Ian Marko Fog stopper til sommer som træner i Nordsjælland Håndbold. Han håber selv, at hans nuværende assistent Simon Dahl (yderst til højre) tager over. Foto: Jan F. Stephan

Ian Marko Fog stopper til sommer som træner i Nordsjælland Håndbold. Han håber selv, at hans nuværende assistent Simon Dahl (yderst til højre) tager over. Foto: Jan F. Stephan

Afsked: Derfor forlader succestræner Nordsjælland

Skal Nordsjælland Håndbold fremover kun spille og træne i Hillerød? Det spørgsmål stiller den afgående træner Ian Marko Fog

Af
Jeppe Helkov

afsked Blot tre sejre i 18 kampe og otte nederlag inden for de sidste fem sekunder af en kamp. Der er ikke meget, der er gået Nordsjælland Håndbolds vej i den her sæson. Og som om der ikke var dårlige nyheder nok for klubledelsen, kom den nyhed, de nok allermindst har lyst til at høre, i sidste uge: Årets træner i dansk herrehåndbold sidste år, Ian Marko Fog, har opsagt sin kontrakt med Nordsjælland Håndbold.

Han havde ellers kontrakt frem til næste sommer, men allerede til sommer er det slut.

Nu kommer arenaen i Hillerød, og kan man holde fast til dér, vil det måske give mening. Spørgsmålet er, om moderklubberne kan blive enige om, at det er der man fremover skal spille og træne

Ian Marko Fog,

Afgående træner i Nordsjælland Håndbold

Nu åbner Ian Marko Fog op for, hvad der ligger til grund for beslutningen.

Tid til at prøve noget nyt

"Først og fremmest føler jeg, at tiden er inde til noget ny inspiration. Jeg har været i klubben i lang tid, og jeg har lidt brug for at prøve noget nyt," siger Ian Marko Fog, der har været træner i Nordsjælland Håndbold siden 2013.

Ian Marko Fogs tid i Nordsjælland Håndbold har ikke altid været lige nem. Sidste år var klubben blandt andet så økonomisk presset, at man nærmede sig en konkurs. Ian Marko Fog understreger også, at det har været hårdt at være i et setup, hvor økonomien er så presset, at man konstant skal overpræstere for at blive i landets bedste håndboldrække.

"Der er flere udfordringer i Nordsjælland Håndbold. Man bruger ekstremt meget energi på at få det bedste ud af, at budgettet er så meget lavere, end dem man konkurrere mod. Sidste år mistede vi mange af vores profiler, og jeg har også en forventning om, at det samme sker i år."

Topscorer siger farvel

"Men samtidig har klubben valgt at bibeholde budgettet - og det har jeg stor forståelse for, for man får løn til tiden i Nordsjælland - men det gør det svært at finde erstatninger, når de bedste spillere hver sommer forlader én, og de næstbedste måske skal have lidt mere i løn, fordi de er blevet bedre. Så der bliver hele tiden et lavere og lavere budget til at finde nye spillere," siger han og peger på Johan Meklenborg som et eksempel på det. Han blev sidste år topscorer i den bedste danske liga, kom på årets hold - og fører i år også topscorerlisten.

Men til sommer skifter han til TTH Holstebro, hvor der venter en klækkelig lønforhøjelse.

"Vi har en Johan Meklenborg, der er topscorer i ligaen og måske også en kommende allstar-spiller. Men han spiller for en relativ lav løn. Når han smutter, kan vi ikke bare finde en ny spiller på hans niveau. Det gør det rigtig svært. Man kan sammenligne det lidt med at bygge et sandslot. Du bruger hele året på at bygge det, og når sæsonen er slut, kommer der én og tramper på det. Så skal du bygge det op igen. Sådan er det hvert år. Når du har gjort det seks år i træk, kommer der også et tidspunkt, hvor det måske er på tide at komme videre."

"Men samtidig har det også været en interessant udfordring, fordi man som træner ikke bare kan ligge på den lade side. Man skal finde på nyt hele tiden. Da jeg begyndte, lavede vi en skabelon med 94-95-årgangene, hvor vi hentede nogle af de store talenter herhjemme. Vi hentede Magnus Landin (nuværende landsholdsspiller, der er med til VM, red.). Vi hentede Kristian Pedersen, der er skiftet til og Cornelius Kragh, der nu er i Skanderborg. Vi har faktisk kun Johan (Meklenborg, red.) tilbage fra dengang. Så nu skal der startes endnu mere forfra, fordi den stamme er væk. Man skal igen ud på ny og finde nogle yngre spillere og satse på, at de en dag kan blive profiler."

