Hillerød Kommune tilbyder nu et ekstra besøg af en sundhedsplejerske, når barnet fylder 3½ år. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Hillerød Kommune tilbyder nu et ekstra besøg af en sundhedsplejerske, når barnet fylder 3½ år. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix Scanpix Denmark

Nu kan du få et ekstra besøg af sundhedsplejersken

Hillerød Kommune tilbyder nu et ekstra besøg af en sundhedsplejerske, når barnet fylder 3½ år

Normalt slutter besøg fra sundhedsplejersken, når barnet er blevet ti måneder. Men for mange forældre kommer der nye spørgsmål, i takt med at barnet bliver ældre, og derfor tilbyder Hillerød Kommune nu et ekstra besøg af en sundhedsplejerske, når barnet fylder 3½ år.

Det skriver Hillerød Kommune i en pressemeddelelse.

Samtalen med sundhedsplejersken vil tage udgangspunkt i de behov, den enkelte familie har. Det kan f.eks være om at sætte grænser, om søvn, kost, leg, søskendedynamik og meget mere. Der kan være dukket mange nye spørgsmål op, når man er forældre til et barn på 3½ år og sidst havde besøg af sundhedsplejersken, da barnet var helt lille - og de foreløbige erfaringer tyder på, at forældrene er glade for det nye tilbud.

"Indtil videre har vi rigtig god erfaring med at tilbyde et besøg, når barnet bliver 3 ½ år. Forældrene har taget positivt imod tilbuddet, og der har været en god stemning, når vi er kommet i hjemmet. Forældrene har inden besøget fået en folder i børnehaven omkring barnets normale udvikling svarende til 3½ års alderen som inspiration til emner, der kunne være relevante at snakke om i besøget, og nogle af de emner, der går igen hos flere familier er opdragelse, kost, søvn og renlighed," siger sundhedsplejerske Liselotte Søgaard i pressemeddelelsen.

Mange gevinster

Tilbagemeldingerne fra forældre tyder også på, at der er mange gevinster ved besøget.

"Jeg har generelt været rigtig glad for besøget. Vi havde den samme sundhedsplejerske, som da vores pige var lille og det var rigtig trygt, at det var den samme sundhedsplejerske, der kom igen. Det var dejligt, at hun kendte vores forløb. Vi havde på forhånd ikke noget specielt, vi ville tale om, men kom alligevel ind på emner som for eksempel kost. Vi fik også talt om opdragelse, og det var rigtig godt, da det kræver noget andet i den her alder, end da de var små. Jeg synes, det er meget relevant at få besøg af sundhedsplejersken, når barnet er omkring 3½ år og har oplevet andre tilflyttere til kommunen, der også meget gerne ville have besøget," fortæller Maria Jespersen, som er mor til en pige på 3½ år.

Katarina Loffajova er mor til en dreng på 3½ år, og hun har også været glad for besøget.

”Jeg synes, det var godt at snakke med sundhedsplejersken i forhold til sundhed og kost, og vi fik gode råd til, hvad man skal spise og ikke skal spise. Vi talte også om at få børstet tænder. Hos os var der både en sundhedsplejerske og en pædagog fra børnehaven med. Det var rigtig rart, fordi så kunne pædagogen også give et blik på, hvordan vores barn er i børnehaven og jeg kunne fortælle om, hvordan barnet er herhjemme. Det var en rigtig god oplevelse at have besøget og det er helt sikkert noget jeg også vil anbefale til andre," siger hun i pressemeddelelsen fra kommunen.

Forebyggende investering

Hillerød kommune ønsker med besøget at have en tidlig opmærksomhed på børns trivsel og fremme et godt samarbejde mellem forældre og sundhedsplejen. Derudover vil sundhedsplejersken fokusere på, hvad der fungerer i familien og støtte familien for at understøtte en positiv udvikling.

”De fleste forældre er glade for sundhedsplejerskens besøg, mens barnet er helt lille. Med det ekstra besøg vil vi gerne sikre et godt samarbejde mellem forældre og sundhedspleje, så forældrene ved, at der er et sted, man kan hente råd og vejledning, hvis der er noget, man har brug for at vende med en sundhedsfaglig. Samtidig kan det ekstra besøg ses som en forebyggende investering, fordi sundhedsplejerske og forældre sammen får drøftet barnets trivsel og sociale udvikling. Og jeg tror, at alle, der har børn, kender til, at man kan føle sig lidt på herrens mark ind imellem, og kan have brug for at vende nogle problematikker med en fagperson,” siger Peter Frederiksen, der er formand for Børn, Familie og Ungeudvalget.

Alle forældre får et brev med tilbud om besøg, når barnet nærmer sig de 3½ år, og det ekstra besøg er en forsøgsordning, som vil blive evalueret efter tre år.

mw

Publiceret 21 January 2019 17:00