Flere skoler havde ungdomspolitikere på besøg til politisk debat, blandt andet på 10. klasseskolen. Privatfoto

Flere skoler havde ungdomspolitikere på besøg til politisk debat, blandt andet på 10. klasseskolen. Privatfoto

Skolevalg 2019 i Hillerød: Sikker sejr til røde partier

Stod til eleverne i Hillerøds skoler, var det Mette Frederiksen, der satte sig i statsministerstolen efter folketingsvalget

politik En sikker sejr på 59,6 procent til rød blok. Det ville blive valgresultatet af et folketingsvalg, hvis det stod til eleverne på Hillerøds folke-, privat- og friskoler.

I hvert fald afholdt skolerne Skolevalg i sidste uge, hvor Socialdemokratiet fik allerflest stemmer - i alt 24.7 procent, mens næststørste parti blev Radikale Venstre med 12.9 procent af stemmerne. Lige derefter lå Venstre med 12.1 procent af skoleelevernes stemmer.

På 10. klasseskolen havde de onsdag, dagen inden Skolevalget, besøg af ungdomspolitikere fra alle de store politiske partier. Det var kulminationen på et længere demokratiforløb som led i den landsdækkende kampagne. Ungdomspolitikerne diskuterede alt fra klima og miljø til love, sundhedspolitik og fri cannabis. De unge var særligt optagede af uddannelsespolitik, herunder præstationspres, karakterskala og uddannelsessystemet.

Også på Hillerød Vest Skolen havde eleverne besøg af ungdomspolitikere, som diskuterede en række mærkesager med eleverne. Det skete tirsdag, inden eleverne kunne sætte deres kryds på stemmesedlen til Skolevalg i torsdags.

Valgkort og stemmesedler

Skolevalg er en autentisk gennemført valghandling for 8., 9. og 10. klasser i hele landet. Eleverne fik udleveret både valgkort og stemmesedler, og der blev stillet stemmebokse og valgurner op på skolerne. Eleverne kunne stemme på de partier, der var opstillingsberettigede til folketingsvalg senest 1. november.

Forud for valgdagen havde eleverne gennemfør et tre uger langt valgkamplignende undervisningsforløb. Efter statsministeren udskrev Skolevalg 13. januar, skulle eleverne orientere sig i 24 mærkesager og beslutte sig for, hvilke tre de vil kæmpe for. Derefter har de lavet en kampagne for mindst en mærkesag. Partierne har også valgt nogle mærkesager, som eleverne har vurderet.

Da stemmerne var talt op om aftenen i torsdags 31. januar, blev valgresultatet offentliggjort som del af en valgaften på landsdækkende tv. På landsplan var det Blå Blok, som vandt Skolevalg 2019 med 51,2 procent af stemmerne mod 48,8 procent til Rød Blok.

Eleverne gik til stemmeurnerne til Skolevalg 2019 i torsdags på Hillerøds skoler. Her er det elever på Hillerød Vest Skolen, som stemmer. Privatfoto

Eleverne gik til stemmeurnerne til Skolevalg 2019 i torsdags på Hillerøds skoler. Her er det elever på Hillerød Vest Skolen, som stemmer. Privatfoto

Stemmetal i Hillerød Kommune:

  Socialdemokratiet: 24.7 procent

  Radikale Venstre: 12.9 Procent

  Venstre: 12.1 procent

  Liberal Alliance: 10 procent

  Det Konservative Folkeparti: 9.1 procent

  Alternativet: 8.5 procent

  Enhedslisten: 7.6 procent

  Dansk Folkeparti: 7.1 procent

  Socialistisk Folkeparti: 5.8 procent

  Nye Borgerlige: 1.9 procent

  Kristendemokraterne: 0.3 procent

Publiceret 04 February 2019 19:00