødte yderligere en gang.

Han blev derefter kørt til Rigshospitalet, hvor han fik indopereret en ICD. Han har det godt i dag.

Hyldet på scenen

Det er Hjerteforeningen, som fortæller denne historie til Hillerød Posten i anledning af, at Sashia Unold forleden blev hyldet på scenen i Nykredits ”Glaskuben” i København fredag 8. februar som en af Årets Hjertereddere.

Hun fortalte på scenen om sine oplevelse den dag, hun reddede Kenneth Christiansen tilbage til livet.

"Jeg sad med musik i ørerne, og det alarmerede mig, at en mand i midtergangen hev i nødbremsen. Jeg tænkte, åh nej, nu kommer jeg for sent. Der var det ikke gået op for mig, hvad der var sket. Så tog jeg musikken ud af ørerne. Jeg havde lige været på førstehjælpskursus, og jeg undersøgte Kenneth Christiansen. Først kom han med en rallende lyd, men så stoppede vejrtrækningen. Og så gik flere i gang med hjertemassage".

Også Kenneth Christiansen fortalte på scenen om sine oplevelser på dagen:

"Det sidste, jeg husker fra den dag er, at jeg satte mig ind i toget. Og så gik der vel tre timer, så vågnede jeg op på hospitalet. Det var selvfølgelig et stort chok, og det tager lige et stykke tid at komme over. Men det endte jo godt," sagde han.

27 hjerteredninger

I alt blev hovedpersonerne fra 27 hjerteredninger interviewet, og cirka 140 mennesker - hjerteredderne, de reddede og deres pårørende - deltog i arrangementet.

Det var selvfølgelig et stort chok, og det tager lige et stykke tid at komme over. Men det endte jo godt

Hjertereddere fra 27 episoder blev hyldet til stort arrangement i København, som Hjerteforeningen og Østifterne stod bag. Pressefoto: Heidi Maxmiling/Hjerteforeningen

Hjertereddere fra 27 episoder blev hyldet til stort arrangement i København, som Hjerteforeningen og Østifterne stod bag. Pressefoto: Heidi Maxmiling/Hjerteforeningen

I alt har Hjerteforeningen modtaget 54 indstillinger til prisen som Årets hjerteredder 2019.

"Det er vigtigt for Hjerteforeningen, at vi kan hylde jer. I er forbilleder for os alle sammen. I havde modet og viljen til at træde til, da det gjaldt livet for et andet menneske," sagde Hjerteforeningens adm. direktør, Anne Kaltoft.

Mdt

Hjertestop

    Hvert år bliver ca. 4.000 danskere ramt af hjertestop uden for hospitalet, det svarer til næsten 11 om dagen. Af dem overlever i gennemsnit kun ét menneske.

    Hvis en person får hjertestop, og der ikke ydes genoplivning, før ambulancen når frem, overlever 1 ud af 30. Hvis vidner træder til og yder genoplivning, overlever 1 ud af 8.

    Tiden ved et hjertestop er afgørende. De fleste personer med hjertestop får varige skader eller dør, hvis de ikke får hjælp inden for 10 minutter. Efter ca. 6 minutter kan hjernen begynde at tage skade og for hvert minut, der går uden genoplivning, falder chancen for at overleve med ca. 10 procent.

Publiceret 14 February 2019 06:00