Arkæolog Louise Lund Johansen betegner fundene på marken i Alsønderup som spændende.

Arkæolog Louise Lund Johansen betegner fundene på marken i Alsønderup som spændende. Foto: Martin Warming

1.500 år gammel boplads dukket op af mulden

Arkæolog Louise Lund Johansen betegner fundene som særdeles spændende

Af
Martin Warming

En cirka 1.500 år gammel boplads er dukket op af mulden i forbindelse med byggemodning af en mark på Baunevej i Alsønderup.

Museum Nordsjælland har gennemført en række udgravninger af området og har blandt andet fundet et hus eller en gård og en lang række andre fortidsminder, der formentlig stammer fra den germanske jernalder (perioden før vikingetiden, red.), fortæller arkæolog Louise Lund Johansen fra Museum Nordsjælland.

"Vi har fundet et to-skibet langhus på cirka 100 kvadratmeter, der lå på en forhøjning. Jeg formoder, at der er tale om en brandtomt, da vi har fundet et højt indhold af trækul og brændt ler i stolpehullerne, og det kunne tyde på, at der har været ild i huset - eller i hvert fald i dele af det," fortæller arkæologen, der betegner fundene som særdeles spændende.

"Det er spændende fund, fordi der ikke er gjort så mange andre fund i Nordsjælland fra den germanske jernalder, og derfor er de fund, vi har gjort her i Alsønderup, vigtige brikker, der kan være med til at bidrage til vores forståelse af, hvordan den germanske jernalder så ud i Nordsjælland, " siger hun.

Der er blandt andet blevet fundet stolpehuller til et hus eller en gård på cirka 100 kvadratmeter.

Der er blandt andet blevet fundet stolpehuller til et hus eller en gård på cirka 100 kvadratmeter. Foto: Martin Warming

Overtændt

Der er kun fundet et enkelt hus på bopladsen, der er cirka 3.000 kvadratmeter stor, men i et kulturlag få meter fra huset har arkæologerne også fundet resterne af en ovn, der formentlig har været overtændt.

"Vi kan se på de inderste lerlag fra ovnen, at temperaturen har været så høj, at der formentlig er tale om en overtænding. Om det er ovnen, der har startet branden og efterfølgende sat ild til huset, kan jeg ikke svare på, men noget kan jo tyde på det," siger Louise Lund Johansen.

Der er også blevet fundet forkullet korn, en række kogestensgruber og et såkaldt kulturlag, der kan indeholde rester af menneskelig aktivitet - det kan være, måltidsrester, redskaber og keramikskår.

Museum Nordsjælland har været i gang med udgravningerne siden midten af juni men er nu færdig.

Museum Nordsjælland har været i gang med udgravningerne siden midten af juni men er nu færdig. Foto: Martin Warming

Giver området en historie

Louise Lund Johansen synes, at de kommende beboere på området, der består af 26 byggegrunde, skal glæde sig over de arkæologiske fund, der er blevet gjort lige netop dér, hvor de skal i gang med at bygge deres nye hus.

"Det giver jo området en historie og kan være med til at skabe en identitet for stedet, og det er da meget sjovt, at kunne sige, at der har ligget en gammel boplads, der hvor man har bygget et hus," siger Louise Lund Johansen.

Museums Nordsjællands udgravninger startede i midten af juni og sluttede torsdag eftermiddag.

Publiceret 11 August 2018 06:00