Forlader man Helsinge?

Ifølge Ian Marko Fog har en af de store udfordringer også været, at Nordsjælland Håndbold er en overbygning af tre forskellige klubber, Helsinge, Helsingør og Hillerød. Og klubben har forpligtet sig til både at træne og spille kampe alle tre steder. Men måske er det på tide at droppe to af byerne?

"Man har en udfordring i, at vi har tre moderklubber, der skal serviceres. De skal også nå til enighed omkring alting, og det er også med til at gøre det hele svært. Nu kommer arenaen i Hillerød, og kan man holde til der fast, vil det måske give mening. Spørgsmålet er, om moderklubberne kan blive enige om, at det kun er der, man skal spille. Men kommunerne lægger også sponsorkroner, så det er også et spørgsmål om økonomi, hvis det skal kunne lade sig gøre."

"For der er ingen tvivl om, at hvis Nordsjælland Håndbold skal klare sig, er man nødt til at blæse mere økonomi ind i klubben. Ét er, at vi kan snakke om at have marginalerne imod sig, men den helt store årsag til, at vi ligger, hvor vi gør, er, at der kun er 11 markspillere på kontrakt. Det er en kæmpe udfordring at skulle lave træninger. Og det er her, vi udvikler os. Eksempelvis er det ekstremt svært at øve syv mod seks-spillet, fordi vi ikke har spillere nok. I stedet for at vælge øvelser efter det, man har brug for at træne, er man nødt til at vælge efter, hvor mange spillere der er til rådighed. Det går ikke."

Ingen hovedsponsor

"Der mangler også en hovedsponsor. Der er generelt god opbakning, men vi har råbt på en hovedsponsor i nogle år. Og det er ikke lykkedes endnu. Det fortæller også en historie. Den sæson vi lavede sidste år (hvor man mod alle odds kom i slutspillet, red.), burde have givet et afsæt til, at flere fik øjnene op for os. Men vi har det samme budget og har faktisk mistet flere spillere. Hvis man har to allstar-spillere og et trænerteam, der bliver kåret til årets bedste, og der stadig ikke kommer nye penge til, så man kan hæve budgettet, så er det svært," siger Ian Marko Fog, der endnu ikke ved, hvad fremtiden skal byde på.

"Det er slet ikke sikkert, jeg fortsætter trænergerningen. Lige nu ligger det faktisk ikke til det. Jeg har et agentfirma, hvor jeg hjælper forskellige spillere. Men fordi Nordsjælland har krævet alt min tid, har jeg haft svært ved at passe den del. Da vi var i første division, var det lettere. Men når vi slår et hold som Skjern, og jeg bagefter skal forhandle nogle spillere med dem, bliver det måske lidt svært. Jeg er blevet lidt kvalt i vores egen succes."

Mine piger er 13 og 14 år, og der går ikke så mange år, før de ikke gider at være sammen med deres far længere. Derfor er jeg lidt låst. Det er ikke god timing i forhold til min trænerkarriere, men der er nu engang nogle ting, der er vigtigere. Mine døtre vil altid være min førsteprioritet

Ian Marko Fog

"Samtidig er jeg havnet i en lidt uheldig situation. Det oplagte for mig nu ville være at tage til Tyskland. Men jeg er lidt låst af mine piger, der bor hos mig i Hørsholm halvdelen af tiden og den anden halvdel hos deres mor på Østerbro."

"De er 13 og 14 år, og der går ikke så mange år, før de ikke gider at være sammen med deres far længere. Så det gælder om at udnytte, at de gerne vil nu. Derfor er jeg lidt låst. Det er ikke god timing i forhold til min trænerkarriere, men der er nu engang nogle ting, der er vigtigere end håndbold. Mine døtre vil altid være min førsteprioritet."

Ian Marko Fog har også selv et bud på, hvem der kan overtage trænerposten efter ham.

"Jeg håber, at min assistent Simon Dahl kan overtage. Han er dygtig, og vi er meget ens i vores måde at tænke håndbold på. Så kan han føre projektet videre."

Publiceret 16 January 2019 15:00