Arkivfoto: Jens Berg Thomsen

Arkivfoto: Jens Berg Thomsen

Forsyningsselskab ændrer forklaring om haveaffald

Det var "fejlagtigt", at færre og færre bruger haveaffaldsordning, siger direktør

Af
Jens Berg Thomsen

affald I stribevis af læserbreve har borgere reageret på, at Hillerød Forsynings haveaffaldsordning nu bliver nedlagt. I halvanden måned stod der på Hillerød Forsynings hjemmeside, at færre og færre bruger ordningen, og at det var årsagen, men nu er formuleringen slettet, for oplysningen er ikke rigtig og skyldes slet og ret en fejl, fortæller direktør.

"Den nyhed, der blev sendt ud, var fejlagtig. Det er også årsagen til, at formuleringen er pillet af hjemmesiden igen, for der er ikke færre og færre, der bruger ordningen," siger Peter Maltha Larsen, affaldsdirektør i Hillerød Forsyning.

"Det er det, der sker, når tingene går for stærkt. Jeg ved ikke, hvorfor det er blevet skrevet på den måde," siger han til Hillerød Posten.

Tal fra Hillerød Forsyning, som Hillerød Posten har fået aktindsigt i, viser, at der i 2017 var 2.945 tilmeldte husstande til haveaffaldsordningen. Det er omkring 50 færre end i 2016, men 658 flere end i 2012, da Hillerød Forsyning første gang gjorde tallet op. I gennemsnit har 2.540 husstande været tilmeldt ordningen i årene 2012-2017, viser aktindsigten. Det svarer til 12 procent af husstandene i gennemsnit over fem år. I 2016 var 3.007 husstande tilmeldt.

Stod på hjemmesiden

Den 14. september skrev Hillerød Forsyning på hjemmesiden, at "færre og færre" brugte ordningen og sendte også en sms ud til borgerne med samme formulering.

"Genbrugsstationen i Solrødgård Klima- og Miljøpark har givet så gode muligheder for at aflevere haveaffald, at færre og færre bruger flis- og haveaffaldsordningen. Det har givet mulighed for at gentænke indsamlingsordningerne, og på den baggrund bliver flis- og haveaffaldsordningen nedlagt," skrev Hillerød Forsyning.

Samme bid tekst stod også at læse på Hillerød Forsynings hjemmeside ihvertfald frem til den 3. november. Det viser en kopi af den bestemte side, som Google har gemt, og som Hillerød Posten har taget et screenshot af. Formuleringen er nu ændret, så der ikke længere er "færre og færre", der benytter sig af ordningen. Hillerød Forsyning holder til gengæld fast i, at forklaringen er, at den nye genbrugsplads på Solrødgård giver "så gode muligheder for at aflevere haveaffald."

Håber på misforståelse

Påstanden om, at det er den nye genbrugsplads' fortjeneste, at ordningen skal nedlægges, har flere læsere vendt sig imod i læserbreve til Hillerød Posten. En af dem er Tove Rump fra Gadevang, der skriver:

"At der er kommet en ny genbrugsstation, der fungerer tilfredsstillende, kan på ingen måde bruges som politisk argument for at stoppe ordningen med afhentning af haveaffald to gange om året. Der er jo rigtigt mange borgere, der slet ikke har mulighed for selv at transportere haveaffald til genbrugsstationen," skrev Tove Rump blandt andet.

"Jeg håber - og tror - at der må være sket en misforståelse," lød det også.

Anden begrundelse til politikere

Oplysningen om, at "færre og færre" brugte ordningen var ikke at finde, da natur-, miljø- og klimaudvalget i Hillerød Kommune tilbage i august godkendte, at haveaffaldsordningen skulle nedlægges. Her var begrundelsen, at "effektivisere den nuværende affaldsindsamling og nedsætte taksterne."

Hillerød Forsynings bestyrelsesformand Klaus Markussen (V) har tidligere forklaret i et debatindlæg, at der er "flere årsager til", at ordningen nu bliver skrottet.

"Der er flere problematikker med haveaffaldsordningen, og flere årsager til, at det er besluttet, at den skal nedlægges. Selvom ordningen fra et kundeperspektiv har været en stor hjælp, har den fra et driftsmæssigt perspektiv ikke fungeret optimalt," skrev Klaus Markussen blandt andet.

Hele indlægget kan man finde på www.hip.dk.

Publiceret 12 November 2018 19:00