Helena Ea Søgaard Nielsen, der her rider på Timon i skoven, er centrum for ny film om truet hesterace. Foto fra filmen

Helena Ea Søgaard Nielsen, der her rider på Timon i skoven, er centrum for ny film om truet hesterace. Foto fra filmen

Ny dokumentarfilm udtaget til filmfestival i New York: Skildrer Stutteri Kronplets arbejde med truet hesterace

Helena Ea Søgaard Nielsens arbejde med den truede hesterace Knabstrupperhesten på Stutteri Kronplet i Hillerød er centrum for den nye dokumentarfilm 'Knabstrupperhesten - Jagten på de gamle gener'

En lokal hesteavler fra Hillerød er omdrejningspunktet i den nye, danske dokumentarfilm 'Knabstrupperhesten - Jagten på de gamle gener', som har premiere på Equus Film Festival i New York 29. november-2. december.

Det er Helena Ea Søgaard Nielsen, der, sammen med sin mor Mona Søgaard Christoffersen, ejer Stutteri Kronplet på Kjeldsvang i det syd-vestlige Hillerød. Her avler de Knabstrupperheste - en race som er ved at uddø.

"Få kender til den, færre kender dens fascinerende historie, og derfor er det ved at gå helt galt for den gamle danske hesterace. Og hvis ikke det var for et par avlere, der har dedikeret deres liv til at bringe bestanden op, så arten kan overleve, så ville det allerede være sket for Knabstrupperhesten," fortæller Irene G. Scholten fra Scholten Film, som står bag den nye film.

Filmet over fem år

I filmen, der er blevet realiseret over en femårig periode, følger man Knabstrupper-avleren Helena Ea Søgaard Nielsen. Hun kæmper en daglig kamp for at holde næsen oven vande og holde stutteriet kørende ved siden af sit fuldtidsarbejde som bygningsmaler og alenemor til to. Der er ikke rigtig salg i hestene, og bestanden vokser og vokser.

Stutteri Kronplet avler racen Knabstrupperhesten, som er truet. Foto fra filmen

Stutteri Kronplet avler racen Knabstrupperhesten, som er truet. Foto fra filmen

Sideløbende i filmen introduceres Knabstrupperhestens historie på en rejse rundt i Danmark og Europa: Man møder efterkommeren på Knabstrup Hovedgaard, der fortæller om hestens tilblivelse. Vi følger den prikkede hest fra 20.000 år gamle hulemalerier i det sydlige Frankrig helt ind i de Kongelige Stalde i København, og vi møder den største Knabstrupperavler i verden, Heinz Hackmann i Tyskland, der i sin tid reddede hesten fra at uddø.

I filmen fortæller både Knabstrupper-ryttere og Knabstrupper ejere om hestenes "helt specielle sind, der ligger dybt begravet i deres gamle gener – noget der er meget unikt og værd at kæmpe for".

'Knabstrupperhesten - Jagten på de gamle gener' er filmet uden støtte

Filmen er blevet til uden nogen form for økonomisk støtte, altså en 'no budget film'. Derfor er Irene G. Scholten særligt stolt over, at den er blevet udvalgt til at deltage i Equus Film Festival, som er den største af sin art med deltagelse af film fra hele verden. I år deltager i alt 90 film, som alle har hesten i centrum for fortællingen.

Knabstrupperhesten overlever kun, fordi et par avlere har dedikeret deres liv til at bringe bestanden op. Foto fra filmen

Knabstrupperhesten overlever kun, fordi et par avlere har dedikeret deres liv til at bringe bestanden op. Foto fra filmen

Festivalen munder ud i prisoverrækkelsen The Winnie Awards, der foregår søndag aften 2. december i New York-tid.

Både Helena Ea Søgaard Nielsen, Irene G. Scholten samt Lone Valentin Lobedanz fra holdet tager til New York for at være med til den store festival.

Mdt

Publiceret 30 November 2018 06:00