"Jeg er enig med virksomhederne. Vi har brug for bedre infrastruktur," siger borgmester Kirsten Jensen. Arkivfoto

Hillerøds infrastruktur får hug i ny undersøgelse

Der er ikke ligefrem ros fra de lokale virksomheder til Hillerøds infrastruktur i DI's nye erhvervsklima-undersøgelse

Af
Martin Warming

Ti pladser ned ad listen.

Sådan ser det ud for Hillerøds vedkommende i Dansk Industris (DI) nye undersøgelse af, hvordan det står til med erhvervsklimaet i de danske kommuner.

DI spørger hvert år flere tusinde virksomheder om, hvad de mener om erhvervsklimaet i den by, de bor i, og i år er Hillerød altså røget endnu længere ned ad listen. Sidste år lå Hillerød på en 63. plads, men kommunen må i år se sig henvist til en plads som nummer 73.

I undersøgelsen bliver virksomhederne blandt andet spurgt om, hvad de mener om infrastrukturen, den kommunale sagsbehandling, de fysiske rammer og adgangen til kvalificerede medarbejdere i den kommune, de bor i.

Kollektiv trafik trækker ned

En af de kategorier, der er med til at trække ned for Hillerøds vedkommende, er ’Infrastruktur og Transport’. Her er vi placeret på en 88. plads, og specielt den kollektive trafik får et ordentligt hug i undersøgelsen og falder fra plads 44 i 2017 til plads 85 i år.

"Jeg har selv været pendler de seneste fire år, og har oplevet mange forsinkelser med s-toget. Det skal blive bedre. Kun med god kollektiv transport kan vi få flere til at tage bus og tog, og flere til at blive ved med det. Vi har to store forbedringer i støbeskeen her, henholdsvis ombygning af Hillerød Station og bygning af Favrholm Station ved det nye hospital," siger borgmester Kirsten Jensen (S), der godt forstår virksomhedernes bekymringer i forhold til Hillerøds infrastruktur.

"Jeg er enig med virksomhederne. Vi har brug for bedre infrastruktur. For eksempel at motorvejen til Hillerød kommer til at gå hele vejen – til Hillerød. Vi har presset hårdt på for det længe, også sammen med nabokommunerne og virksomhederne. Der skulle snart komme en miljøvurdering, VVM, og så skal staten sætte pengene af og komme i gang med at anlægge vejen," siger borgmesteren.

Du kan se hele undersøgelsen her

En god infrastruktur er blandt andet vigtig for virksomhedernes konkurrenceevne og muligheder for at rekruttere medarbejdere, og Kirsten Jensen understreger, at infrastrukturen har høj prioritering hos de lokale politikere.

"Medarbejderne på virksomhederne nævner transporten hver dag som vigtig for dem, og virksomhederne skal jo også have råvarer ind og færdigvarer ud. Det er en meget høj prioritering at få gjort noget for transporten. Når VVM for motorvejsforlængelsen er færdig og projektet godkendt, så bygger vi en såkaldt shunt i rundkørslen (ved Peder Oxes Alle og Egespurs Alle, red.), så det bliver nemmere at komme af motortrafikvejen, når man skal ind til Hillerød fra syd," siger Kirsten Jensen.

Et godt image

Der er dog også ting at glæde sig over i undersøgelsen. For selv om Hillerøds samlet placering er forholdsvis dårlig - nummer 73 ud af 98 kommuner - så er kommunens image tilsyneladende helt i top. Her kommer Hillerød ind på en 2. plads, og et godt image er afgørende for kommunens evne til at fastholde og tiltrække virksomheder og kvalificerede medarbejdere.

"Det er dejligt. Vi kan jo også se, at både nye borgere og virksomheder vælger Hillerød. Det siger, at Hillerøds kvaliteter i sig selv er så gode, at vi bliver valgt. Vi ved alle, at vi kan gøre fremkommeligheden bedre, og det er noget, vi står sammen om at få gjort.," siger Kirsten Jensen.

I kategorien 'Kommunal sagsbehandling' er Hillerød placeret på 75. pladsen, mens vi i kategorien 'Arbejdskraft' (altså virksomhedernes mulighederne for at skaffe kvalificerede medarbejdere) ligger nummer 87.

Publiceret 18 September 2018 14:00