Pia Toelhøj blev sidste år blandt andet verdensmester i double. Arkivfoto: Presse

Pia Toelhøj blev sidste år blandt andet verdensmester i double. Arkivfoto: Presse

51-årig bordtennis-spiller løb med årets Idrætspris

Pia Toelhøj, som har bekæmpet sin stress, fra HGI Bordtennis modtog fredag året Idrætspris i Hillerød

Af
Mette Dolmer Thygesen

hæder Borgmester Kirsten Jensen kunne fredag aften løfte sløret for, hvilken idrætsudøver der blev hædret med årets idrætspris i Hillerød Kommune. Det var bordtennisspilleren Pia Toelhøj, som modtog hæderen.

Kirsten Jensen kaldte i sin tale Pia Toelhøj "et særsyn":

Borgmester Kirsten Jensen med de tre vindere af årets idrætspriser: Atletiktræner Nicolaj Raagaard Sørensen, bordtennisspiller Pia Toelhøj og bokseklubleder Steen Sørensen. Pressefoto

Borgmester Kirsten Jensen med de tre vindere af årets idrætspriser: Atletiktræner Nicolaj Raagaard Sørensen, bordtennisspiller Pia Toelhøj og bokseklubleder Steen Sørensen. Pressefoto

"Pia Toelhøj har en ret unik og meget livsbekræftende historie bag sig. Hun er verdensmester i bordtennis i double og nummer fem i verden i single. Det i sig selv er jo meget imponerende. Pia er også 51 år. Det er der jo så mange, der er – der er bare ikke så mange elitesportsudøvere, der er. Og så er Pia et lysende eksempel på, hvordan både idræt og vilje, sammenhold og styrke går hånd i hånd," sagde borgmesteren.

Det er HGI Bordtennis, som har indstillet den 51-årige bordtennisspiller, som er født og opvokset i Hillerød og har 13 danske mesterskaber i seniorbordtennis på sit CV.

Bordtennis hjalp mod stress

Pia Toelhøj var professionel bordtennisspiller og landsholdsspiller i sin yngre år, indtil hun tog en pause fra bordtennis og blev selvstændig erhvervsdrivende og mor til fire børn. I 2016 blev hun ramt af stress efter flere dødsfald i familien og bekendtskabskredsen. Og da blev bordtennissen en vej ud af stressen, opdagede hun under en uges turnering i Spanien. Det har hun fortalt til DR i et interview i marts sidste år:

"Jeg fandt ud af, at jeg havde mistet min "platform". Jeg havde i så mange år givet alt til mit arbejde og min familie, men pludselig havde jeg en uge for mig selv. Jeg blev faktisk rask i den uge," sagde hun til DR.

Pia Toelhøj (til venstre) var med til at vinde det danske mesterskab for hold med Hillerød - for første gang i klubbens historie. Arkivfoto: Presse

Pia Toelhøj (til venstre) var med til at vinde det danske mesterskab for hold med Hillerød - for første gang i klubbens historie. Arkivfoto: Presse

Det var glæden ved bordtennissen, sammenholdet, spændingen, venskaberne, der fik Pia Toelhøj til at hele, sagde borgmester Kirsten Jensen i sin tale.

"Pludselig befandt Pia sig i den absolutte elite. Og i dag – kun et par år efter – står vi her med en verdensmester i double, nummer fem i verden i singlerækken, DM vinder for hold med Hillerød, sølvvinder i mixdouble ved DM og bronze ved DM i damedouble. Det er næsten som et virkeligt eventyr. Og så ved vi jo alligevel alle sammen også, at det handler om en ekstrem vilje og et engagement udover det sædvanlige".

Smittende glæde

Siden 2016 har Pia Toelhøj kastet sig 110 procent ind i bordtennissporten igen, fortæller HGI Bordtennis, som også hendes barndomsklub, i indstillingen. Hun træner fem til syv gange om ugen og rejser hele verden rundt til stævner.

"Hendes glæde og lyst til bordtennis er smittende og en god rollemodel for de unge i klubben," skriver HGI Bordtennis.

Kirsten Jensen glædede sig over at overrække prisen til Pia Toelhøj:

"Du er et levende bevis på, at livet hele tiden kan overraske. At selv når det hele ser allermest sort ud, så kan der ske noget, som vender det hele op og ned. Selv i en rigtig svær periode af dit liv, turde – og kunne – du gøre noget andet. Din historie er meget inspirerende," sagde hun.

Pia Toelhøj har opnået en masse resultater i 2018. Hun blev verdensmester i veterandouble over 45 år og nummer fem i single i Las Vegas. Hun vandt det danske mesterskab for hold med Hillerød - for første gang i klubbens historie. Hun deltog på Hillerøds hold i Europa Cup og vandt tre ud af tre kampe i anden runde. Og hun vandt sølv i mix-double og bronze i dame-double til DM, efter 19 års pause, fortæller klubben.

Vandrepokalen, som Pia Toelhøj modtog, har det seneste år stået hos jujutsukæmperen Rebekka Dahl, som fik idrætsprisen sidste år. Hun modtog derfor en varig pris for sine sportslige præstationer – præstationer, som er fortsat i 2018, hvor Rebekka blandt andet vandt bronze ved VM i november.

Idrætsprisen blev stiftet i 1957 og blev uddelt første gang i 1958. Den blev tidligere uddelt som 'HillerødPrisen'. Den uddeles én gang om året til den person eller det hold, der har ydet kalenderårets bedste idrætspræstation.

Læs mere om idrætspriserne i Hillerød Posten, der udkomemr tirsdag, og her på hip.dk senere.

Publiceret 14 January 2019 11:30