Nils Foss fylder 90 år den 11. maj. Dagen fejres i selskab med familie og gode venner. Pressefoto

Nils Foss fylder 90 år den 11. maj. Dagen fejres i selskab med familie og gode venner. Pressefoto

Nils Foss fylder 90:

"Vi skal aldrig sælge - og vi skal aldrig børsnoteres"

Samfundsengageret iværksætter og erhvervsmand fylder 90 år

Nils Foss fylder 90 år den 11. maj.

Nils Foss er født ind i en succesfuld industrifamilie og har i deng rad formået at løftet arven med succes. Den altid nysgerrige og engagerede iværksætter og erhvervsmand har for nylig fået stiftet Nils Foss Excellence-priserne, som i år uddeles for tredje gang, og hans livsværk, FOSS A/S, har netop opnået det bedste økonomiske resultat nogensinde.

Niels Foss har gennem et helt liv haft syn for både kultur og erhverv og er af den faste overbevisning, at erhvervslivet skal spille sammen med politik og kultur. Han har, som en af landets fremmeste erhvervsmænd, gjort netop det, og er derudover kendt for at sætte medarbejdernes velfærd højt. Nils Foss var en af de første danske erhvervsledere, der begyndte at arbejde med medarbejderetik og socialt ansvar.

Tredje generation

Nils Foss' historie stikker dybt. Han tilhører tredje generation af industrifamilien Foss, hvis første industrimand var Alexander Foss, der var med til at grundlægge Industrirådet og F. L. Smidth og var en vigtig drivkraft i udviklingen af danske industrivirksomheder og –organisationer i begyndelsen af det 20. århundrede. Hans søn, Erling Foss, var medstifter af Danmarks Frihedsråd, som var det nærmeste Danmark kom til en alternativ regering under besættelsen under 2. verdenskrig. Derudover stiftede han virksomheden N. Foss Electric i 1956 sammen med sønnen Nils Foss.

Læs også: Se billederne: Statsministeren gravede igen hos FOSS i Hillerød

Nils Foss var aktiv i begge selskaber, dels som administrerende direktør i F. L. Smidth fra 1969-1976, og dels som administrerende direktør i Foss Electric (i dag FOSS A/S) fra 1956-1969 og igen fra 1981 - 1990, hvor han blev afløst af sin søn, Peter Foss. Herefter var Nils Foss formand for selskabet til 2006.

Nils Foss har siddet i en lang række bestyrelser og er senest medstifter af og tidligere formand for Danish-American Business Forum hhv. Danish-Chinese Business Forum. Begge netværk har udnævnt ham til æresmedlem. Han var bestyrelsesformand i Dansk Flygtningehjælp i perioden fra 1989 -1996 og har her indført de moderne virksomhedsprincipper, der danner grundlaget for mange af de gode resultater, der ses i dag. I 2013 blev Dansk Flygtningehjælp vurderet til at være den fjerde bedste NGO i verden af 'the Global Journal' (theglobaljournal.net).

Nils Foss stiftede N. Foss Electric (i dag FOSS A/S) i 1956 sammen med sønnen Nils Foss. Pressefoto

Nils Foss stiftede N. Foss Electric (i dag FOSS A/S) i 1956 sammen med sønnen Nils Foss. Pressefoto

Teaterformand

Nils Foss' store interesse for teater betød, at han i 1992 sagde ja til bestyrelsesposten for Betty Nansen Teatret. Her var opgaven først og fremmest at hjælpe med organisationen og de økonomiske planer. Det blev til 15 gode år, hvor teatret blev solidt og sundt økonomisk. Derudover blev der også plads til eksperimenterende teater såsom Edison Teatret og et nyt selskab, C:ntact, hvis mål var at få kontakt med indvandrere.

Hillerød-virksomhed udvider: Skal ansætte 50 nye medarbejdere

Det selskab, Nils Foss stiftede for over 60 år siden, FOSS A/S, kan i dag fremvise det bedste regnskab nogensinde og satte i 2017 rekord med 2,2 mia. i omsætning og et resultat på 421 mio. kr. Et globalt voksende behov for fødevarer gør det nødvendigt ikke kun at producere flere fødevarer, men også at minimere spild ved at bruge råvarerne mere effektivt.

Skal aldrig sælge

Det er helt i Nils Foss' ånd, at det handler om miljø og samfundsansvar. Virksomhedens udvikling ligger fortsat Nils på sinde.

”Vi skal aldrig sælge, og vi skal aldrig børsnoteres”. Det er Nils Foss' faste overbevisning. Statistikker viser, at kun én ud af ti familieejede virksomheder stadig er på familiens hænder i tredje generation, og derfor undersøgte Nils Foss i 2004, om der var enighed om, at videreføre firmaet i familien. Ønsket var der og med det også viljen til at bevare kontrollen med virksomheden, som skal fastholde en høj standard i forhold til medarbejdere og samfund. Nils Foss har understreget over for sine børnebørn: “Først og fremmest skal de forstå, at penge ikke er et mål, men et middel”.

Virksomheden er nu ved at vokse ud af FOSS Innovationscenter, som blev indviet af H.K.H. Kronprinsen i 2013. Derfor påbegyndtes i slutningen af 2017 en udvidelse af FOSS Innovationscenter, som ventes at stå klar i april 2019.

Entreprenørskab og innovation har altid ligget Nils Foss dybt på sinde, og med udvidelsen til en 24.000 m2 bygning, dedikeret til innovation og udvikling, er der alle muligheder for at fortsætte ad det spor.

Stor familie

Nils Foss' hobbyer tæller bridge og tennis, og han har i mange år været en aktiv jæger. I dag nyder han dog tiden med familie og venner. Han kommer stadig af og til i virksomheden i anledning af større møder og festligheder. Han er gift med kunstmaleren Dorte Foss og har tre børn, otte børnebørn og fire oldebørn.

Nils Foss stiftede i 2015 Nils Foss Excellence priserne, som gives til to forskere, der bidrager med teknologi, der kan forbedre bæredygtighed, fødevaresikkerhed og kvalitet. Nils Foss har gennem årene skrevet to bøger; I 1996 skrev han 'Hvor der handles – kapitler af mit erhvervsliv' samt 'Efter min bedste overbevisning – om iværksætteri, ledelse og samfundsansvar'.

Nils Foss fejrer 90 års fødselsdagen sammen med familie og venner.

Publiceret 10 May 2018 11:00

Tjener Boldt på besøg i Alsønderup

Foredrag Skuespiller Per Pallesen kommer på besøg i Kulsviergården i Alsønderup og holder foredrag om et langt liv i dansk revy og teater. Det er Lanbosenior Nordsjælland, der arrangerer foredraget i Kulsviergården, hvor alle er velkomne. hvor der også serveres kaffe og kage.

Lokale unge med i familiemusical

Per Pallesen er kendt for en lang række roller ikke mindst på revyscenen og i TV. Man behøver blot sige ”osse li’e på en studs” og ”Yes my boys”, så husker de fleste danskere Per Pallesen som Mathiesen i et forrygende samspil med Tommy Kenter.

Festskrift skildrer 50 år med Alsønderup Fester

Også i rollen i Matador som tjener på Jernbanerestauranten, Severin Boldt husker mange Per Pallesen. Desuden har han været instruktør i flere revyer og på teatret.

Det foregår torsdag 31. oktober kl. 13.30.

CV

Se billederne: Alsønderup festede trods halvskidt vejr