Bestyrelsen i Hillerød Forsyning dropper geotermiprojekt. Arkivfoto: Jens Berg Thomsen

Bestyrelsen i Hillerød Forsyning dropper geotermiprojekt. Arkivfoto: Jens Berg Thomsen

Hillerød Forsyning vil ikke investere mere i geotermi

Efter en årrække med undersøgelser dropper Hillerød Forsyning selv at lave geotermisk varmeproduktion

Af
Anne Lønstrup

Der er brugt ca. ni mio. kr. på at undersøge, om Hillerød Forsyning vil kunne producere geotermisk varme fra undergrunden, der kan bruges til at levere grøn fjernvarme.

Men nu stopper Hillerød Forsyning, for efter bestyrelsens vurdering vil det være at spille hasard med forbrugerpriserne at fortsætte undersøgelserne.

”Vores tre primære mål er at være i stand til at levere forsyningssikkerhed, lave priser og fossilfri varme i 2025 til Hillerød Forsynings forbrugere. Der er store risici forbundet med geotermisk varmeproduktion. Mig bekendt er der kun ét ud af fem værker i Danmark, som arbejder med geotermi, der fungerer tilfredsstillende,” siger Klaus Markussen, formand for bestyrelsen i Hillerød Forsyning.

Han fortæller samtidig, at reglerne for at producere geotermi er ved at blive ændret.

”Vi ved ikke, hvordan de vil blive skruet sammen, og da vi i bestyrelsen ikke spiller hasard med vores mulighed for at kunne levere billig fjernvarme, stopper vi nu,” siger Klaus Markussen. Han tilføjer, at forbrugerne kan være betrygget i, at der kan fastholdes en lav pris på grøn fjernvarme i Hillerød.

Ifølge Klaus Markussen vil målet om at levere fossilfri varme i 2025 kunne nås ved hjælp af andre bæredygtige energikilder.

”Som jeg og bestyrelsen i Hillerød Forsyning ser det, har vi ikke brug for geotermi for at kunne fastholde lave priser og grøn omstilling. Vi har netop ikke lagt alle vores æg i én kurv,” siger han.

Glad for grundig proces

Hillerød Forsyning fik i 2012 mandat fra byrådet til at undersøge muligheden for at hente varme op af jorden, og Klaus Markussen understreger, at det ikke har været spild af penge at gøre forsøget.

”Jeg er glad for den grundige proces, for den har gjort os klogere på muligheder og risici ved geotermi. Det er ikke en varme, der bare kommer af sig selv. Det ville kræve en stor investering, og der er risici forbundet med den investering, som vi vurderer er for store,” siger Klaus Markussen.

Selv om Hillerød Forsyning har besluttet at stoppe, er geotermi ikke lukket land for altid. Ifølge Klaus Markussen holder forsyningsselskabet mulighederne åbne.

”Når vi leverer koncessionen (eneretten, red.) tilbage, vil Energistyrelsen tildele den til en anden, og det bliver nok A. P. Møller Holding. Det er vigtigt for os, at vi selv arbejder målrettet på at kunne levere varme miljømæssigt og billigt, men det er klart, at vi er interesseret i et samarbejde med A. P. Møller Holding, hvis de kan levere endnu billigere,” siger han.

En foræring til A. P. Møller

Ikke alle i bestyrelsen er enige i, at Hillerød Forsyning gør klogt i at levere koncessionen tilbage.

”Jeg mener, at det er helt forkert. Bare det, at A. P. Møller Holding står og hopper for at overtage koncessionen, viser at der er penge i det. Vi har pligt til at skaffe kunderne fjernvarme billigst muligt, også hvis vi skal bruge 50 millioner til en prøveboring,” siger Tue Tortzen, der er bestyrelsesmedlem i Hillerød Forsyning og byrådsmedlem for Enhedslisten.

Efter hans mening er satsningen på biomasse risikabel, da der ikke er garanti for, at det i fremtiden bliver ved med at være så billigt.

”Vi har lige investeret mange hundrede millioner i et flisfyret anlæg, og vi skal selvfølgelig også udnytte spildvarme fra industri og butikker, men det kan slet ikke afløse geotermi, siger Tue Tortzen. Han mener, at Hillerød Forsyning er i færd med at forære en lukrativ forretning væk.

Publiceret 08 November 2018 11:14