Klima-opråb fra unge: "Det går alarmerende langsomt"

Omkring 100 demonstrerede fredag på Torvet for at få sat fokus på klimaet

Af
Mette Dolmer Thygesen

"Vores fremtid, vores jord". "Klima først. Skolen kan vente". "Kæmp for en grøn fremtid".

Sådan stod der på de bannere, som omkring 100 mennesker - unge såvel som ældre - fredag var samlet om på Torvet i Hillerød, hvor der både var sang, suppe og taler for at sætte fokus på klimaet.

"Vi ved, der er store trusler mod klimaet forude, men vi synes ikke, regeringen prioriterer klimaet højt nok," sagde 16-årige Dinah Wettergren, som havde været med til at arrangere demonstrationen med sine klassekammerater fra 9. klasse på Kontiki-skolen.

Klimastrejkerne bredte sig over hele landet, og eleverne havde læst om de mange andre klimastrejker rundt omkring i landet. De mente, at Hillerød da også skulle have sin egen demonstration og oprettede begivenheden på Facebook. De havde lavet en stor grydefuld suppe, som de fremmødte kunne varme sig på.

"Det er svært at handle og gøre noget for at få fokus på klimaet, når man er så ung. Men vi synes, det her er en god mulighed for at vise, at vi unge også kan gøre noget," sagde Dinah Wettergren til Hillerød Posten.

Klimademonstrationerne havde til formål at råbe regeringen op for at få større fokus på klimaer og få skabt en ny klimapolitik. I sidste uge lykkedes det også 11 miljø- og udviklingsorganisationer at indsamle de nødvendige 50.000 underskrifter til et borgerforslag om en ny og mere skarp dansk klimalov. Forslaget skal behandles i Folketinget.

Bakke op lokalt

Også 20-årige Gustav Hendriksen fra Gadevang var mødt op på Torvet. Han optrådte blandt andet med en klimarap (som kan ses på Hillerød Postens Facebook-side).

"I stedet for altid at tage ind til København for at demonstrere, så er det fedt at bakke op om et lokalt initiativ. Vi skaber fokus på at få en ny klimalov. Der skal pres på politikerne for at få nogle politiske vedtagelser, som sikrer klimaet. Der er jo en million tiltag, man kunne lave. Men det kræver initiativ. Mange siger, det skal komme ovenfra, men politikerne gør jo ikke noget, hvis ikke der er et folkepres. Så det her skal være starten på en positiv spiral," sagde han til Hillerød Posten.

Det går "alarmerende langsomt" med at få gjort noget for klimaet, sagde han:

"Jeg er bange for, det kommer til at ramme mange mennesker. Det er dybt uholdbart og uansvarligt, den måde vi bruger kloden på".

Publiceret 04 February 2019 14:00

Tjener Boldt på besøg i Alsønderup

Foredrag Skuespiller Per Pallesen kommer på besøg i Kulsviergården i Alsønderup og holder foredrag om et langt liv i dansk revy og teater. Det er Lanbosenior Nordsjælland, der arrangerer foredraget i Kulsviergården, hvor alle er velkomne. hvor der også serveres kaffe og kage.

Lokale unge med i familiemusical

Per Pallesen er kendt for en lang række roller ikke mindst på revyscenen og i TV. Man behøver blot sige ”osse li’e på en studs” og ”Yes my boys”, så husker de fleste danskere Per Pallesen som Mathiesen i et forrygende samspil med Tommy Kenter.

Festskrift skildrer 50 år med Alsønderup Fester

Også i rollen i Matador som tjener på Jernbanerestauranten, Severin Boldt husker mange Per Pallesen. Desuden har han været instruktør i flere revyer og på teatret.

Det foregår torsdag 31. oktober kl. 13.30.

CV

Se billederne: Alsønderup festede trods halvskidt vejr