Budgetknas:

Skolebesparelser var SF's helt store knast

Integration og nedskæringer på folkeskoleområdet ligger blandt andet til grund for nej til nyt budget

Af
Jens Berg Thomsen

nej tak SF er for første gang i ni år ikke en del af Hillerød Kommunes budget. Byrådsmedlem Peter Langer fortæller Hillerød Posten, at det var besparelserne på skoleområdet, der var knasten, der gør, at partiets to mandater står uden for aftalen.

"Det er hårdt, at skolerne skal bidrage så meget, synes vi. Vi er sådan set enige i 97 procent af det øvrige budget, men alle partier har en rød linje, og det her var vores," siger Peter Langer.

"Lærerne skal undervise en halv time mere om ugen, og så fjerner de to tredjedele af vikarpuljen ved at regne med, at sygefraværet går ned. Det er ikke ordentligt," konstaterer SF'eren.

"Det er ærgerligt, at vi ikke er med, men sådan er det. Vi kommer med vores eget forslag, når vi skal stemme om budgettet i byrådet, der ikke kommer til at rumme besparelserne på skoleområdet. Så må vi se," siger han.

Også Nye Borgerlige og Enhedslisten står uden for aftalen.

"Et flertal i byrådet ønskede ikke at effektivsere administrationen og sløjfe udgifter til integration. Det er dybt uansvarligt, at forligspartierne ikke vil indløse det store effektiviseringspotentiale, der er på administrationsområdet. Jeg er rystet over, at forligspartierne vil spare på børn, skoler og ældre i stedet. Vi ønsker, at normeringen i vores daginstitutioner skal hæves til landsgennemsnittet, men det var der desværre ikke flertal for. Derudover var det vigtigt for os at gøre klart, at vi i Nye Borgerlige ikke mener, at det kan være rigtigt, at borgernes penge skal gå til ubrugelige integrationsprojekter. Integration er et personligt ansvar. Det er ikke en kommunal opgave," siger Nye Borgerliges Mette Thiesen i en pressemeddelelse.

Enhedslistens Tue Tortzen skriver i forbindelse med budgettet:

"Det er meget forkert, at kommunerne i tider med høj beskæftigelse og god indtjening bliver tvunget til at føre politik, som om der var finanskrise. Regeringen – styret af EU- bestemmer, at vi ikke må bruge de penge, vi har til forbedringer og forebyggelse. Der skal være luft i statens budget til militær og skattelettelser, og EU kræver, at de offentlige udgifter holdes nede.

Oplægget til årets budgetforhandlinger i Hillerød var en gyser - store nedskæringer overalt og meget få forbedringer," lyder det fra Tue Tortzen, der nævner nedskæringerne på folkeskolen, plejecentrenes nattevagt og rengøringsområdet som knaster. Derudover nævner han manglende vedligeholdelse af kommunens bygninger som et problem.

Med hensyn til besparelsen på skoleområdet siger viceborgmester Klaus Markussen(V) på pressemødet, hvor budgettet blev præsenteret:

"Skoleområdet er så stort et område, at det ikke ville give mening, hvis det ikke var med til at bidrage i den samlede kommunale omstilling."

Byrådsmedlem Jørgen Suhr (R) siger på samme pressemøde:

"Det giver en stor værdi i sig selv, at vi har skoletilbud for de mindste elever lokalt. Det ville have været rart, hvis vi kunnet have undladt besparelsen på området, men der var lagt op til halvanden procents besparelse, men vi er endt på 0,2 procent," siger Jørgen Suhr.

Publiceret 17 September 2018 15:49