Uvelse-borger Marianne Groule har startet en virksomhed, hvor hun hjælper dem, der er blevet ramt af en blodprop i hjernen og deres pårørende. Privatfoto

Uvelse-borger Marianne Groule har startet en virksomhed, hvor hun hjælper dem, der er blevet ramt af en blodprop i hjernen og deres pårørende. Privatfoto

Mariannes far blev ramt af en blodprop: Nu hjælper hun andre videre

Da Marianne Groules far i efteråret 2017 blev ramt af en blodprop i hjernen, blev det sammen med hendes egen kamp for at komme tilbage til livet efter en trafikulykke starten på en helt ny karriere

sundhed En alvorlig trafikulykke en vintermorgen i 2012 ændrer Marianne Groules arbejdsliv dramatisk. Og da faderen bliver ramt af en blodprop i hjernen, sætter det for alvor hendes liv i et helt andet perspektiv.

Hun beslutter sig for at hjælpe ikke kun sin egen far, men også de mange andre, der står i samme situation, og stifter virksomheden SOS Privat Genoptræning, hvor hun hjælper med den genoptræning, støtte og vejledning, der er så vigtig for både sygdomsramte og pårørende.

Marianne Groule, der bor i Uvelse, måtte igennem adskillige behandlinger og mange timers genoptræning på grund af piskesmæld, diskusprolapser og operation efter trafikulykken. Hendes egen selvværd og identitet blev også sat på en hård prøve, fortæller hun:

"Hvem er jeg, når jeg ikke længere kan passe mit arbejde på samme vilkår som før? Og når jeg ikke kan dyrke de samme interesser og sport - eller være sammen med mand og børn på samme måde som før ulykken, var nogle af de spørgsmål, som fyldte mine tanker".

Bevægede sig i en helt anden retning

Marianne Groule besluttede efter lang tids op- og nedture at tage ansvar for eget liv. Hun begyndte at dyrke yoga og mindfulness som fysisk og mental genoptræning og selvudvikling. Hun gennemførte også kurser inden for bevægelse og kommunikation. Efterhånden fandt hun ud af, at det, der i lang tid havde været umuligt, nu var inden for rækkevidde - dog med justering af arbejdsliv og hverdag på grund fortsat dårlig ryg.

Marianne Groule oplevede selv, hvordan fysikken blev en forhindring efter en bilulykke, og hun oplevede, hvordan det er at være pårørende, da hendes far fik en blodprop i hjernen. Privatfoto

Marianne Groule oplevede selv, hvordan fysikken blev en forhindring efter en bilulykke, og hun oplevede, hvordan det er at være pårørende, da hendes far fik en blodprop i hjernen. Privatfoto

"Mit sygdomsforløb efter trafikulykken og min fars blodprop i hjernen er helt sikkert det, der har gjort, at jeg bevægede mig i en helt anden retning både fagligt og personligt," siger Marianne Groule, som forinden arbejdede som som produktudvikler i fødevarebranchen.

Gøre en forskel for andre

Hendes personlige oplevelser med at komme videre i livet efter kriser og traumer og de erfaringer, hun har fået som pårørende, bruges nu til at hjælpe sygdoms- og kriseramte mennesker efter for eksempel en blodprop i hjernen, videre til en hverdag med livsglæde og livskvalitet:

"Jeg glæder mig over at kunne gøre en forskel for andre, der har det svært, så de kan få et godt liv igen på trods af ændrede vilkår. Ligesom jeg selv genfandt livsglæden," siger Marianne Groule, som også har meldt sig som frivillig instruktør på ”Lær at takle”-kurser for borgere med kroniske smerter og skal næste år holde workshop og foredrag i hjerneskadeforeningen.

Stimulere hjernen

Hvert år bliver cirka 12.500 danskere ramt af en blødning eller blodprop i hjernen. Omkring halvdelen får varige men, og hver fjerde er afhængig af andres hjælp i det daglige. Uden tilstrækkelig genoptræning kan det eksempelvis svække evnen til at kunne gå eller rejse sig fra en stol. Det er ofte udfordrende og svært for den ramte at tage initiativ, overskue og løse selv mindre opgaver og gøremål i dagligdagen såsom borddækning og personlig hygiejne.

Men hvis hjernen bliver udfordret og stimuleret, stiger chancen for at genlære de tabte funktioner. Det kan være gavnligt, at Marianne Groule kommer som udefrakommende, så den blodpropramte er mere åben over for et budskab, end hvis det kommer fra de nærmeste pårørende. Så hjælper med at sætte realistiske mål, for eksempel at hjælpe en borger med igen at kunne cykle til købmanden.

"Vi øver for eksempel fysisk træning med fokus på balance og styrke. Vi lægger puslespil, spiller vendespil og løser sjove opgaver med tal og bogstaver, der styrker hukommelsen og evnen til planlægning," fortæller Marianne Groule.

Supplement til det offentliges tilbud

Marianne Groules hjælp foregår ofte som et supplement til den rehabilitering, som det offentlige har mulighed for at tilbyde. Desuden kan hjælpen fortsætte, når kommunens genoptræningstilbud ophører.

Den 8. januar starter eksempelvis et ”hjælp til selvhjælp-bevægelseshold” for personer, der er ramt efter hjerneblødning, blodprop i hjernen, hjernerystelse eller anden kronisk sygdom. Træningen afholdes i Nordsjællands Sportsfysioterapis lokaler på Lynge Bytorv 8 i Allerød Kommune.

Læs mere på www.sosgenop.dk.

Publiceret 27 December 2018 06:00