Mastodonterne har i år 'Askepot' på programmet - musicalen er opført i Frederiksborgcentret og bliver opført i Cirkusrevyen på Bakken. Pressefoto

Mastodonterne har i år 'Askepot' på programmet - musicalen er opført i Frederiksborgcentret og bliver opført i Cirkusrevyen på Bakken. Pressefoto

Kulturbudget: Penge til Mastodonterne - men biblioteket må skære ned

Kulturen får nogenlunde samme økonomi næste år, men pengene omfordeles, så der bliver råd til at støtte teaterforeningen Mastodonterne

Af
Mette Dolmer Thygesen

Når budgettet næste år skrues sammen på kulturområdet i Hillerød Kommune, vil der være råd til at sikre nye lokaler til teaterforeningen Mastodonterne - men til gengæld må blandt andet Hillerød Bibliotek skære ned på udgifterne.

Det blev resultatet af årets budgetforhandlinger, hvor partierne Venstre, Socialdemokratiet, Det konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti endte med at indgå forlig.

Mastodonterne er vigtige for os. De skal flytte fra deres hus på grund af byudvikling, og vi har fundet penge til, at de kan finde et nyt sted at leje sig ind

"Teatergruppen Mastodonterne er vigtige for os. De skal flytte fra deres hus på grund af byudvikling, og vi har fundet penge til, at de kan finde et nyt sted at leje sig ind. De har stor betydning og tilfører vores kommune både teaterforestillinger og Den Levende Julekalender," sagde Socialdemokratiets Christina Høi Skovdal på pressemødet forleden om støtten på i alt 312.000 kroner om året til Mastodonterne.

Mastodonterne skal flytte fra deres nuværende placering på Smørkildevej ved den gamle kræmmerplads, hvor den nye bydel Favrholm skal udvikles ved det kommende hospital. Med støtten sikres gruppens husleje i tre år, istandsættelse af nye lokaler og gruppens flytteomkostninger.

Ingen nye lokaler endnu

Mastodonterne har endnu ikke fundet nogle lokaler, hvor de kan rykke hen, fortæller teatrets formand Steen Lünell:

Mastodonternes formand Steen Lünell modtog årets kulturpris i år. Foto: Mette Dolmer Thygesen

Mastodonternes formand Steen Lünell modtog årets kulturpris i år. Foto: Mette Dolmer Thygesen

"Det er rigtig svært at finde et egnet sted, for vi er så godt installeret på Smørkildevej, og det skal jo være et sted, hvor vi kan fungere som den teatergruppe, vi gerne vil være. Så kommunen tager mig i hånden, og så tager vi ud og kigger på steder - og jeg har selv undersøgt en masse steder. Faktisk har jeg brugt al mine ledige tid her i 2018 på at finde et sted, og jeg har undersøgt mindst 40 steder, men uden held. Det er altafgørende for vores fremtid, at vi finder et nyt sted".

Vi vil rigtig gerne blive i Hillerød. Det er der, vores hjerte bor

Ligesom politikerne i Hillerød ser Mastodonterne som vigtige, er teatergruppen også glade for at være i kommunen, siger Steen Lünell:

"Vi vil rigtig gerne blive i Hillerød. Det er der, vores hjerte bor. Vi er nødt til at være der, hvor vi optræder og har vores daglige gang. Det er her, vi har vores venner og relationer - og her vi er med til Den Levende Julekalender, byfest, Late Night-arrangementer og så videre. Så det er vigtigt for os. Ved det mindst vink står vi og er klar til deltage".

Mindre betjening i Skævinge

I kulturbudgettet er der til gengæld skåret 340.000 kroner fra Hillerød Bibliotekernes årlige budget. Bibliotekets pengepose er i de seneste 10 år skåret med i alt 8,5 millioner kroner, og i forvejen har biblioteket blandt andet måtte spare tilbud som lydaviser til blinde væk.

Biblioteket, som i år bl.a. har været med til at arrangere fællesmiddage, skal næste år spare igen. Pressefoto

Biblioteket, som i år bl.a. har været med til at arrangere fællesmiddage, skal næste år spare igen. Pressefoto

Besparelserne fra 2019 vil få konsekvenser for biblioteksbetjeningen i Skævinge, oplyser forvaltningen i årets liste over aktivitetsudvidelser. Her vil betjeningen om lørdagen blive erstattet med en ekstra åbningsformiddag i hverdagene til gavn for skoler og dagtilbud. Samtidig vil der blive reduceret bemanding i den betjente åbningstid på Hillerød Bibliotek, og biblioteket vil tilbyde færre kulturelle aktiviteter end i dag.

Vi er fantastisk stolte af biblioteket. Det er et helt særligt sted

Biblioteket har den største økonomi på kulturområdet, og når pengepungen strammer, må biblioteket også holde for, sagde borgmester Kirsten Jensen på pressemødet:

"Vi er fantastisk stolte af biblioteket. Det er et helt særligt sted, som også har et meget fint samarbejde med de andre institutioner i området. Biblioteket gør hele tiden noget for at udvikle sig. Men når vi som kommune gerne vil have en profil, hvor vi også har en teatergruppe som Mastodonterne, og der ikke er en større kasse at tage af - så er det biblioteket, der må holde for. Det er der ingen, der gør med glæde, og vi ser frem til den dag, hvor vi kan lade være med at skære noget på kulturområdet, men den dag er ikke kommet endnu".

Musikskolen skånet

Musikskolen var der også forslag om at spare på tilskuddet til, men i år valgte forligspartierne at skåne skolen:

"Det er rigtig dyrt at gå på musikskole i Hillerød Kommune i forhold til andre kommuner, så vi har ikke haft lyst til at skulle ind og ramme det område. For det rammer dem rigtig hårdt," sagde Christina Høi Skovdal.

Mastodonternes skuespillere er blandt andet nisser i Den levende Julekalender, som trækker børn og deres familier til erhvervs-, kultur- og butiksliv i Hillerød. Arkivfoto: Jens Berg Thomsen

Mastodonternes skuespillere er blandt andet nisser i Den levende Julekalender, som trækker børn og deres familier til erhvervs-, kultur- og butiksliv i Hillerød. Arkivfoto: Jens Berg Thomsen

Her blev der sparet på kulturbudgettet:

  Hillerød Bibliotek får reduceret det årlige budget med 349.000 kroner. Rammebudgettet er omrking 23 millioner kroner, og besparelsen er derfor på 1,5 procent af bibliotekets budget

  Særlig pulje på 36.000 kroner årligt til kommunens seks forsamlingshuse afskaffes. Puljen går til eventuelle ansøgninger om øget aktivitetsniveau i forsamlingshusene. I budgettet var i forvejen afsat afsat 436.000 kroner i årligt tilskud til forsamlingshuse.

Her blev budgettet udvidet:

  Krone-til-krone-puljen, som gives i tilskud til kulturarrangementer, hæves til 100.000 kroner og gælder hele kommunen

  Mastodonterne får 312.000 kroner i tilskud om året til husleje i nye lokaler og generel drift.

  Øget markedsføring m.m. af det Unesco-verdensarvudpegede Parforcejagtlandskab for 15.000 kroner mere om året.

Her blev der ikke sparet:

  Hillerød Musikskole bevarer sin nuværende støtte

  §79-støtte på 118.000 kroner årligt til forebyggende aktiviteter for især ældre borgere bevares

Disse ønsker blev der ikke råd til på kulturområdet:

  Driftstilskud til Klaverfabrikkens nye øvelokaler

  Partnerskabsaftale med landsdelsorkestret Copenhagen Phil

Publiceret 03 October 2018 06:00