Drabantgarden spiller i slotsgården til kulturnatten fredag 21. september. Arkivfoto: Claus Beyer

Drabantgarden spiller i slotsgården til kulturnatten fredag 21. september. Arkivfoto: Claus Beyer

Klar til kulturnat: 140 arrangementer på én aften i Hillerød

Frivillige bag årets kulturnat glæder sig en aften i kulturens tegn - og interessen er stor

Af
Mette Dolmer Thygesen

Alle interesserede kan få en god omgang kulturoplevelser fredag aften 21. september i Hillerød, når kulturnatten indtager byen for 13. gang.

Godt 140 arrangementer er på plads, fortæller initiativtager til kulturnatten og formand for styregruppen Lise Bendix til Hillerød Posten:

"Kulturnatten har igen i år fokus på at fortælle historierne om Hillerød - om slottet, byen, menneskene og husene. Man kan komme ind på steder, hvor der normalt er lukket, og det er der stor interesse for. Billetterne til de arrangementer er revet væk".

Billetter revet væk på 20 minutter

Det gælder blandt andet omvisninger på Frederiksborg Slot og Badstueslottet, hvor der er udsolgt. I år kan deltagerne i kulturnatten som noget særligt komme ud på Louiseø i Ødammen, hvor Slots- og Kulturstyrelsen byder på en rundvisning. Men billetterne blev hurtigt revet væk, fortæller Lise Bendix.

"Vi startede med tre rundvisninger, hvor billetterne blev revet væk på få timer. Så lykkedes det os at få to rundvisninger mere på programmet, og de blev sat til salg en midnat - men blev udsolgt på 20 minutter. Men heldigvis er der så ufatteligt meget andet at opleve".

Optog, madmarked og unge-fest

Kulturnatten starter som vanligt ud med et stort anlagt optog med blandt andre pigegarde, tambourkorps og steelband fra Frederiksborg Slot gennem byen og ud til Hillerød Camping, hvor de forventer, at omkring 4000-5000 mennesker lægger vejen forbi til de mange arrangementer for børn og voksne. Også i Kedelhuset, på Hillerød Bibliotek, i Klaverfabrikken og i Museum Nordsjællands afdelinger i slotsparken og på Frederiksgade er der underholdning for store og små.

"Kendte jeg ikke Hillerød i forvejen, ville jeg tro, vi havde med en af Danmarks største byer at gøre," skriver borgmester Kirsten Jensen i det trykte kulturnatprogram, hvor hun er imponeret over mangfoldigheden og kalder kulturnatten en gave til Hillerød.

15.000 mennesker

På plænen bag biblioteket er der madmarked, kirkerne byder på koncerter, der er skumringssejlads på slotssøen med Den Lille Færge og så videre. Pharmakon åbner dørene på Milnersvej, og på Torvet er der amerikanerbiler at kigge på, mens der på Posen er kæmpe fest for de unge med blandt andre Emil Stabil-koncert.

På politistationen i Kannikegade kan interesserede se nærmere på patruljebilerne og motorcyklerne, og i Støberihallen vises Den Lille Prins, og der er masser af musik.

"Der er vigtigt, at der er noget for alle aldre rundt i byen. Jeg synes, 140 arrangementer er rigtig mange. Det bliver en aften, hvor man kan spadsere rundt og hygge sig og samtidig få en masse forskellige oplevelser. Og interessen er stor - også de 14.000 trykte programmer, vi deler ud rundt omkring i hele Nordsjælland, er der stort set ikke flere tilbage af," fortæller Lise Bendix fra styregruppen, som består af 15 frivillige, der arbejder på kulturnatten hele året rundt.

Det anslås, at omkring 15.000 mennesker besøger kulturnatten i Hillerød. Programmet kan findes i den gratis Kulturnat Hillerød-app eller på kulturnathillerod.dk.

Publiceret 18 September 2018 06:00