22. oktober kom beskeden fra Hillerød Kommunes dagtilbudschef om, at den udvidede åbningstid bortfalder fra nytår. Det er Monica Noppenau, som her ses med lille Oscar, uforstående overfor. Foto: Anne Lønstrup

22. oktober kom beskeden fra Hillerød Kommunes dagtilbudschef om, at den udvidede åbningstid bortfalder fra nytår. Det er Monica Noppenau, som her ses med lille Oscar, uforstående overfor. Foto: Anne Lønstrup

Mor om fjernelse af udvidede åbningstider:”Jeg føler, at politikerne trækker tæppet væk under os”

Den udvidede åbningstid i Hillerøds børneinstitutioner bortfalder pr. 1. januar 2019. Men for Monica Noppenau Buhls familie er de udvidede åbningstider afgørende i en travl hverdag

Af
Anne Lønstrup

Næst efter behovet for mad, tag over hovedet og et job, der betaler for begge dele, kommer behovet for børnepasning i en travl børnefamilie.

Monica Noppenau Buhl og hendes mand har begge fuldtidsjob. Hun på kontor og han på treholdsskift. Monica skal lægge transporttiden til Lyngby oven i sin arbejdstid, og han arbejder i Hillerød. Deres to-årige søn Victor går i ’Labyrinten’, som er en af de få daginstitutioner i Hillerød med udvidede åbningstider – nemlig fra kl. 6.30 til 17.15. Om ca. et halvt år begynder familiens yngste samme sted.

”Vores hverdag hænger slet ikke sammen uden udvidede åbningstider. Vi har behov for fleksibilitet,” konstaterer hun.

Nu har byrådet imidlertid som led i budgetforhandlingerne besluttet, at der skal skæres ned på åbningstiden i Labyrinten og de øvrige institutioner med udvidet åbningstid. Og den beslutning er nærmest en katastrofe for en familie som Monicas.

Et helt basalt behov

”Vi har bevidst valgt at bo i Ullerødbyen, fordi det er et område fyldt med legekammerater til vores børn, institution med åbningstider, der matcher vores behov, stisystem til Ålholmskolen og let adgang til motorvejsforlængelsen. Den udvidede åbningstid er helt afgørende for os. Når den udvidede åbningstid bortfalder, står vi med et stort problem,” siger Monica Noppenau Buhl.

Hun aner lige nu ikke, hvad familien skal stille op for at få hverdagen til hænge sammen, hvis lukketiden indskrænkes.

”Jeg føler, at politikerne trækker tæppet væk under ikke bare os, men også mange andre børnefamilier, som vil blive ramt af det her. Hvordan kan de beslutte ikke længere at ville dække vores helt basale behov? Og dette samtidig med at de har så store vækstambitioner for kommunen mht. at tiltrække nye borgere og virksomheder – det hænger ikke sammen. Jeg synes, de glemmer, at det er os med jobs, der bidrager allermest i kommunekassen i form af skat, så de skærer faktisk grenen, som kommunen sidder på, over,” siger hun.

Monica Noppenau Buhl understreger, at hun ikke ønsker, at politikerne skærer på ældrepleje eller på borgere med særlige behov. Hun mener dog, at der må findes poster, som er mere oplagte at beskære end de udvidede åbningstider. ”Der er forskel på ’need to’ og ’nice to’ poster i budgettet – og dem, der er ’need to’ bør prioriteres før alt andet”, pointerer hun.

Nødvendig prioritering

Formand for Børn, Familie og Ungeudvalget, Peter Frederiksen, er godt klar over, at nedskæringen kommer til at ramme familier.

”Jeg kan godt forstå frustrationen, men det var desværre nødvendigt at finde besparelser, og alle områder skulle bidrage. Vi politikere har så vurderet, at der hvor en nedskæring gjorde mindst skade, var på åbningstiderne. Alternativt kunne vi have skåret på den generelle normering, og det ville være gået ud over kvaliteten. Så vi har stået med et valg mellem pest eller kolera,” siger han.

Publiceret 08 November 2018 11:06

Tjener Boldt på besøg i Alsønderup

Foredrag Skuespiller Per Pallesen kommer på besøg i Kulsviergården i Alsønderup og holder foredrag om et langt liv i dansk revy og teater. Det er Lanbosenior Nordsjælland, der arrangerer foredraget i Kulsviergården, hvor alle er velkomne. hvor der også serveres kaffe og kage.

Lokale unge med i familiemusical

Per Pallesen er kendt for en lang række roller ikke mindst på revyscenen og i TV. Man behøver blot sige ”osse li’e på en studs” og ”Yes my boys”, så husker de fleste danskere Per Pallesen som Mathiesen i et forrygende samspil med Tommy Kenter.

Festskrift skildrer 50 år med Alsønderup Fester

Også i rollen i Matador som tjener på Jernbanerestauranten, Severin Boldt husker mange Per Pallesen. Desuden har han været instruktør i flere revyer og på teatret.

Det foregår torsdag 31. oktober kl. 13.30.

CV

Se billederne: Alsønderup festede trods halvskidt vejr