Copenhagen Guitar Duo spillede forleden i Anjas hjem i Hillerød. Foto: Martin Warming

Copenhagen Guitar Duo spillede forleden i Anjas hjem i Hillerød. Foto: Martin Warming

Lyt til levende musik hjemme i Anjas stue i Hillerød

Fænomenet Low-fi koncert er kommet til Hillerød, hvor Anja Jørgensen åbner sit hjem for op til 20 gæster, der har lyst til at opleve en intim musikoplevelse

Af
Anne Lønstrup

hjemmekoncert Under overskriften "Et hjem i provinsen” byder Anja Jørgensen musikere og musikinteresserede velkommen til low-fi koncert i hendes stuer i Hillerød.

Den videre beskrivelse lyder sådan her: ”På en helt almindelig vej i en helt almindelig by ligger et helt almindeligt hus med et helt almindeligt par, en helt almindelig kat og et helt almindeligt klaver. Vi tænder nogle levende lys, tager os et glas, synker ned i en blød stol og flyder væk i musikkens trygge favn.”

Ved siden af ses et foto fra Anja Jørgensens hyggelige stuer med opretstående klaver, grønne planter, bogreoler og wegnerstole. Men hvis man vil vide den eksakte adresse, skal man købe billetten først.

Alle oplysninger om musikere og koncerter findes på ’Lowficoncerts.com’. Her mødes musikere med private, der ønsker at lægge hus til intimkoncerter, og her finder koncertgæsterne en koncertoversigt.

Helt tæt på publikum

”Det er helt specielt at komme så tæt på musikerne, som man gør til en low-fi-koncert. Jeg prøvede det selv første gang i et hjem på Østerbro hos en veninde. Det var bare skide-hyggeligt at komme hjem til hende for at lytte til en god koncert og tale med nogle mennesker, som man ikke kendte i forvejen,” siger Anja Jørgensen, der til daglig er museumsinspektør på Frilandsmuseet i Lyngby.

”Der er flest low-fi koncerter i København, men jeg synes ikke, at det kun skal være et københavnerfænomen,

”Der er flest low-fi koncerter i København, men jeg synes ikke, at det kun skal være et københavnerfænomen," siger Anja Jørgensen, der her byder gæsterne velkommen til koncerten med Copenhagen Guitar Duo. Foto: Martin Warming

Oplevelsen af at gå til intimkoncert fik hende til at oprette sin egen profil på Lowficoncerts.com, og hun har foreløbig været vært for en klassisk klaverkoncert og for en guitarkoncert med to unge guitarister, der sad i døråbningen mellem de to stuer og spillede spansk musik for 17 betalende gæster. Det var deres første low-fi koncert, og de syntes ifølge Anja Jørgensen, at det var skønt at komme så tæt på deres tilhørere, at de kunne se og fornemme dem.

”Ud af de 17 gæster, var der kun tre, jeg ikke kendte i forvejen. Mange var naboer, kolleger eller folk fra min sygruppe. Jeg havde også slået koncerten op på Facebook, for at gøre mere opmærksom på den,” siger Anja Jørgensen.

Klædte om til lang kjole

Hun prøver at skabe en uformel og uhøjtidelig stemning omkring koncerterne. En ekstra sofa kommer op fra kælderen, og så serverer hun et glas vin eller som i sidste uge lys glögg.

”Der er flest low-fi koncerter i København, men jeg synes ikke, at det kun skal være et københavnerfænomen. Her i Hillerød kan man godt komme til at sidde og synke ned i egen sofa lidt for tit i stedet for at komme ud og møde nogle mennesker. Low-fi koncerter er lidt som de gammeldags ’saloner’, hvor man mødtes og diskuterede politik eller lyttede til musik sammen,” siger Anja Jørgensen.

Copenhagen Guitar Duo 'varmer op' inden koncerten hos Anja. Foto: Martin Warming

Copenhagen Guitar Duo 'varmer op' inden koncerten hos Anja. Foto: Martin Warming

Hun synes, det er sjovt at være vært.

”Til vores første koncert kom pianistinden, som var en ung, dansk kvinde bosat i Paris, i god tid og spiste middag sammen med os. Hun skiftede til lang rød kjole og høje sko inden koncerten, som man gør, når man skal give koncert.”

Tager værtsrollen på sig

Selve koncerten tager ca. halvanden time med indlagt pause. Dørene åbner en halv times tid før, så publikum får tid til at tale sammen, inden koncerten går i gang.

”Jeg opfatter mig selv om vært. Jeg aftaler slagets gang med musikerne og sørger for, at de får deres honorar. Og jeg sørger for, at publikum hygger sig og får en god oplevelse,” siger Anja Jørgensen, der lytter til de forskellige musikere, inden hun beslutter sig for at stå som arrangør.

”Det skal jo være noget musik, som passer til ens musiksmag, men udvalget spænder vidt, og der er både rock, indie, country, klassisk og jazz. Og musikerne, der har registreret sig hos lowficoncerts.com, er både halvkendte og ukendte, danske og udlændinge, unge og gamle,” fortæller Anja Jørgensen.

Næste gang hun er vært for en lille, udvalgt skare musikere og koncertgæster, bliver søndag den 10. februar, hvor tre unge englændere kommer forbi og giver intimkoncert.

Billedtekst: ”Min mand bakker op, men det er mit projekt,” siger Anja Jørgensen, der er sprunget ud som vært på low-fi koncerter i sit eget hjem i Hillerød. Foto: Martin Warming.

Publiceret 26 December 2018 08:00