Kronprinsen trak selv det blå klæde af det nye portræt, som så blev afsløret for offentligheden og ham selv. Pressefoto: Det Nationalhistoriske Museum

Kronprinsen trak selv det blå klæde af det nye portræt, som så blev afsløret for offentligheden og ham selv. Pressefoto: Det Nationalhistoriske Museum

Rockstjerne-kunstner afslørede nyt portræt på slottet: Kronprinsen i bedste James Bond-stil

Fredag åbnede ny udstilling med tidligere Kashmir-forsanger Kasper Eistrups værker på slottet

Af
Mette Dolmer Thygesen

Igennem mere end to år har Frederiksborgmuseet arbejdet sammen med kunstner - og tidligere forsanger i bandet Kashmir - Kasper Eistrup om den store, retrospektive udstilling 'Fragmentarium'. Fredag eftermiddag kunne udstillingen så slå dørene op med fornemt besøg, for selveste hans kongelige højhed kronprins Frederik mødte op for at åbne udstillingen.

Kronprinsen takkede Kasper Eistrup for samarbejdet, som lå bag det nye portræt 'Lancier', som kronprinsen selv løftede sløret for foran de inviterede gæster på Frederiksborg Slot:

"Jeg kan godt lide at blive overrasket, og det her var samtidig noget, jeg kunne gå trygt ind til. Man lægger lidt af sin sjæl hos kunstneren, når man indgår i at blive malet. Men det her har været en kæmpe oplevelse," sagde han og nævnte særligt den dialog, han havde haft med Kasper Eistrup om musikken, som de begge har en stor interesse i:

"Det har handlet meget om musikken og de kunstnere, både danske og internationale, hvis tekster og musik har givet os begge inspiration til tilværelsen," sagde kronprins Frederik og roste Kasper Eistrup for at være godt i gang med at erobre en ny scene, nemlig kunsten.

'Alt for kunsten'

Det var en tydeligt stolt Kasper Eistrup, som trådte på talerstolen.

"Min kæreste Marianne er fra Nordjylland, og hun plejer at sige, at træerne ikke vokser ind i himlen. Men det synes jeg faktisk, de gør i dag. Det her er meget stort," sagde han om udstillingen, der præsenterer mere end 80 af Kasper Eistrups værker, deriblandt hans udsmykning af Axel Towers med de to kæmpe værker 'The Bull' og 'The Spider' - og en helt ny installation med titlen 'The Outside', som er et ottekantet rum fuld af interaktive døre.

De mange, lange timer, vi har arbejdet på det her, har inspireret os alle

Kasper Eistrup fortalte, hvordan han havde fået frie hænder til at gå rundt på Amalienborg og finde et godt sted til sit portræt af kronprinsen. Han fandt en flot sofa, han gerne ville placere kronprinsen i, og fik flyttet nogle bøger og andre ting fra et stort bord, der stod foran - og rykkede to små borde fra en anden etage derhen. Også en dry martini fik han bestilt til kronprinsen - 'i bedste James Bond-stil'.

"Imens vi var ved at omrokere hele stuen, lød der en stemme: 'Hvad laver I?'. Det var kronprinsessen, der havde opdaget, at vi var ved at ommøblere hele stuen. Men hendes eneste kommentar var: 'Alt for kunsten'. Så de har været meget åbne over for mig," sagde han.

Kommer til at savne ham

Museumsdirektør Mette Skougaard takkede for det nære samarbejde, museets ansatte har oplevet med Kasper Eistrup:

"Du har været dejligt udfordrede at arbejde sammen med, og de mange, lange timer, vi har arbejdet på det her, har inspireret os alle. Det har været dejligt at være sammen med dig. Vi kommer til at savne dig," sagde hun og glædede sig samtidig over, at Kasper Eistrup nu får en blivende plads på slottet med sit portræt af kronprinsen.

Blandt andet værket 'The Spider”, som Kasper Eistrup har skabt til Axel Towers i København, kan ses på den nye udstilling. På værket ses arkitekt Lene Tranberg og sangerinden Mø, portrætteret i 2017. Pressefoto: Det Nationalhistoriske Museum

Blandt andet værket 'The Spider”, som Kasper Eistrup har skabt til Axel Towers i København, kan ses på den nye udstilling. På værket ses arkitekt Lene Tranberg og sangerinden Mø, portrætteret i 2017. Pressefoto: Det Nationalhistoriske Museum

Kunstner Martin Bigum var også blandt talerne til åbningen, og han roste Kasper Eistrup for ikke at gå på kompromis, hverken i øvelokalet eller i sit atelier. Han sammenlignede Kasper Eistrups kunstværker med Kashmirs musiknumre:

"Numrene starter klokkeklart, men så lige pludselig kører de bumlende ud over stepperne. Da er det, jeg genkender dig - med din kunstneriske slåen med halen. Det er tilsyneladende klar tale - men så forlader du den," sagde han og kaldte det utroligt, hvad Kasper Eistrup har formået:

Jeg har indtil for ganske nyligt ikke orket at sidde for og blive portrætteret, men her senest har det været enormt sjovt

"Du har forladt musikverdenen og invaderet billedkunstverdenen som en 'late bloomer'. Jeg har ikke set det ske før, og det har været lige ind fra højre. Det er meget imponerende at se, hvordan du måned for måned har intensiveret dit greb i billedkunstens materiale og med et absolut klimaks her i udstillingen".

Portrætteret en del

Kronprinsen blev 50 år her i 2018 og var også i maj på besøg på Frederiksborg Slot for at afsløre et nyt portræt, som den australske kunstner Ralph Heimans stod bag. Kronprinsen fortalte i sin tale, hvordan han er blevet portrætteret en del de seneste år, noget han ville have forsvoret tidligere.

"Jeg har indtil for ganske nyligt ikke orket at sidde for og blive portrætteret, men her senest har det været enormt sjovt. Det betyder ikke, at jeg stiller mig ned på et hvilket som helst torv i Danmark, så man kan tegne en sketch af mig, men samarbejdet har været sindssygt godt," sagde kronprinsen.

Udstillingen kan opleves på slottet frem til 3. marts.

Publiceret 20 November 2018 10:48